Utile

5 obiceiuri „nesanatoase” care duc la deteriorarea autovehiculului

Majoritatea soferilor pretind ca stilul lor de a conduce este cel corespunzator si in conformitate cu prevederile legislationale, fara sa recunoasca insa ca au anumite obiceiuri „nesanatoase” care, in timp favorizeaza deteriorarea si functionarea defectuoasa a masinii sau a anumitor piese componente.

Descopera si tu 5 dintre aceste practici si felul cum afecteaza acestea viata autovehicului tau!

  1. Folosirea ambreiajului atunci cand nu este cazul

Aceasta este una dintre cele mai frecvente practici, care, aplicata in mod constant si frecvent duce la uzura ambreiajului si la imposibilitatea de a mai putea actiona comanda intr-un mod corespunzator. Sunt mai multe situatii in care pedala de ambreiaj nu este utilizata corespunzator, unele dintre ele producandu-se din neatentie sau obisnuinta. Printre cele mai frecvente se numara eliberarea partiala a pedalei de ambreiaj, imediat dupa efectuarea manevrei de schimbarea a vitezelor, oprirea la stop si asteptarea cu pedala de ambreiaj si frana calcate, in loc ca masina sa fie scoasa din viteza sau chiar relaxarea piciorului stang pe pedala in timpul condusului.

Daca si tu ai facut toate aceste lucruri cu frecventa, cel mai probabil ambreiajul masinii tale nu se afla tocmai in cea mai buna stare si in scurt timp va trebui sa il schimbi. Pentru a beneficia de piesa cautata  intr-un timp mai scurt, poti apela la serviciile de  dezmembrari auto, care iti garanteaza si un pret cu mult mai mic decat cumpararea acesteia din magazinele destinate comercializarii pieselor auto.

  1. Relaxarea mainii pe schimbatorul de viteze

Cati dintre soferi aleg aceasta maniera de a conduce? Destul de multi, arata statisticile, majoritatea dintre acestia considerand aceasta practica perfect naturala. Condusul cu o singur membru pe voloan nu numai ca este periculos, intrucat nu detii controlul absolut al manevrelor si miscarilor efectuate, insa este daunator si pentru aceasta componenta a autovehiculului pentru ca, in timp, se va destabiliza si nu va mai putea fi utilizat cu aceeasi usurinta. Asta ar trebui sa iti dea de gandit inainte de a alege sa iti relaxezi bratul pe schimbatorul de viteze, in plus, pentru asta exista cotierele.

  1. Presiunea inadecvata din pneuri si, de cele mai multe ori, neverificarea nivelului de presiune

Probail sunt putini soferi ce cunosc specificatiile tehnice in ceea ce priveste presiunea ideala pentru anvelopele folosite si, mai ales, in conformitatea cu caracteristicile si modelul masinii pe care o detin. Cu atat mai mult, acestia nu verifica constant presiunea din pneuri, ajungand sa umfle rotile numai in momentul in care acestea nu mai pot functiona optim. Ceea ce nu cunosc persoanele ce nu respecta aceasta specificatie este ca presiunea necorespunzatorare nu numai ca duce la uzarea cauciucurilor, dar este responsabila si de un consum mai mare de combustibil si poate afecta, pe termen lung, amortizoarele, intrucat repartitia greutatii vehiculului nu se face in mod egal.

  1. Schimbarea brusca a functiei marsarier cu treapta intai de viteza

Din graba, multi dintre persoanele ce detin o masina nu acorda importanta acestui aspect. Trecerea dintr-o viteza sperioara intr-un inferioara ar trebui sa se faca in conformitatea cu regulile invatate si, cu atat mai mult schimbarea brusca a treptei de marsarier cu viteza 1, in timpul efectuarii manevrelor. Aceasta practica va produce deteriorari cutiei de viteze prin fortarea comenzilor de a schimba pe neasteptate sensul de mers.

  1. Conducerea cu un nivel mult prea scazut de combustibil

Poate nu dispui de fiecare data de resursele financiare necesarea pentru a face plinul rezervorului, insa ar trebui sa incerci, pe cat posibil, sa nu permiti consumul de combustibil sa ajunga in jumatatea superioara a rezervorului. Probabil te gandesti ca nu are niciun fundament acest sfat, insa, de cele mai multe ori benzina sau motorina pe care o gasesti in centrele de alimentare poate prezenta anumite impuritati ce se vor depune pe fundul rezervorului. Daca vei merge tot timpul cu rezervorul aproape gol, masina isi va lua combustibilul necesar functionarii din partea inferioara a locului unde este depozitata, in acest fel permitand ca anumite reziduuri sa infunde filtrul sau sa ajunga inclusiv pana la motor.

Acestea sunt cele mai comune obiceiuri pe care majoritatea soferilor le practica, fie din neglijenta, fie din reflex, fara sa isi dea seama de cat de daunatoare pot fi acestea pentru autovehiculul lor. Tu pe care le practicai pana acum?

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!