ARTICOLUL ZILEIȘtirile zilei

5 iulie: O zi NEAGRĂ pentru Baza Aeriană de la Boboc

Astăzi se împlinesc 12 ani de la tragedia aviatică de la Tuzla, în care și-au pierdut viața 12 militari, și șapte ani de la accidentul de elicopter de la Zoița, în care alți patru militari buzoieni au pierit. Unitățile militare de care aparțineau victimele le cinstesc memoria an de an.

Pe 5 iulie 2010, un avion de tip An-2, care aparținea Școlii de Aplicație pentru Forțele Aeriene „Aurel Vlaicu” din Boboc și făcea un zbor de antrenament pentru parașutiști militari a avut probleme la decolare.

După un zbor de 2 kilometri s-a prăbușit, douăsprezece din cele paisprezece persoane aflate la bord pierzându-și viața.

Erau 8 scafandri constănțeni și 4 piloți buzoieni, care efectuau împreună zboruri de antrenament. Avionul Antonov 2, în care se pregăteau de ultimul exercițiu, s-a înclinat brusc pe partea dreaptă, la altitudinea de 150 metri. A aterizat forțat pe pistă, a luat foc, apoi a explodat, carbonizând militarii prinși înăuntru ca într-un sicriu ermetic. Doar 2 militari au supraviețuit: scafandrul Marius Nazare și pilotul Daniel Bâlsanu.

Un şurub de 3 milimetri rupt a fost vinovat de tragedia aviatică de la Tuzla din iulie 2010, scria site-ul Știrile ProTV, în urmă cu patru ani.

La doi ani de la tragedia aviatică, un alt accident avea să îndolieze Baza Aeriană de la Boboc. Un elicopter militar de antrenament s-a prăbuşit în localitatea Zoiţa din judeţul Buzău, lângă Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene de la Boboc.

Și-au pierdut viața atunci patru persoane: căpitan-comandorul Mitică Docuz, în vârstă de 45 de ani, care avea la activ peste 1.700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii; maistrul militar Viorel Cojocaru, de 44 de ani, care avea 650 de ore de zbor, era căsătorit şi tatăl unui copil, maistrul militar Cătălin Topoliceanu, în vârstă de 38 de ani, avea la activ peste 1.100 de ore de zbor, era căsătorit şi avea un copil și studentul în anul întâi Ştefan Coropeţchi (19 ani, necăsătorit).

Lista victimelor catastrofei aviatice de la Tuzla:

  • Comandorul Nicolae Jianu (pilot de la Școala Bobocu – Buzău) avea 49 de ani, era căsătorit și avea doi copii.
  • Locotenent-comandorul Cătălin Vicențiu Antoche (pilot de la Școala Bobocu – Buzău) avea 34 de ani, era căsătorit și avea un copil.
  • Locotenentul Lavinia Guiță (pilot de la Școala Bobocu – Buzău) avea 26 de ani și era necăsătorită.
  • Maistrul militar clasa I Răzvan Rângheț (pilot de la Școala Bobocu – Buzău) avea 43 de ani, era căsătorit și avea doi copii.
  • Locotenentul Liviu Antim avea 27 de ani și era necăsătorit.
  • Maistrul militar clasa a II-a Florin Claudiu Cișmașu avea 34 de ani, era căsătorit și avea doi copii.
  • Maistrul militar clasa a II-a Cătălin Rădoi avea 36 de ani, era căsătorit și avea un copil.
  • Maistrul militar clasa a III-a Băduț Papuc avea 29 de ani și era necăsătorit.
  • Fruntașul Constantin Vlăduț Sărman avea 26 de ani și era necăsătorit.
  • Fruntașul Marius Cătălin Chioveanu avea 22 de ani și era necăsătorit.
  • Fruntașul Cosmin Furtună avea 28 de ani și era necăsătorit.
  • Soldatul Cosmin Florescu avea 25 de ani și era necăsătorit.
In Memoriam
Şi-au dat viaţa pentru ţară şi neam, intrând în rândul Sfinţilor Neamului, Eroilor. Eroii nu se plâng. Eroii se preamăresc!”
Generalul de flotilă aeriană Jianu Nicolae, căpitan-comandorul Antoche Cătălin Vicențiu, căpitanul Guita Lavinia, căpitanul Antim Liviu, sublocotenentul Rîngheț Răzvan, aspirantul Cișmașu Florin Claudiu, aspirantul Rădoi Gheorghe Cătălin, aspirantul Papuc Băduț, aspirantul Furtună Cosmin, aspirantul Chioveanu Marius Cătălin, aspirantul Sărman Constantin Vlăduț și aspirantul Florescu Cosmin au căzut la datorie în accidentul aviatic produs în data de 5 iulie 2010, pe aerodromul Tuzla.
Căpitan-comandorul Mitică Docuz, maistrul militar Cătălin Topoliceanu, maistrul militar Viorel Cojocaru şi studentul Ştefan Coropeţchi au căzut la datorie în accidentul aviatic produs în data de 5 iulie 2012, în apropiere de Buzău.
Cinste şi onoare memoriei Eroilor noştri!” este mesajul postat pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naționale.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button