Administrație Fără categorie Știrile zilei

Decizie ISTORICĂ pentru Buzău | Se înființează Banca Națională de Gene

O decizie extrem de importantă pentru viitorul agriculturii românești, dar și pentru alte sectoare ale economiei naționale a fost luată aseară, la Buzău, de către ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea. La propunerea primarului Constantin Toma, Daea a decis ca, până în luna septembrie, să fie îndeplinite toate formalitățile pentru înființarea Băncii Naționale de Gene pentru Legumicultură, Floricultură, Plante aromatice și medicinale. Banca va lua ființă prin Ordonanță de Urgență, iar banii necesari vor fi acordați de Guvernul României.

Decizia ministrului Agriculturii, sosit aseară la Buzău alături de mai mulți directori din ministerul de resort, se sprijină pe o propunere făcută de primarul municipiului Buzău, Constantin Toma. Edilul de la Palatul Comunal a dezvăluit că, la sfârșitul săptămânii trecute, a avut o întâlnire cu ministrul Petre Daea chiar în biroul vicepremierului Marcel Ciolacu. A fost momentul în care, înțelegând importanța cercetării legumicole de la Buzău, ministrul a decis să viziteze orașul:

„Ne-am întâlnit cu domnul ministru Petre Daea în biroul viceprim-ministrului României, domnul Marcel Ciolacu. I-am povestit despre situația dezastruoasă în care se află Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău și despre faptul că baza de semințe de legume a României este depozitată, spre păstrare, în saci și pungi. Este vorba despre soiurile românești obținute ca urmare a cercetării din ultimii 70 de ani.”, a  declarat primarul municipiului Buzău.

 • Constantin Toma: „S-ar putea ca 13 iulie să fie o zi istorică pentru legumicultura buzoiană și românească.”

În urma discuției, din biroul lui Ciolacu, ministrul Daea a venit ieri la Buzău, alături de responsabili de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV), de președintele Academiei de Științe Agricole, profesorul Gheorghe Sin, și de vicepreședintele Academiei, fostul ministru Valeriu Tabără.

Timp de câteva ore, s-au efectuat vizite în solarii și pe teren și s-a discutat aplicat despre posibilitățile pe care le oferă cercetarea buzoiană. Impresionat de nivelul cercetării buzoiene, ministrul a stabilit un plan de măsuri pentru revigorarea Stațiunii. Totul va culmina însă cu înființarea, până în luna septembrie, a Băncii Naționale de Gene pentru Legumicultură, Floricultură, Plante aromatice și medicinale. Aici ar urma să se păstreze toate soiurile de legume românești obținute ca rezultat al cercetării.

 • Constantin Toma: „Locuri de muncă, salarii, de ce nu și o filială a USAMV”

Primarul Constantin Toma s-a arătat extrem de mulțumit de hotărârea luată aseară: „Domnul Petre Daea este primul ministru al Agriculturii care vizitează Buzăul, iar decizia pe care a luat-o va contribui masiv la dezvoltarea legumiculturii buzoiene și românești. În felul acesta, se vor crea noi locuri de muncă, vom putea revigora activitatea SCDL, vom putea vinde genetică și, de ce nu, în perspectivă, să putem aduce la Buzău o filială de Horticultură a Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. În același timp, vom dezvolta forță umană înalt pregătită și, la fel de important, vom obține produse românești, sănătoase.”, a mai arătat primarul Constantin Toma.

La Buzău, cercetarea în legumicultură începe în mod oficial în 1957, însă activitatea în acest domeniu există de la 1867, odată cu venirea cultivatorilor bulgari, considerați unii dintre cei mai iscusiți legumicultori.

loading...

Cosmin ȘONTICĂ

Cosmin scrie la Reporter Buzoian din 2015, anul înființării publicației. Vine în presa online din Educație, unde activează ca profesor de limba și literatura română.

Știrile zilei

MOARTE ÎNFIORĂTOARE! Localnicii sunt șocați!

Știrile zilei

ULTIMA ORĂ: Femeie decedată! | Unde i-a fost găsit cadavrul

Orașul tău Știrile zilei

BUZĂU: Locul în care se prepară, de 40 de ani, băutura preferată a românilor!

8 comentarii

  1. taranu at 11:21

   Banca de gene de la Suceava detine seminte traditionale adunate din teritoriu, mai ales din Transilvania si Moldova.. Nu sunt catalogate pentru ca nu se cunosc denumirile.
   Aici e vorba de o banca de gene a soiurilor si hibrizilor rezultat al cercetarii stintifice romanesti de-a lungul timpului si bineinteles si pentru rezultatele ce vor veni. Toti marii producatori de seminte au banca de gene proprie, folosita in cercetare si inovare, pe soiuri, hibrizi, material de altoit s.a.m.d. De ce as manca tomate din seminte de la Syngenta si nu tomate din seminte produse la Buzau ?
   Sper ca informatia de mai sus sa-ti fie edificatoare si sa nu mai postezi inainte de a te documenta, numai de dragul de a scrie si tu ceva.
   Nu te baga la bataie daca n-ai ciomag.

 1. cornelia at 19:17

  Ma bucur sa vad ca s-a inteles, in sfarsit, importanta pastrarii de seminte originale, alaturi de cele mai bune rezultate obtinute prin ani buni de cercetari. Infiintarea acestei banci de date va ajuta agricultorul roman sa aiba la dispozitie material semincer de calitate, eliminand astfel soiurile importate nasiv in ultimii ani, care sunt de o calitate indoielnica, dar care au avantajul unor recolte mari. Ne-am saturat sa cumparam din piata sau din supermarket rosii fara nici un gust , tari ca piatra sau cu cotorul cat jumatate din ea!Salut aceasta initiativa si felicit factorii de decizie care au aprobat-o.

 2. Nica Maria at 14:51

  Felicitări pentru această decizie,ne bucurăm să vedem că munca dl ing.Costel Vănatoru este susținută,este păcat să cumpărăm semințe de milioane de euro fara gust din alte țări și semințele noastre de plante valoroase cu gust să nu se poată produce cum ar trebui din cauza Guvernului care nu susține Cercetarea in legumicultura!

 3. Popisteanu Maura at 20:10

  FELICITARI AUTORITATI !Buzaul are traditie in cultivarea legumelor ,va spune mama mea de 90 de ani care nu poate uita gustul minunat,fragezimea , parfumul legumelor de buzau,cum erau cautate de bucuresteni la sfasit de saptamana pentru aprovizionare,se incarcau masini din cele mai vechi timpuri.Isi mai aminteste de intinderile de pamant pe malul raului Buzau cat cuprindea ochiul cultivate cu legume in sere,solarii si in camp deschis.Greu da suportat realitatea si soarta actuala a Statiunii de Cercetare Legumicole Buzau ,in ziua de azi.Pe malul raului,plantate vile si hipermarket-uri …teren luat si lasat necultivat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *