Economic

Câți brazi sunt tăiati anual în județul Buzău și de ce oamenii aleg din ce în ce mai mult brazii artificiali de Crăciun

In vremurile copilariei noastre, eram obisnuiti ca in fiecare an de Craciun sa simtim mirosul de brad, care ne aducea atata bucurie. Odata cu trecerea timpului, din pacate, statisticile ne arata ca fondul forestier se diminueaza, iar oamenii au inceput sa se gandeasca din ce in ce mai mult la salvarea naturii, la salvarea animalelor si la modalitati prin care noi ca si oameni putem fi mai economi dar si responsabili in acelasi timp cu mediul inconjurator.

Aceasta schimbare a comportamentului se datoreaza si taierilor masive, legale si ilegale de brazi de Craciun pentru ca statisticile ne arata ca anual, numai in Romania, peste 4 milioane de brazi sunt taiati din paduri cu ocazia apropierii sarbatorilor de iarna.  Mai mult decat atat, in fiecare an in Europa sunt taiati peste 60 de milioane de brazi. La nivelul judetului Buzau, conform Institutului National de Statistica, volumul de rasinoase recoltata a scazut de la un volum de 135,7 mii de metri cubi in 2015 la 111,8 metri cubi in 2016.

Aceasta scadere este influentata si de interesul din ce in ce mai mare fata de brazii artificiali care prind din ce in ce mai mult teren in preajma sarbatorilor de Craciun. Agentia SEO TargetWeb a realizat un studiu la nivelul judetului Buzau, si a scos la iveala faptul ca locuitorii arata un interes din ce in ce mai mare pentru brazii artificiali. Pe baza informatiilor prezentate de specialistii site-ului TargetWeb.ro in ceea ce priveste volumul de cautari legate de brazii artificiali de Craciun se observa faptul ca locuitorii judetului Buzau arata un interes din ce in ce mai mare fata de achizitia brazilor  artificiali de Craciun. Astfel, interesul locuitorilor care cauta online brazi de Craciun artificiali a crescut cu 35% in perioada noiembrie-decembrie a anului 2016, fata de 2015. La nivel national, interesul populatiei in ceea ce priveste brazii de Craciun in functie de numarul cautarilor online a crescut cu 22%. Intr-un top realizat in cadrul aceluiasi studiu, judetele fruntase in ceea ce priveste volumul de cautari online pentru brazi de Craciun artificiali sunt Bucuresti, Cluj, Constanta,Timis si Hunedoara. In ceea ce priveste evolutia interesului fata de brazii de Craciun, judetele cu cea mai mare crestere sunt Mehedinti, Ilfov, Harghita, Salaj, Bihor si Vaslui, Buzau ocupand pozitia 10 in lista. Cea mai scazuta evolutie a volumului de cautari in 2016 fata de 2015 este in judetele Neamt, Bistrita-Nasaud, Gorj, Olt si Giurgiu.

Am luat legatura cu reprezentantii site-ului www.maniamall.ro, unul dintre cei mai mari importatori de brazi artificiali din Romania, care ne-au declarat:

            „Brazii de Craciun artificiali au devenit un adevarat trend peste tot in lume avand in vedere ca acestia pot inlocui cu succes clasicul brad natural. Alegerea unui brad artificial contribuie in mod direct la protejarea padurilor care in ultimul deceniu au avut de suferit in urma defrisarilor. Brazii de Craciun artificiali vin la pachet cu o serie de avantaje, printre cele mai importante fiind faptul ca se pot reutiliza pentru cativa ani la rand, nu produc niciun fel de dezordine in locuinta si pot fi depozitati cu usurinta. Acest interes din ce in ce mai crescut pentru brazii artificiali ar putea aduce rezultate pozitive pe termen lung in ceea ce priveste protejarea speciilor de rasinoase din paduri”.

            Conform datelor furnizate de Institutului National de Statistica, la finele anului 2016 fondul forestier al judetului Buzau se intindea pe 160477 de hectare, dupa ce pe parcursul anului, volumul total de masă lemnoasă recoltată a fost de 297,4 mii de metri cubi. Chiar daca alegerea brazilor artificiali in detrimentul celor naturali pare un pas mic pe care oamenii il pot face pentru protejarea mediul inconjurator si in special a padurilor de rasinoase, pe termen lung acest interes se va putea dovedi a fi unul care va aduce rezultate pozitive si in beneficiul tuturor.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!