PoliticăȘtirile zilei

Au intrat treisprezece, cu idei și aspirații / Câți parlamentari buzoieni au mai rămas în picioare, după trei ani de mandat

Au vrut să-i reprezinte pe cetățeni și să se numere printre cei care creează legi pentru români. S-au aruncat în luptă cu promisiuni, idei și speranțe de mai bine pentru popor, iar competiția n-a fost ușoară. Vorbim despre cei treisprezece parlamentari buzoieni, aleși în scrutinul din 9 noiembrie 2012, dintre care doar nouă își vor încheia mandatul la termen (noiembrie 2016).
În județul Buzău, patru senatori și nouă deputați și-au primit mandatele în 2012. Ei au fost aleși în cele șapte colegii uninominale din județ, în urma unor alegeri în care USL a câștigat la scor, obținând peste 50% în cazul tuturor candidaților. Iată cum arăta lista parlamentari mixparlamentarilor de Buzău în urmă cu trei ani:
CAMERA DEPUTAȚILOR:
Colegiul Nr. 1 – George Scutaru (PNL / USL)
Colegiul Nr. 2 – Adrian Mocanu (PSD / USL)
Colegiul Nr. 3 – Titi Holban (PNL / USL)
Colegiul Nr. 4 – Erland Cocei (PNL / USL)
Colegiul Nr. 5 – Marian Ghiveciu (PSD / USL) + Gheorghe Coman (PP-DD)
Colegiul Nr. 6 – Eugen Nicolicea (UNPR / USL)
Colegiul Nr. 7 – Marcel Ciolacu (PSD / USL) + Cezar Preda (PDL / ARD)
SENAT:
Colegiul Nr. 1 – Eugen Orlando Teodorovici (PSD / USL)
Colegiul Nr. 2 – Doina Tudor (PNL / USL)
Colegiul Nr. 3 – Victor Mocanu (PSD / USL) + Constantin Popa (PP-DD)
Astăzi, deputatul de pe colegiul nr 1., George Scutaru, este trimis în judecată de către DNA pentru spălare de bani. El renunțase la mandatul de parlamentar în 2014, pentru a putea deveni consilier al președintelui Iohannis pe probleme de securitate națională.
De remarcat este și faptul că cei doi deputați de pe colegiul cinci au părăsit Parlamentul. PP-DD-istul Gheorghe Coman, alias „deputatulparlameeent auto” și-a pierdut mandatul în 2014, după ce a fost condamnat definitiv la pedeapsa cu închisoarea, într-un dosar de luare de mită.
Cel de-al treilea parlamentar care părăsește Casa Poporului este Marian Ghiveciu. Acesta și-a depus mandatul de deputat luni, 28 septembrie, motivând că nu și-a putut implementa proiectele pe care le gândise. El a anunțat că va părăsi și PSD, după ce a intrat în conflict cu actuala conducere.
Dacă unii și-au pierdut mandatele, alții și-au schimbat culoarea politică. Între timp, senatorul Constantin Popa a trecut de la PP-DD la UNPR, partid pe care l-a ales și liberalul Titi Holban.
Astăzi, din cei treisprezece parlamentari au rămas doar nouă. Ei mai au la dispoziție încă un an pentru a-și pune în aplicare proiectele pe care le-au promis buzoienilor în campania electorală de acum trei ani.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button