Cultură

Catedrala Sfântul Sava, finalizată cu bani de la Consiliul Județean, după 22 de ani de lucrări

Consilierii județeni au aprobat, joi, dimineață, în ședința ordinară a lunii iulie, alocarea a 100.000 de lei către Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei – Parohia Sf. Sava.Catedrala-Ortodoxa-Municipala-Sfantul-Sava-din-Buzau--20110629170905
După 22 de ani în care parohul Mihail Milea s-a străduit din răsputeri să atragă fonduri pentru constucția catedralei de pe B-dul Unirii, Consiliul Județean a decis să aloce sumele de bani necesare finalizării lucrărilor și dării în folosință a impozantului lăcaș de cult.
Banii vor fi folosiți pentru confecționarea catapetesmei, realizarea instalației de încălzire centrală, montarea pardoselii, înlocuirea acoperișului cu tablă de cupru, schimbarea crucilor și executarea de pabaje și finisaje exterioare la Catedrala Municipiului Buzău, începută în anul 1992.
Banii au fost alocați din bugetul județului, de la capitolul „Recreere, Cultură, Religie”, Titlul 59 – „Susținerea cultelor”.
În mod paradoxal, se pare că preotul Mihail Milea, cel care s-a luptat 14898pentru ridicarea catedralei, ar urma să fie mutat de la această parohie, după ce ar fi intrat în vizorul arhipăstorului buzoian, Î.P.S. Ciprian.
Deși pe lângă activitatea misionară, conduce și o fundație filantropică, același slujitor al Domnului, nu a reușit să intre nici în grațiile fostului arhiepiscop Epifanie, cel care l-a decăzut, la un moment dat, din demnitatea de paroh al Catedralei Sfântul Sava din Buzău.
Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost sfinţită de Î.P.S. Epifanie Norocel, pe 8 decembrie 1991. Construcţia a început în primăvara anului 1992 de către Şantierul CONCAS iar proiectul a fost realizat de către Carmen Magazin – arhitectă şefă a municipiului Buzău.Catedrala Sf. Sava in Buzau
În prezent, Bisericuţa copiilor” funcționează la demisolul catedralei municipale „Sf. Sava” şi are ca hram pe „Sf. Stelian”, ocrotitorul tuturor copiilor din lume. Această denumire de „Bisericuţa copiilor” este unică în Europa. Catedrala Sf. Sava are două etaje şi o cruce electrificată, care îi dă multă strălucire pe timpul nopţii.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

One Comment

  1. Avem nevoie de spitale si scoli, daca nu de unele noi, de reconditionarea celor existente si voi tot in buzunarul popilor bagati banii! E o rusine si o dovada de indiferenta. Religia nu te vindeca, te imbolnaveste mai rau!

    1. Alexandra, dupa cum vorbesti esti tanara. Oare ce vei zice peste vreo 30, 40 de ani, cand va veni frica de moarte? Atunci, draga mea, spitalul nu te mai poate salva, nu ne mai poate salva… Dumnezeu sa-ti lumineze mintea!

  2. Draga Alexandra, nu e nici o rusine si indiferenta, ci e o necesitate. exista oameni care isi doresc sa mearga acolo si care se simt aproape de Dumnezeu in biserica. Eram mica cand tatal meu se ducea si-l ajuta pe Pr Milea la ridicare baracii care exista inainte langa catedrala. toti care am mers acolo ne-am intrebat de ce nu ajuta primaria la ridicarea acestei frumoase catedrale fondata de cel mai minunat preot. Daca l-ai fi cunoscut vreodata pe Pr Milea te-ai fi razgandit. E un om care a fost ca Mos Craciun pentru copiii lui, plecand de acasa inainte de a se trezi copiii lui si ajungand cand acestia dormeau. Toate astea pentru oameni, pentru a face bine celor nevoiasi, pt a infiinta azile, fundatii care sa ajute tinerii fara viitor, orfani oferindu-le scoala si oportunitatea invatarii unei meserii care sa-i ajute sa se descurce in viata sa poata supravietui. Sunt multe lucruri pe care le-a facut, ore in sir spovedind si discutand cu oamenii fara sa ceara nimic..e nevoie si de spitale intr-adevar dar asta este un alt subiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!