Administrație Orașul tău

DEZACORD! | Să se demoleze sau nu garajele din Buzău?

Prilej de contre pe site-ul www.domnuleprimar.ro. Mărul Discordiei, propunerea unui buzoian ca municipalitatea să renunțe la ideea de a demola garajele construite în vecinătatea blocurilor. 

Diplomat, buzoianul începe prin a-și afirma calitatea de votant al actualului primar, după care trece la „atac” și îi cere edilului să păstreze garajele, aducând în sprijin – cu precizia unui contabil – argumentul economic:


Domnule Primar,

Sunt un votant al dumneavoastră, pentru că vă consider făcut pentru această functie si, de asemenea, un om adevărat.(…) În ultima aparitie TV ati creionat si cateva masuri pentru 2018,printre care si desfiintarea garajelor situate pe domeniul public. Aceasta masura, care nu se regasea printre cele din campania candidatului Toma, ma afecteaza si pe mine si pe multi contribuabili buni platnici si cetateni ai urbei. Argumentele, doua:

1.Constructia a fost facuta cand existau putine masini in oras;

2. Prin desfiintare se creaza mai multe locuri de parcare. M-ar interesa daca exista o situatie cu numarul garajelor si daca sunt situate in locuri care se preteaza la amenajari de parcari? De asemenea m-ar interesa daca exista un calcul al eficientei economice a masurii,daca intra sau ies bani si cati,din bugetul local? Din spusele municipalitatii pentru amenajare unui loc de parcare Primaria cheltuie 1800 ron si va incasa 80ron/an. Pentru un garaj platim taxa teren si impozit pe constructii 200ron/an. Comparand dimensiunile, prin desfiintarea a trei garaje se pot amenaja 4 locuri de parcare. Sumar calculand, Primaria cheltuie 7200ron pe amenajare, pierde 600 ron/an taxe si castiga 240ron taxa parcare. EFICIENT ? Garajul meu se afla intr-o baterie construita in urma cu 25 de ani in M3 Bl C3,B26,B27,C4,C5 (gardul Episcopiei),in toti acesti ani am platit toate taxele si impozitele stabilite de CLM ,aceste sume depasind cu mult impozitul pe locuinta,cu alte cuvinte platesc mai mult casa masinii decat casa unde locuiesc.(…)


Răspunsul primarului l-a dezarmat complet pe inițiatorul propunerii, însă a stârnit și o serie de comentarii acide, cele mai multe îndreptate împotriva cetățeanului care ar vrea să-și păstreze garajul.


27 Decembrie 2017, Primarul Constantin Toma
Cu tot respectul va raspund ca nu problema banilor care intra in primarie primeaza atunci cand e vorba de garaje, ci faptul ca suntem sufocati de lipsa de locuri de parcare.

Va astept dupa Anul Nou la o intalnire pentru a gasi solutii ! Va multumesc !


27 Decembrie 2017, Alt buzoian
Domnule buzoian! Te doare burta doar de dumneata. Ceilalti proprietari de masini, unde parcheaza? Sunt multi care au garaje si le folosesc ca magazii, chiar cu beciuri in ele. Nu te-a obligat nimeni sa investesti pe domeniul public.

27 Decembrie 2017, Gogu
D-le cetatean buzoian, aceste garaje facute pe timpul lui „Pazvante Chiorul” nu arata civilizat ca si acele chio scuri ce tronau exact in centru. Primarul a facut bine ca le-a desfiintat. Asa va fi si cu aceste garaje care nu sunt facute cu minim de simt estetic, ba unii folosindu-se de ele ca depozit muraturi, alte materiale sau chiar ateliere. N-o sa fiti alungat, locul acolo sigur va fi al d-stra , dar tigania trebuie intr-un fel desfiintata. Nu numai acolo sunt garaje, sunt si in alte locatii, unele facute „cu acte in regula” , dar gata, s-a terminat. Orasul este a tuturor.
28 Decembrie 2017, Vasile
Ai inceput prin a-l „peria” pe primar,l-ai luat pe partea „sentimentala” asa. Imi placi,ce sa zic,ai talent. Insa decizia asta cu garajele e una dintre deciziile bune pe care le-a luat primarul,si sper sa se puna in aplicare cat mai repede.
28 Decembrie 2017, Marius
Ba nene, calculele privind eficienta lasa-le pe seama unor oameni priceputi. Vrei garaj te muti la curte, s-a terminat cu mizeria si toate maghernitele din acest oras. Acea maghernita a ta ocupa 1 1/2 de parcare, asa ca unde vezi matale eficienta. Va tineati toate fierataniile in acele dughene, iar masinile tot afara, voi erati smecheri. Pun pariu ca atunci cand l-ai votat pe dl Toma ai visat ca va fi tot ca pe vremea lui boscodeala, adica sa mearga tot asa cu mici smecherii, cu mizerie si tot asa, ca doar un om cu mentalitatea ta ar putea vota PSD, un om normal la cap nu. De ce nu te vaiti aici ca ai dat cu var si-n apartament, si ca nu se justifica sa se asfalteze strazile.

Conform strategiei de sistematizare a parcărilor din Buzău, garajele inestetice construite alandala în vecinătățile blocurilor vor fi demolate. Multe dintre acestea s-au transformat în veritabile depozite de produse agroalimentare, piese de mobilier și alte obiecte de care locatarul nu mai are nevoie prin apartament.

În locul garajelor vor fi amenajate locuri de parcare ce urmează a fi atribuite riveranilor în urma unei licitații. 

loading...

Cosmin ȘONTICĂ

Cosmin scrie la Reporter Buzoian din 2015, anul înființării publicației. Vine în presa online din Educație, unde activează ca profesor de limba și literatura română.

Știrile zilei

Tânăr din Buzău, prins DROGAT la volan!

Orașul tău Știrile zilei

De ce e riscant să parchezi AICI

Știrile zilei

Deznodământ TRAGIC! | Unde a fost găsit

6 comentarii

 1. Iordache at 15:09

  Foarte buna propunerea domnului primar ptr.ca si asa orasul este sufocat de autoturisme si nu mai ai unde sa parchezi.Garajele ocupa locul aproape a doua masini si sunt si inestetice.
  Unele sunt chiar nefolosite,folosesc ca spatiu de depozitare ptr. alte obiecte iar propietarii acestora mai ocupa un loc in fata blocului ptr.ca este mai comod .
  Si eu locuiesc la un bloc de pe strada Bistritei unde din 10 garaje doar 4 sunt ocupate iar autoturismele sunt parcate in fata blocului unde spatiul este foarte mic.

 2. auras at 17:56

  in zona respectiva sunt cam 30 de garaje si sunt ocupate efectiv de masini cam 8 sau 9 si daca parchezi masina cateva minute in dreptu unui garaj neocupat de masina i-ti intoarce stergatoarele sau ti le si rupe ca ai parcat in fata garajului si chipurile nu poate scoate masina deci jos cu toate garajele

 3. Viorel at 21:42

  Nu e corect de a demola ! Mentionez ca nu locuiesc in zona ce ar putea face primaria sa le impuna proprietarilor de a le moderniza pe toate la fel ceva de genu

 4. Daniel at 22:11

  Trebuie sa ne civilizam din toate punctele de vedere. Garajele ne aduc aminte de epoca Boscodeala, mai lipsea un mic „Gorbaciov” și totul era în regulă pentru unii cetățeni. Trebuie sa acceptam schimbarea în bine a orașului , chiar cu riscul de a supără pe unii nostalgici. Succes domnului primar Toma.

 5. Dumitru at 22:28

  Sa se demoleze. Astfel de improvizatii nu au ce cauta in secolul 21 in orase.
  Pe Frasinet nici nu trebuiau amplasate acele hidosenii dupa ce s-a modernizat zona acum vreo 5 ani.
  Daca le verifici nici 10% nu sunt ocupate de masini, majoritatea sunt folosite ca ateliere auto (si nu numai) improvizate si ilegale si ca depozite de gunoaie nefolositoare pe care proprietarii refuza sa le arunce sau sa le duca la tara desi nu o sa mai foloseasca in veci vechiturile.
  Si bineinteles, masinile si le parcheaza in fata garajelor sau in fata blocului, ocupand astfel minim 3 locuri de parcare (2 cu garajul si 1 in fata garajului/blocului). Ba chiar unii ocupa multiple locuri de parcare cu tot felul de rable ce urmeaza a fi reparate in mod ilegal la atelierele improvizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *