Politică Știrile zilei

Deputatul Sorin Lazăr, vizită de lucru în Bahrain

În perioada 24 iunie – 4 iulie, deputatul Lazăr Sorin a participat, în calitate de mebru al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, la cea de a 42 – a sesiune a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO ce a avut loc la Bahrein.

Pe agenda evenimentului s-a aflat și dosarul „Peisajul Cultural Minier Roşia Montană”, trimis pe 4 ianuarie 2017 de Ministerul Culturii din România la UNESCO, pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial, cu semne mari de întrebare referitoare la respectarea procedurilor legale.

Proiectul a primit recomandare pentru includere cu raport favorabil din partea ICOMOS.

Comitetul Patrimoniului Mondial a considerat că propunerea Guvernului României, de a amâna înscrierea Peisajului Cultural Minier de la Roşia Montană în lista UNESCO, este una întemeiată şi raţională, având în vedere interesele statului român, în special procedura de arbitraj internaţional. Trebuie subliniat faptul că a fost solicitată amânarea, nu retragerea dosarului la UNESCO, până la soluţionarea litigiului în dosarul de arbitraj, în fapt până la finalizarea procesului cu compania Gabriel Resources, care a solicitat statului roman despăgubiri în valoare de 4,37 mld USD, având ca motivaţie imposibilitatea exploatării perimetrului aurifer prin clasificarea în Patrimoniul Mondial a arealului Roşia Montană.

Potrivit regulamentului UNESCO, România are la dispoziţie 3 ani să revină cu un nou dosar.

Pentru parlamentarii majorității PSD-ALDE, subiectul includerii Peisajului Cultural Minier de la Roşia Montană în lista UNESCO, râmâne o prioritate de securitate națională care trebuie tratată cu patriotism, profesionalism şi responsabilitate.

De asemenea, Comisia UNESCO a recomandat monitorizarea sitului şi cooperarea statului român cu organismele internaţionale.

loading...

Cosmin ȘONTICĂ

Cosmin scrie la Reporter Buzoian din 2015, anul înființării publicației. Vine în presa online din Educație, unde activează ca profesor de limba și literatura română.

Anunțuri

COMUNICAT DE PRESĂ | Primăria Municipiului Buzău

Știrile zilei

Cod galben prelungit pentru județul Buzău

Anunțuri

Primăria municipiului Buzău | ANUNȚ PUBLIC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *