Din Buzău

Cât de NOCIVĂ este, de fapt, țigara electronică. Alternativa la tutunul clasic a prins și la Buzău

Recent, cercetătorii de la Portland State University au descoperit că substanța nocivă formată în urma inhalării vaporilor produși de țigara electronică poate multiplica de cinci până la cincisprezece ori riscul de cancer. Alternativa oferită de țigara electronică a prins și în rândul buzoienilor.
Vaporii care conțin nicotină produși de țigările electronice pot duce la formarea unei substante periculose, cu potential cangerigen numită formaldehidă, scrie un studio publicat săptămâna trecută în Statele Unite.tigara-electronica
„Am constatat ca in timpul procesului de vaporizare care are loc in tigarile electronice se poate forma formaldehidă”, au scris cercetatorii de la Portland State University, într-un articol publicat în cea mai recenta editie a revistei New England Journal of Medicine (NEJM).
Formaldehida apare atunci cand lichidul aromatic al tigaretei era încălzit mult mai mult (rezistența folosind o tensiune electrica de 5 volti). Atentie, însa, nivelul de formaldehidă constatat a fost mult mai ridicat decât cel care apare în cazul țigărilor obisnuite. Astfel, un utilizator de tigari electronice care inhalează zilnic echivalentul a trei mililitri din acest lichid încălzit la maximum absoarbe aproximativ 14 miligrame de formaldehidă. Comparativ, o persoană care fumează un pachet de tigari pe zi absoarbe circa trei miligrame din acest agent cancerigen. Pe termen lung, inhalarea zilnica a 14 miligrame (+ sau – circa trei miligrame) din aceasta substanta nociva poate multiplica de 5 pana la 15 ori riscul de cancer, potrivit studiilor precedente.
Țigara electronică a fost bine primită și în rândul buzoienilor, unii dintre ei susținând că, prin folosirea acesteia, au reușit să scape de dependența de tutun. La ora actuală, în toate centrele comerciale din Buzău există chioșcuri care vând țigări electronice, lichid aromatic, rezistențe și alte accesorii pentru ingenioasa invenție.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

One Comment

  1. Intr-un alt studiu realizat recent in Italia, nivelul metalelor „grele” gasite in tigara electronica este in limita admisa la nivel international. Ca si comparatie oamenii de stiinta contactati de AATEG au spus: „In 100 de grame de orez (mai putin de o portie), cantitatea de arsenic este de 30-300 de ori mai mare decat cea primita de cei care folosesc in fiecare zi tigara electronica. In apa de baut, cantitatea de arsenic specificata la nivel international (prin consumarea a doi litri de apa pe zi) este de 25-400 de ori mai mare decat aportul zilnic de tigara electronica, daca tinem cont de rezultatele studiului din Italia. Prin urmare, concluzia ca tigarile electronice sunt mai periculoase decat cele conventionale este inselatoare si falsa!”

  2. Ideea este ca formaldehida se produce cand tragi mult timp din tigara pana ajungi la o tensiune de 5Volti. Ceea ce este aproape imposibil. Adica un fumator normal nu ajunge in situatia aceasta pentru ca va trebui sa inhaleze timp indelungat si puternic. Dar nu va ajunge in situatia aceasta pentru ca vaporii aceia nu vor avea un gust prea placut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button