Din Buzău

„Bărbații adevărați condamnă violul.” Campanie de arătat mușchii și de strâns like-uri

Circulă nestingherită pe Facebook o pseudocampanie de solidarizare (?) a „bărbaților adevărați” cu victima violului de la Vaslui. N-o să reiau subiectul, pentru că l-au dezbătut jurnaliștii și păreriștii de l-au epuizat. Pe scurt, șapte brute violează o fată de 18 ani și sunt liberi.
Dincolo de gravitatea situației de la Vaslui,– că pricepem și noi că șapte cretini care violează o fată merită direct pușcărie –, social-media românească a creat, din nevoia de empatie și solidarizare virtuală, o campanie șablonardă, artificială și inutilă adevăratei cauze.ddddd
Mai exact, vedetele masculine de pe la noi se pozează cu o bucată de hârtie în mână pe care stă scris „Bărbații adevărați condamnă violul”. Bineînțeles că gestul n-are nicio treabă cu victima violului de la Vaslui. Nici n-ar avea cum să aibă. În realitate, campania n-o ajută cu nimic pe biata fată, ea urmărind, de fapt, să strângă like-uri și să ne le dea posibilitatea unor „vedete” să se spargă în figuri pe net.
În primul rând, afirmația aproape că stârnește râsul, pentru că este un truism. E un fel de adevăr general valabil; e ca aia pe care ne-o preda în gimnaziu, gen „Apa fierbe la 100 de grade”.  E absolut normal că bărbații condamnă violul. Toată lumea condamnă violul. Și femeile, și bărbații condamnă violul, pentru că e o faptă cu violență și e împotriva voinței celui abuzat. Surpriză: Și legea condamnă violul și încă o face bine; nu-ți iei „decât” vreo 15 ani pentru asta…
În al doilea rând, e ipostaza asta penibilă: el, vedeta, bărbatul fatal, masculul alfa, cu bucățica aia de hârtie în mână, de parc-ar fi mut și-ar trebui să ne scrie pe un bilet ceea ce-ar vrea să verbalizeze, dar nu poate. Cu atitudinea aia afectată, plină de virilitate, de mister și de sens..
În fine, întreaga situație a violului de la Vaslui va debușa într-o fanfaronadă care va stârni mai mult umor decât Ice Bucket Challenge. Rând pe rând, prietenii voștri, rudele – poate chiar soții voștri – o să pozeze cu bucata aia de hârtie în mână și cu mesajul ăla aaaabsolut redundant.
Campaniile de solidarizare nu se fac pe Facebook. Adevăratele campanii – că tot vorbim de autenticitate – se fac în stradă. Atunci când vocile a mii de oameni se fac un singur glas, un singur mesaj menit să schimbe percepții, să îndrepte moravuri și să întoarcă decizii eronate.
Adevărații bărbați – chiar nu știam că sunt și falși – se poartă bărbătește și nu-și măsoară virilitatea în likes, shares și comments. Adevărații bărbați fac lucruri concrete în viața reală. Restul e social-media..

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!