Politică Știrile zilei

Deputat Ionela Dobrică: „Este nevoie să avem mijloace pentru a alerta populația cât mai rapid în eventualitatea unui dezastru”

„Implementarea unui sistem de alertare a populației este esențială”, consideră deputatul PSD Ionela Dobrică, fost subsecretar de stat în Ministerul Comunicațiilor şi Societăţii Informaţionale.


În urma dezastrului provocat de furtuna de duminică în vestul României, Comisia pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din Camera Deputaților a organizat miercuri, 20 septembrie, o dezbatere pe tema „Sistemul național de alertare a populației prin SMS în caz de dezastru”. La dezbatere au participat reprezentanți ai mai multor instituții care vor conlucra pentru a elabora un sistem de alertare timpurie a populației pentru mai multe tipuri de situații de urgență. Printre aceștia s-au aflat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, care deține și șefia Departamentului pentru Situații de Urgență, Adrian Diță, președintele ANCOM, Mihai Constantin din partea Asociației operatorilor de telefonie mobilă din România, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu.

Vicepreședinte al Comisiei de IT din Camera Deputaților, Ionela Viorela Dobrică, deputat PSD de Buzău, consideră că implementarea unui astfel de sistem este absolut necesară pentru România.

„Este nevoie să avem mijloace pentru a alerta populația cât mai rapid în eventualitatea unui dezastru, indiferent de natura acestuia. Dacă acest lucru s-ar putea face și localizat, ar fi varianta ideală, din punctul meu de vedere, deoarece în acest mod nu s-ar alerta toată lumea pentru o singură zonă, fapt care ar evita producerea multor neînțelegeri și momente de panică.”, este de părere Ionela Dobrică.

Unul din subiectele pe care l-a accentuat secretarul de stat Raed Arafat în timpul dezbaterii a fost cel al importanței posibilității comunicării și după producerea unui eveniment de amploare, nu doar înainte.

„Sunt convinsă că autoritățile implicate în dezvoltarea acestui sistem vor găsi cea mai bună variantă de aplicare a sa în România, indiferent că se inspiră din ceea ce au făcut alte țări sau crează unul complet nou. Dar, cred că la fel de importantă ca implementarea acestui sistem de alertare și comunicare este reacția cetățenilor. Este esențial să urmăm procedurile pe care le presupune o situație de urgență, să urmăm întocmai indicațiile acestora, să ne păstrăm calmul și să nu recurgem la acte de teribilism care nu vor duce decât la provocarea mai multor tragedii.”, a declarat deputatul Ionela Dobrică.

Pentru ca acest proiect să fie implementat, va avea nevoie de un cadru legal și corect reglementat astfel încât inclusiv turiștii sau persoanele aflate în roaming în zona respectivă să primească mesajul de alertă, a punctat președintele ANCOM în timpul dezbaterii și s-a angajat să trimită lunar un raport cu progresele făcute în cadrul lucrărilor. Pentru aceasta, Comisia de IT și-a arătat susținerea și disponibilitatea de a ajuta autoritățile în efectuarea demersurilor necesare și că vor urmări cu interes progresul în acest proiect.

„Având în vedere faptul că Guvernul a reacționat rapid în evaluarea situației și a decis constituirea unui grup de lucru pentru implementarea sistemului integrat de alertare, sunt convinsă că în cel mai scurt timp posibil vom avea putea să ne simțim mai în siguranță și mai bine informați și pregătiți în cazul producerii unei catastrofe indiferent de natura acesteia,”, a mai adăugat vicepreședintele comisiei de IT.

loading...

Cosmin ȘONTICĂ

Cosmin scrie la Reporter Buzoian din 2015, anul înființării publicației. Vine în presa online din Educație, unde activează ca profesor de limba și literatura română.

Știrile zilei

ULTIMA ORĂ: Spitalul Judetean, sub asediu! | Polițiștii intervin!

Știrile zilei

ACUM, pe DN 10! | Trafic îngreunat

Știrile zilei

SOLUȚIE: Cum ar putea scăpa Vlase de corvoada căruciorului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *