Știrile zilei

Anunțul RER Sud despre pubele | Se întâmplă de la 1 noiembrie

Începând cu data de 1 noiembrie 2023, RER SUD va colecta deșeurile biodegradabile/vegetale și deșeurile reziduale NUMAI din pubele cu CIP RFID. Celelalte categorii de deșeuri generate de populație se colectează numai din recipiente standardizate, distinct inscripționate, având codul de culoare corespunzător fiecărei categorii de deșeu, puse la dispoziție de RER SUD

În conformitate cu cerințele din Caietul de Sarcini pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare pentru activitatea de colectare și transport a deșeurilor municipale în municipiul Buzău, persoanele fizice care locuiesc în zonele de case din municipiul Buzău au fost dotate, în perioada iunie – septembrie 2023 de către operatorul de salubritate RER SUD cu recipiente noi, marcate cu CIP RFID, cu capacitate diferită, în funcție de numărul de persoane din contract.

În acest sens, în perioada iunie – septembrie 2023, RER SUD a asigurat distribuirea recipientelor noi, astfel: sac verde pentru deșeuri din sticlă, sac galben pentru deșeuri reciclabile din plastic și metal, ambalajele din hârtie și carton, tetrapak, pubelă maro pentru deșeuri biodegradabile/vegetale și pubelă neagră pentru deșeuri reziduale.

Campanie de informare a cetățenilor

În perioada 18 – 31 Octombrie 2023 reprezentanții RER SUD vor derula acțiuni de informare a cetățenilor cu privire la noua condiție pentru colectarea deșeurilor.

Pentru corecta informare a cetățenilor, în această perioadă cetățenii din municipiul Buzău vor primi sms, e-mail și informare în plic împreună cu factura lunii octombrie. Alături de aceste metode de informare, buzoienii pot obține informații suplimentare despre acest demers accesând site-ul www.rersud.ro, secțiunea STIRI, pagina oficială de Facebook RER SUD sau apelând la Call Center: 0374.885.690 (luni-vineri, orele 07:00-19:00)

Procedură pentru ridicare pubele noi, cu cod RFID

Persoanele (titularii  de contract) care nu au intrat în posesia pubelelor cu cod RFID în perioada de distribuire iunie – septembrie 2023, pot ridica pubelele noi, în baza actului de identitate, de la Garajul RER SUD, Șos. Vadu-Pașii, nr. 90, de luni până vineri, în intervalul orar 07:00 -15:00.

Predarea pubelelor vechi, fără cod RFID

Predarea pubelelor vechi nu este obligatorie, însă în situațiile în care spațiul nu permite depozitarea pubelelor vechi și a celor noi, RER SUD asigură colectarea pubelelor vechi conform următoarei proceduri:

  1. colectarea se face numai pe bază de solicitare telefonică la 0374.885.690 (luni-vineri, orele 07:00-19:00) sau prin cerere scrisă transmisă prin e-mail la [email protected].
  2. După înregistrarea solicitării, pubelele trebuie scoase golite de conținut, în fața porții, în următoarea zi de colectare a deșeurilor aferentă străzii pe care locuiește persoana.

Pubelele vechi nu mai trebuie scoase după data de 1 noiembrie 2023.

Pubele cu cod RFID și cum funcționează sistemul de citire RFID

Tagul cu codul RFID (Radio Frequency Identification) montat pe pubelele maro și negre permite identificare și corelarea automată, în timp real, a următoarelor date: nume client, adresă, tip recipient/categorie deșeu, capacitate recipient.

Tagul cu cod RFID amplasat pe fiecare recipient comunică cu un dispozitiv similar amplasat pe  autocompactoarea de colectare. În momentul în care acest cod este citit, toate datele corelate acestui cod sunt identificate și înregistrate în baza de date a operatorului de salubritate. Mai mult decât atât acest sistem oferă confirmarea prestării serviciului de colectare a deșeurilor dar și semnalează erorile survenite în sistemul de colectare.

Implementarea principiului „plătește pentru cât arunci

Sistemul de identificare RFID va sta la baza implementării principiului „plătește pentru cât arunci”.

Începând din anul 2024, facturarea se va face la volum (capacitatea pubelei) aplicându-se principiul “plătește pentru cât arunci” bazat pe criteriile volum și frecvență.

Funcționarea optimă a acestui sistem este esențială pentru aplicarea tarifării către populație în funcție de volumul deșeurilor colectate și de numărul de colectări efectuate pe lună.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

2 Comments

  1. … cumperi mai puțin , mănânci mai puțin, deșeuri mai puține !…asta e schema de la marea resetare !…ordin de la ue și klaus Schwab de la wef!…

  2. Daca la gunoiul menajer este logic sa-ti dea pubela functie de numarul de persoane din contract, la gunoiul vegetal este lipsita de logica acest rationament. Pt cel vegetal ar trebui sa se dea functie de suprafata curtii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button