Știrile zilei

DE VIZITAT ÎN WEEKEND: Canioane, peșteri, lacuri, țestoase, fluturi purpurii și chiar un sfinx

Canioane adânci, dealuri și peșteri de sare, lacuri, țestoase, fluturi purpurii, scorpioni chiar și un sfinx. Cu toate acestea ne întâmpină Platoul Meledic, o rezervație geologică, speologică, botanică și zoologică amplasată pe un munte de sare. Acest inedit loc al naturii buzoiene face parte din ansamblul de obiective turistice cuprinse în arealul Subcarpaților de Curbură, în comunele Lopătari și Mânzălești.

Zona Meledic se remarcă prin cele 47 de peșteri, cea mai interesantă și cunoscută fiind Peștera 6S, situată la baza unui versant abrupt, accesibilă doar speologilor. Peștera 6S se distinge prin abundența și frumusețea concrețiunilor de sare, a stalactitelor, cu lungimi cuprinse între 50-100 cm și diametre ce pot ajunge și până la 2 cm. Splendoarea stalactitelor este dată de varietatea culorilor: alb, roz, galben, galben, roșu, maroniu, cenușiu. Spre deosebire de stalactite, stalagmitele sunt foarte rare, cu grosimi ce variază între 5-8 cm, învelite în mici cristale de sare. De menționat faptul că, în 1980, această peșteră intra în Cartea Recordurilor, fiind cea mai lungă peșteră de sare din lume, ce măsoară 1220 m. Trei ani mai târziu, a fost, însă, detronată de către Peștera Malham din Israel, cu o lungime de 3100 m.

O altă peșteră importantă este Peștera cu trei intrări, cu o suprafață de 300 m și denivelări de 44 m. Ocupă locul al doilea ca denivelare și al patrulea ca lungime la nivel mondial. Celelalte peșteri sunt mici, cu lungimi de 2-10 m.

Valoarea științifică a Platoului crește prin prezența lacurilor formate aici, reprezentative fiind Lacul Mare (Lacul Meledic) și Lacul Castelului. Aceste lacuri surprind prin faptul că, deși s-au format în masive de sare, apele lor sunt dulci. În apropierea Lacului Meledic există izvoare de apă minerală, descoperite în secolul al XIX-lea. Lacul este acompaniat de statui din lemn, expuse aici cu ocazia taberei de sculptură din 2001. Canioanele din Platou sunt adânci de 5-6 m și au lățimi de 0,5-3 m.

Alte obiective ce pot fi vizitate în vecinătatea zonei sunt: Piatra Albă „La Grunj” , cu statut de rezervație geologică. Are o formă piramidală, cu o înălțime de 18 m și diametru de 15 m. Sfinxul de la Buștea, monument al naturii, reprezintă o stâncă de aproximativ 6 m înălțime, având aspectul unui cap uman, situat pe unul dintre versanții masivului Breazau, la 870 m altitudine. Este vizibil chiar și de la câțiva km depărtare. Mănăstirea Găvanu, care datează din 1707, în cadrul căreia, pe lângă activitatea monahală desfășurată aici, din 1793, s-a dezvoltat și activitatea școlară.

Meledicul a fost sursă de inspirație pentru artiști ca Alexandru Vlahuță și Nicolae Grigorescu. Pe malul lacului Meledic se găsește Teiul lui Vlahuță, iar plaiurile Bisocăi l-au atras și pe Grigorescu, tablourile „În pajiște”, „În vârful munților Bisoca”, „Țărani călări” fiind pictate aici.

Rezervația care se întinde pe o suprafață de 70 ha, la o altitudine de 600 m este una dintre cele mai importante obiective turistice din Muntenia. Însăși Regina Maria a fost fermecată de splendoarea acestui loc; ea ar fi vrut chiar să construiască Castelul Peleș aici.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!