PoliticăȘtirile zilei

Cum își bate Teodor Atanasiu cuie în talpă de câte ori vorbește și de ce campania negativă a PNL nu va produce voturi

În România, aruncatul cu noroi în adversarul politic nu mai e de mult o strategie producătoare de voturi. Ba chiar poate avea efect de bumerang și, tocmai de accea, politicienii inspirați s-au centrat pe campanii pozitive, care să vorbească despre „ceea ce am făcut sau pot face eu”, și nu pe „ceea ce nu e în stare adversarul meu să facă”. PNL pare însă rămas ancorat în metehnele trecutului.

Ca simplu observator al scenei politice buzoiene și, implicit, al acestei campanii electorale, l-am urmărit pe senatorul Teodor Atanasiu în ultima perioadă. Un nume sonor care vine să candideze la Buzău. Un fost ministru care vine să sprijine organizația buzoiană și – de ce să n-o zicem p-a dreaptă – să-și asigure un confortabil fotoliu de parlamentar cu ajutorul buzoienilor.

Până aici, totul OK. Numai că joi, într-o conferință de presă susținută la sediul PNL Buzău, senatorul Atanasiu a dat startul unei campanii de pierdere de voturi pentru partidul său. Motiv pentru care fiecare apariție publică de acest gen va însemna încă un cui bătut în propria talpă, într-un moment în care liberalii ar trebui să strângă voturi, și nu să le risipească. Motivele sunt lesne de înțeles:

1.În primul rând, ar fi fost de așteptat ca Teodor Atanasiu să își construiască discursul pe ceea ce poate realiza Domnia Sa din postura de senator de Buzău, că doar de aceea cere votul buzoienilor. Din acest motiv, ar fi fost de preferat să vină în fața alegătorilor cu proiecte concrete, și nu să vorbească despre cât de rău e PSD. Ceea ce a făcut Atanasiu e, de fapt, reclamă pentru social-democrați. „Bad publicity is better than no publicity” și să pui voturi în urna adversarului tău, care se mai află și pe un trend ascendent, e sinucidere curată.

2. Al doilea aspect mai puțin inspirat din declarațiile senatorului de Alba – care vrea să fie de Buzău – ar fi acela că a cocoțat întregul partid în cârca tehnocraților care, fie vorba între noi, nu sunt cei mai buni vectori de imagine pentru actuala campanie. PNL ar fi trebuit să vorbească despre propriile realizări, nu despre ceea ce (nu) a făcut un Executiv pretins apolitic într-un an de guvernare nu tocmai roz.

3. Scrisoarea trimisă PSD, în care Atanasiu pune în oglindă realizările unui primar liberal de acum o sută și ceva de ani și „nonrealizările” PSD ar fi trebuit să fie predată tinerilor politicieni la capitolul „Așa nu!”. Cu toții știm cine a fost Nicu Constantinescu. Noi, buzoienii, ne plecăm în fața numelui său. Pentru că a fost unul dintre cei mai buni primari buzoieni și cred că nimănui nu îi mai pasă azi despre partidul din care făcea parte în 1883. Nicu Constantinescu e un brand al orașului și, cel puțin din postura de candidat la Senat, străin de Buzău, nu poți veni în fața buzoienilor să te lauzi cu realizările unui om al tuturor, vrednic de toată lauda. Și să le mai spui și că..nici măcar n-a fost buzoian, ci a venit de la Craiova. Te poți împodobi cu penele altuia, dar nu poți zbura cu ele.

4. Am fi așteptat să asistăm la o campanie constructivă. O competiție de proiecte, de idei sau de ce mai vreți dumneavoastră. Pentru că, până la urmă, buzoienii au acceptat și candidaturile de import. Au trecut cu vederea și peste bătăliile pentru putere din PNL, în urma cărora electoratul liberal s-a trezit peste noapte reprezentat de grupuri-grupulețe care nu dădeau prea mulți bani pe așteptările lui.

5. În cele din urmă, ar fi trebuit să încetăm să mai vorbim despre trecut sau, dacă o facem, cel puțin să fim sinceri. Buzoienii merită, în primul rând, respect. PSD și PNL au defilat împreună la alegerile de acum patru ani, iar renunțarea liberalilor s-a datorat, probabil, tot intereselor politice. Astăzi auzim că partenerul din 2012 lui Teodor Atanasiu, adică PSD, e rău, fiindcă a alungat 100.000 de buzoieni din oraș. (?!)

6. Nu în ultimul rând, Teodor Atanasiu ar fi putut măcar să nu îl arunce în groapa cu lei și pe președintele filialei buzoiene, Cristinel Romanescu. Domnia Sa, candidat pe un loc eligibil la Cameră, promisese că va schimba tot ce înseamnă mod de lucru și de gândire în PNL, însă se pare că asocierea cu senatorul de Alba nu i-a fost chiar favorabilă.

E adevărat, nici PNL nu se poate lăuda că a făcut ceva la Buzău – și atunci a scos din istorie -, vorba celuilalt candidat de import, Antonel Tănase. Dar am putea măcar să vorbim despre ceea ce putem și vrem să facem noi, cei de astăzi. Cred că asta îi interesează, de fapt, pe alegători. Din istorie putem doar învăța, pentru a nu repeta greșelile trecutului. Pentru că, la sfârșitul zilei, tot alegătorii sunt cei care pun sau nu ștampila pe tine.

 

 

 

 

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button