Educaţie

COLEGIUL ECONOMIC BUZĂU: Dincolo de etichete, prin proiectul ,,Ne unește adolescența’’ (FOTO)

Să ai idei preconcepute nu ajută pe nimeni cu nimic. De la această idée am plecat în urmă cu cinci ani, când proiectul ,,Ne unește adolescența’’ a fost îmbrăcat în cuvinte, ce s-au transformat apoi în acțiuni din suflet, pentru suflet. Cinci generații de elevi au înțeles că dincolo de aparențe, tinerii cu dizabilități sunt oameni deosebiți și că avem foarte multe de învățat unii de la ceilalți. Nonformalul și informalul au luat locul formalului iar de activitățile ce au urmat își vor aminti, cu siguranță, toți elevii participanți.

În acest an școlar, alți tineri de la Colegiul Economic Buzău se bucură să ia parte la activități atent stabilite. Ultima experiență marca ,,Ne unește adolescența’’ le-a oferit celor 28 de elevi de participanți (de la clasele a IX-a și a X-a) noi perspective și, mai ales, noi modalități de a privi lucrurile. Debutul zilei de vineri, 7 aprilie, s-a făcut printr-o excursie, în municipiul Focșani, ce a avut pe ordinea de zi mai multe obiective. Primul, a fost participarea, ca spectatori, la cea de-a X-a  ediție a concursului de dans ,,Împreună pentru viitor’’ realizat în cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară (S.N.A.C.). La competiția ce s-a organizat la Teatrul Municipal Focșani  au participat 10 formații din școlile gimnaziale și liceale din județul Vrancea. În calitate de susținători ai partenerilor noștri (de la CSEI Elena Doamna)  ne-am bucurat foarte tare când am aflat că la ambele secțiuni – dans popular și dans modern – formația reunită a Liceului de Artă ”Gh. Tattarascu” și Centrului Special pentru Educaţie Incluzivă”Elena Doamna”, s-a calificat la faza regională a concursului ce va avea loc la Tulcea. 

Momentul artistic a fost urmat de vizitarea școlii speciale, ghid fiindu-ne interpretul autorizat în limbaj mimico-gestual, profesor Lonia Popescu. Ni s-a vorbit despre istoria instituției, despre cultura surzilor și limbajul mimico-gestual, am exersat dactilemele și am aflat câteva din  secretele comunicării prin semne. Un alt punct de interes a fost mini-tipografia unității care a fost realizată prin proiectul ,,Sens pentru viață’’ al  Fundației Sense Internațional  și funcționează ca un atelier vocațional. Elevii de la Colegiul Economic au fost însoțiți de profesorii Irina Costianu, Măriuca Budău și Lucia Olteanu.

A cincea ediție a proiectului ,,Ne unește adolescența’’ nu se oprește aici. După un spectacol plin de culoare, emoție și bucurie și o vizită informală la partenerii noștri, vor urma alte activități interesante cu ar fi story telling, teatru forum, ateliere de lucru sau întreceri sportive.

 

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!