Știrile zilei

Buzăul își redescoperă VALORILE

Se spune că valoarea unui lucru crește proporțional cu dificultatea de a-l obține, iar Buzăul s-a complăcut ani buni în mediocritate până să învețe să-și redescopere adevăratele valori. Poate și de aici entuziasmul regăsirii unor personalități buzoiene peste care se așternuse uitarea sau care nu fuseseră niciodată apreciate la justa valoare.

„Ce oameni excepționali trec pe lângă noi anonimi, în timp ce noi admirăm prostește atâția neghiobi..”, se lamenta cândva Mircea Eliade, fără ca posteritatea să ia prea mult în seamă cuvintele sale. Dar Buzăul pare să-și fi învățat lecția usturătoare a renegării propriilor valori, iar acum și le scoate la lumină treptat, ca un școlar pedepsit că nu și-a făcut tema și acum trebuie să învețe din urmă.

Dincolo de toate, primarul Buzăului – acest lider din administrație atât de viu și totuși atât de contestat -, are marele merit de a fi implicat în ecuația generală a Centenarului silueta elegantei Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui patriot buzoian Alexandru Marghiloman.

Desigur că în discuție sunt și alte nume sonore ale Buzăului, iar Constantin Toma își mai poate trece la „Rezolvate” meritul de a recupera din istorie personalitățile marcante ale județului de la Curbura Carpaților. Traian Săvulescu, Constantin Garofild, Pamfil Șeicaru, Nicu Constantinescu, Petre Antonescu și alte nume sonore au fost deja trecute în Panteonul buzoian.

Irina Vlăducă Marghiloman a primit ieri titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Buzău. Singura moștenitoare a cunoscutului om politic Alexandru Marghiloman a primit cu bucurie acest titlu, acordat prin votul aleșilor municipali, la propunerea primarului Constantin Toma.

Irina Vlăducă, născută Butculescu-Marghiloman, este  fiica lui Mihai Butculescu Marghiloman, descendent al Elenei Marghiloman – singura soră a lui Alexandru Marghiloman, jurist, om politic, membru marcant al Partidului Conservator, al cărui preşedinte a fost între anii 1914-1925.

Doamna Irina Vlăducă Marghiloman a părăsit România în 1975, după o copilărie marcată de reproșuri din partea unui sistem incapabil să înțeleagă valoarea străbunicului său. Deși Alexandru Marghiloman murise încă din 1925, autoritățile au considerat periculos ca strănepoata sa să poarte acest nume și i l-au schimbat în „Marghioala”, după cum mărturisește primarul Constantin Toma.

După o perioadă scurtă petrecută la Ierusalim, Irina Vlăducă Marghiloman se stabilește în Germania, unde astăzi conduce o afacere de succes.

Strâns legată de România, este  prezentă în ţară de câte ori un eveniment legat de istoria familiei o cere. În cadrul alocuțiunii de ieri, doamna Irina Vlăducă Marghiloman a anunțat că va înființa Fundația „Alexandru Marghiloman”, a cărei activitate se va axa pe două componente: sprijinirea tinerilor care studiază Dreptul și creșterea cailor de rasă, cea mai mare pasiune a străbunicului său.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

One Comment

  1. Felicitări,primăriei,pentru asemenea inițiative !
    Felicitări, Cosmin, pentru promovarea acestor subiecte !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!