Educaţie Știrile zilei

Colegiul Național „Mihai Eminescu” își mută activitatea pentru doi ani

Clădirea Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Buzău intră în reabilitare, după aproape 80 de ani în care a funcționat fără nicio reparație capitală. Cei aproape 1300 de elevi și o sută de dascăli care își desfășoară activitatea aici vor fi mutați la o altă școală, cel mai probabil începând cu 1 septembrie 2018.

Anunțul privind mutarea cursurilor a fost făcut de către primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, în  cadrul unei emisiuni la Focus TV. Edilul-șef a precizat că reabilitarea imobilului a fost aprobată în ședința Consiliului Local Municipal din luna octombrie, cheltuielile ridicându-se la suma de 6 milioane de euro. Finanțarea este asigurată din bugetul de stat, dar și din  bugetul municipiului Buzău.

 • Mutare provizorie, spre binele comunității.

„Legat de locul unde se vor muta, pentru că este o problemă, circa doi ani nu se mai pot ține cursurile acolo. Locul nu vi-l pot spune acum, deoarece creăm panică, dar s-a creat deja printre părinți și i-am și promis doamnei  director Voicu Camelia că am să și spun pe un post de televiziune acest lucru, s-au panicat că o desființăm colegiul. Nu se întâmplă așa aceva. Vrem să modernizăm această școală veche; este o școală de elită a Buzăului. Probabil un an și jumătate vor învăța copiii într-o altă locație. Locația care îi va găzdui pe  copii nu a fost încă stabilită, dar discuțiile  au fost deja demarate”, a anunțat primarul Buzăului, Constantin Toma.

 • Vicepremierul Ciolacu, artizanul proiectului de reabilitare.

Lucrările vor fi derulate de Primăria municipiului Buzău, care a primit fondurile necesare din bugetul de stat, prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Edilul Constantin Toma a afirmat în repetate rânduri că proiectul nu ar fi fost posibil fără lobby-ul făcut de vicepremierul Marcel Ciolacu, fost elev al colegiului.

Proiectul de reabilitare cuprinde lucrări ample la interior, dar și în afara clădirii, care este monument istoric.

„Se înlocuiește acoperișul, se încearcă o mansardare, ceea ce înseamnă noi spații de învățămînt pentru școala noastră,  refacerea pereților, a parchetului, refacerea asfaltului în curtea școlii, refacerea terenului de sport, refacerea grădinilor, pe care noi am încercat anul acesta, împreună cu elevii și cu părinții să le reamenajăm, dar să fie o reamenajare așa cum ar trebui să aibă un colegiu național. Pardosesile vor fi înlocuite cu materiale care să corespundă arhitecturii. O atenție deosebită va fi acordată amfiteatrului, care este considerat piesa de rezistență a clădirii. Scaunele vor fi din nou retapițate, parchetul o să fie și el refăcut, scena, cortinele…”, a precizat, pentru Șansa News, directorul adjunct al colegiului profesorul Daniela Mihaela Albu.

Colegiul Mihai Eminescu, al doilea ca prestigiu din Buzău, datează din 1939, în tot acest timp efectuându-se doar simple reparații. Lipsa unor intervenții majore a făcut ca imobilul să devină un pericol pentru trecători, după ce fațada s-a măcinat, iar de pe acoperiș cad țigle.

loading...

Cosmin ȘONTICĂ

Cosmin scrie la Reporter Buzoian din 2015, anul înființării publicației. Vine în presa online din Educație, unde activează ca profesor de limba și literatura română.

Știrile zilei

Adolescentă DISPĂRUTĂ | Rudele fac apel la buzoieni

Orașul tău Știrile zilei

Azi-noapte, în Buzău | Un tânăr a intrat cu mașina în casă!

Sport Știrile zilei

„Lunetistul” Dinu vrea să dea de pământ cu americanul „Big Baby” Miller!

4 comentarii

 1. Dumitru at 22:20

  Daca nu ma inseala memoria acum vreo 10 ani s-a mai evacuat colegiul din acelasi motiv de renovare/reconsolidare, si in fapt nu s-a facut nimic altceva decat sa se aplice un var pe pereti pe niste contracte de milioane.
  Ceva imi spune ca si de data asta niste baieti simpatici de la partid vor face foarte multi bani cu cheltuiala minima, o galeata de lavabil si niste zilieri platiti cu bautura si mancare si vor iesi niste bani pentru patroni de cateva vile si masini de zeci de mii de euro fara nici un efort.

 2. donatelo at 16:35

  Este 25 august 2018. Domnul Toma si-a asigurat statuia cu spectacolul de la Cimitirul Eroilor. Nu anunta noua locatie pentru elevii colegiului. Nu toti parintii au masina sau bani de taxi. Sau daca domnul Marcel nu mai este vicepremier , toata problema s-a fasait ?

 3. Mihai Berinde at 18:35

  Din doi ani s-au făcut deja trei,iar azi,17noiembrie 2018 nici vorba să înceapă lucrările…..cu excepția intrării spre piata înstrăinată deja….comercianților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *