Cultură

Buzoieni care ne fac cinste. S-au născut sau au devenit oameni?

De-a lungul timpului, orașul nostru a dat istoriei mari OAMENI, de la artiști, până la importanți oameni politici. Dar, oare, ei indexs-au născut oameni sau au devenit? Ne propunem să vă prezentam astăzi, personalitățile marcante ale orașului, foarte importante de altfel, dar despre care nu multă lume stie că ei au adus numele Buzăului pe buzele oamenilor remarcabili ai României si ai lumii.
În lumea artelor, actorul George Ciprian reprezintă cu mândrie lumea teatrului. A fost dramaturg buzoian, actor și om de teatru. A debutat ca autor dramatic cu piesa Omul cu mârțoaga, a cărei premieră a avut loc la Teatrul Național București și s-a bucurat de un mare succes, fiind reprezentată ulterior pe scenele de la Paris, Berlin, Praga, Berna. Astazi, teatrul judetean ii poarta numele, ca semn al omagiului.
Alexandru Marghiloman a fost prim-ministru al României în anul 1918 și a avut un rol decisiv în timpul primului război mondial. Alexandru Marghiloman şi-a asumat responsabilitatea încheierii unei păci ruşinoase pentru România, dar care ar fi Alexandru-Marghilomansalvat ţara noastră de la ocuparea totală a teritoriului său . În timp ce la Bucureşti se purtau tratative dificile pentru încheierea armistiţiului, primul ministru a fost martorul primei etape din procesul de făurire a României Mari. Drept amintire, in memoria lui sta impunatoare una dintre cele mai reprezentative cladiri ale Judetului Buzau, Conacul Marghiloman – cu principala componenta, Vila Albatros, situat in parcul cu acelasi nume. Este recunoscuta si reprezinta o atractie turistica prin stilul arhitectural frantuzesc
Un alt nume apreciat in politica nationala este cel al Dr. Constantin Angelescu, deputat si senator de Buzau timp de peste 3 decenii. Este unul din fruntasii PNL, alaturi de I.C. Bratianu, I.Gh. Duca, Spiru Haret. A ocupat functia de mistru la Ministerul Instructiunii Cultelor si Artelor, Ministerul Lucrarilor Publice si Comunicatiilor, Ministerul Economiei Nationale si a fost Presedinte al Consiliului de Ministri. Numele sau este legat de institutii de inavatamant ridicate la Buzau: Liceul de fete (Colegiul National ‚‚Mihai Eminescu’’), Scoala Normala de fete (azi Muzeul judetean de istorie, Teatrul ‚‚George Ciprian’’) si Colegiul Agricol care ii poarta numele.
Pamfil Seicaru, cel mai mare ziarist român, isi are originile tot la Buzau. Nu multi stiu ca Pamfil Seicaru a fost fondatorul si editorul celebrului cotidian ‚‚Curentul’’, ca a construit Palatul ‚‚Curentului’’, manastirea ‚‚Sf. Ana’’(langa Orsova), OLYMPUS DIGITAL CAMERAmonumentul de lângă Marasesti. A avut numeroase realizari, precum: mii de articole, carti scrise si interventii in Parlamentul tarii (deputat independent 1926, 1931, 1933). A fost un mare patriot, erou in primul razboi mandial, unde captureaza sute de prizonieri si arme. Paraseste tara in 1944.
Un alt nume de seama care este legat de judetul nostru este Margareta Sterian, pictor, poet, prozator si traducator. Doi ani la rand obtine premiul Ministerului Artelor pentru picura. Lucrarile sale au trecut granitele tarii, avand expozitii internationale, la Milano, Haga, Budapesta. Expozitii a avut si la Buzau, Braila, Galati, Timisoara. Astazi, Cladirea Liceului de Arte ii poarta numele.
Si personalitati bisericesti ca Dionisie Romano , Chesarie, Epifanie Norocel fac numele Buzăului. Dionisie Romano a fost episcop al Buzaului, director al Tipografiei, unde va tipari carti cu litere romanesti. Editeaza primul periodic buzoian, ‚‚Vesitorul episcopia-episcop-ciprian-buzau-04bisericesc’’ si infiinteaza prima Biblioteca de la Scoala Normala pentru invatatori. Chesarie, espiscoap al Buzaului, repune tipografia in funciune si tipareste 60 de carti. Este intemeietorul primei scoli in limba roaman la Buzau, in 1832 si a Seminarului Teologic, inaugurat in 1838. Epifanie Norocel, episcop al Buzaului, timp de 31 de ani. A infiintat doua noi seminarii monahale la Manastirea Ciolanu si Manastirea Ratesti, iar dupa 1989 incepe construirea a 12 biserici, printre care si Catedrala ‚‚Sf. Sava’’ si 3 capele in municipiul Buzau.
Cel mai mare scriitor nascut pe melegurile buzoiene este Vasile Voiculescu. A fost considerat de catre George Calinescu poetul ortodoxist, fiind adesea identificat ca autorul ‚‚Poemelor cu ingeri’’, volum pentru care i se decerneaza Premiul Societatii vasile-voiculescu-1Scriitorilor Romani. A scris numeroase poezii cu tema religioasa, inspirandu-se din Noul Testament, operele sale fiind o adevarata evanghelie in versuri. Casa sa memoriala poate fi viziatata la Parscov.
Sunt doar câteva dintre personalitatile care ne fac mandri să fim buzoieni. S-au născut fiinte, dar au devenit si rămân în mintea noastră Oameni. Au contribuit la dezvoltarea culturală a Buzaului, menținându-l viu în mințile si sufletele oamenilor, chiar și după ani buni de la trecerea la cele veșnice.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

One Comment

  1. Domnule ,este atat de sarac in nume de renume buzoieni articolul dv., dar e un inceput ! Ar trebui niste portrete , cu cateva date de prezentare , format 1mx1m aproximativ , si amplasate pe strazile Buzaului (Balcescu ,Unirii , Lipscaniul buzoian) ,in Crang , pentru fiecare buzoian ,nascut sau trecut pe aici, de renume si care a facut si face cinste buzoienilor ! Asta asa ca o consolare ,daca nu am reusit sa facem ,inca, un muzeu al personalitatilor buzoiene ! Cladirea fostei filiale a Bancii Nationale ar fi fost perfecta ,si mai mult Palatul Comunal ar fi si mai nimerit , si mutarea primariei impreuna cu consiliul judetean ! Ne-ar unge pe suflet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!