Cum ne-au furat 1 Decembrie

[mks_col] [mks_one_half]

Noi, pe-aici, pe la Buzău, nu prea am avut în ultimii 26 de ani vreo mare sărbătoare locală care să scoată lumea în stradă la modul la care a făcut-o, în fiecare an, Ziua Națională a României. În afară de Drăgaica aia care nu mai e nimic din ce-a fost odată și de Zilele Buzăului, – atunci când se mai țin -, doar 1 Decembrie a fost capabil să adune vreo zece mii dintre noi în fața Casei Albe, în frig, doar ca să ascultăm Imnul Național și să vedem cum defilează trei militari.

Anul ăsta, niște băieți de prin unele instituții, care nu mai pot dormi noaptea de grija românilor, s-au gândit cum să facă ei să-i ferească pe buzoieni de clasa politică ciumată și nocivă și au interzis șefilor din administrație să mai țină discursuri la ceremoniile de 1 Decembrie.

Mișcarea n-ar fi fost rea dacă n-ar fi fost puțin abuzivă, n-ar fi venit în contextul unor alegeri importante și n-ar fi fost fundamentată, din păcate, cam tot politic. În câteva rânduri, pentru cine are (încă) răbdare, o să explic de ce o măsură aparent depolitizantă și-a luat efect de bumerang:

În primul rând, interzicerea discursurilor primarului localității în care se desfășoară ceremonia și a președintelui Consiliului Județean pare, dacă nu ilegală, cel puțin oneroasă. Am văzut pe undeva, pe un site local de știri, un articol dintr-o lege care prevede în mod expres persoanele care țin discursuri la ziua Națională. Și ce să vezi, printre ele e și primarul localității.

În al doilea rând, să crezi că a-l lăsa pe Constantin Toma să vorbească de 1 Decembrie înseamnă a aduce capital electoral pentru partidul lui e o mare eroare. Pot să pun pariu că nici Toma, nici Atanasiu și nici Neagu n-ar fi scos un cuvințel despre alegerile la care candidează colegii lor de partid la o asemenea sărbătoare națională. Nimeni, niciodată n-ar face așa ceva. Pentru că, în secunda 2, și-ar lua mai multe huiduieli decât a auzit Ceaușescu de la balconul Comitetului Central.

[/mks_one_half] [mks_one_half]eu-wtmm-150x150

Apoi, ce nu știe prefectul tehnocrat e că alegerile s-au încheiat. Serios acum, ce om cu puțină cultură electorală își imaginează că politicienii nu știu – aproape cu precizia unui ceas elvețian – câte mandate de parlamentar vor lua, cum și ce partide vor merge la guvernare? Acum, pe ultima sută de metri, nici discursul lui Martin Luther King n-ar mai putea schimba mare lucru în ecuația electorală. Trei oameni de partid care ar fi vorbit la 1 Decembrie n-ar fi influențat configurația alegerilor. Cel mult, ar fi plictisit adunarea.

În altă ordine de idei, situația a fost gestionată eronat de către Prefectură. Aurelia Mitrea n-a înțeles că 1 Decembrie paote fi o sabie cu două tăișuri. Mai întâi emiți un ordin în care îi permiți discurs doar senatorului PNL Teodor Atanasiu, după care anulezi tot și preferi să vorbești doar tu și comandantul Garnizoanei. PSD se sesizează și exploatează situația tot în favoarea lui. Anunță că nu va urca pe scenă, ci va sta în public, printre buzoieni. Cum ar veni, tot el cade în picioare.

Aportul presei este aici substanțial. În jurul zilei de 1 Decembrie, presa construiește o poveste despre anormalitate și abuz în curtea Prefecturii. Se creează un cuvânt care atârnă greu în spatele prefectului Mitrea: in-ter-dic-ți-e. Societatea civilă se sesizează și ea și brusc, iar ceea ce ar fi vrut autoritățile să transmită prin această mișcare total neinspirată, adică depolitizarea Zilei Naționale, este perceput ca un mare scandal cu iz de imoralitate și abuz.

Din această cauză se poate considera că absolut toți actorii implicați – fie ei prefecți, consilieri, șefi de cabinet, oameni politici – sunt cumva responsabili de tot scandalul cu iz de mahala creat în jurul unei zile mari pentru noi. Cumva, ne-au furat 1 Decembrie „cum a furat Grinch Crăciunul.”

[/mks_one_half] [/mks_col]

loading...

Despre Cosmin ȘONTICĂ

Cosmin scrie la Reporter Buzoian din 2015, anul înființării publicației. Vine în presa online din Educație, unde activează ca profesor de limba și literatura română.

Spune-ți părerea!

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Required fields are marked *

*