Știrile zilei

Covrigii de Buzău: Rețetă simplă, gust INCONFUNDABIL!

Istoria covrigilor de Buzău începe după anul 1800, când în târgul Buzăului se stabilesc bulgari, sârbi şi greci. Cei din urmă îşi deschid cârciumi şi, având negustoria în sânge, descoperă o combinaţie profitabilă pentru ei şi apreciată de muşterii: la băuturi, ei servesc un produs alimentar, în formă de inel cu o coajă aurie şi crocantă şi un miez fin, cu o puternică aromă de făină albă de grâu.

Produsul respectiv se numea “kovrig”, era ieftin şi uşor de preparat aşa că, în scurt timp, în cârciumile din târg covrigii devin nelipsiţi.

Covrigii de Buzău au devenit marcă atestată şi recunoscută la nivel naţional. Reprezentanţii Direcţiei Agricole fac demersuri pentru ca preparatul buzoian să fie omologat la nivel european. Asta înseamnă că acolo unde vom găsi etichete marcate cu înscripţia ”covrigi de Buzău”, vom şti sigur că aceştia sunt făcuţi după reţeta originală şi din ingrediente naturale.

Reprezentanţii Direcţiei Agricole Buzău au făcut demersuri astfel încât, alături de un producător din domeniul panificaţiei care întruneşte toate condiţiile de igienă şi tehnologie care se impun, produsul covrigi de Buzău să fie securizat.  Cu alte cuvinte, brandul covrigi de Buzău nu mai poate apărea în alte oraşe, decât dacă producătorii vor fi autorizaţi.

După acest pas, covrigii de Buzău sunt tot mai aproape de a fi omologaţi pe plan european. Reprezentanţii Direcţiei Agricole Buzău lucrează de mulţi ani la dosarul prin care acest produs ar putea fi recunoscut în Europa.

Colăcelul auriu este făcut din ingrediente simple: făină, apă, drojdie, sare şi puţin zahăr, dar este la mare căutare mai ales în perioadele de post.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!