Administrație

81 de ani de Protecție Civilă în România, sărbătoriți la Buzău

Anul acesta, pe 28 februarie, se împlinesc 81 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile din România, serviciu ce s-a aflat permanent acolo unde semenii noştri au fost în suferinţă, ameninţaţi de numărul tot mai mare al dezastrelor naturale şi catastrofelor.Concurs_cu_viata_mea_apar_viata

În data de 28 februarie 1933, Regele Carol al II-lea semna Înaltul Decret Regal nr. 468, prin care se aproba „Regulamentul de Funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”. Scopul acestuia era acela de a „limita efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resursele teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”. Acest moment este considerat a fi data de naştere a Protecţiei Civile în România, Apărarea Pasivă devenind o armă de sine stătătoare.

Din decembrie 2004, misiunile Protecţiei Civile au fost preluate de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, având ca obiectiv principal profesionalizarea şi creşterea capacităţilor operative a celor două componente de bază – pompieri şi protecţia civilă – pentru a fi în măsură să ofere o mai bună securitate şi siguranţă cetăţenilor şi comunităţilor din care fac parte.

Numită şi ARMA VIEŢII, având ca deviză motto-ul ”CU VIAŢA MEA APĂR VIAŢA”, la cei 81 de ani de existenţă, protecţia civilă se prezintă ca o structură flexibilă, capabilă să asigure un climat de încredere şi siguranţă cetăţenilor, îndeplinind rolul profund umanitar pentru care a fost creată: apărarea populaţiei, a bunurilor materiale, a valorilor culturale şi a mediului ambiant în situaţii de război, calamităţi naturale şi catastrofe tehnologice.

Pe data de 1 martie se sărbătoreşte ,,ZIUA INTERNAŢIONALĂ A PROTECŢIEI CIVILE“ conform unei rezoluţii O.N.U. din anul 1972.

Cu acest prilej, miercuri 26 februarie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Neron Lupaşcu,, al judeţului Buzău a organizat „Ziua Porţilor Deschise”, eveniment ce s-a desfasurat în toate subunităţile inspectoratului din judeţ, între orele 09.30-14.00, unde au fost prezentate mijloace specifice de intervenţie şi modul de folosire a acestora.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!