Știrile zilei

DOLIU în lumea literară

A încetat din viață poetul și traducătorul buzoian Radu Cârneci. Cu activitate de peste șase decenii, el a fost considerat unul dintre cei mai profunzi creatori de poezie de dragoste din literatura română. Radu Cârneci avea 89 de ani și locuia în București.

Radu Cârneci s-a născut la 14 februarie 1928, în satul Valea lui Lal, comuna Pardoși. A absolvit liceul „Regele Ferdinand” din Râmnicu Sarat, după care a urmat superioare la Facultatea de Silvicultura din Brasov (1954) si la Academia de Studii Psihologice si Sociale din Bucuresti.

„Da, mi-a izbutit o viaţă plină de întâmplări şi chiar de evenimente care mi-au determinat destinul – uneori spectaculos. Steaua mea – din Vărsător – m-a zidit, m-a protejat, m-a împodobit cu fapte ale binelui şi frumosului…” – Radu Cârneci.

Poetul Radu Cârneci a murit vineri, la locuința sa din București.

A lucrat un timp ca inginer silvic, apoi, rând pe rând, director al Centrului de creație folclorică, presedinte al Comitetului regional Bacau de cultură si artă. În 1964 fondeaza, în urbea moldavă revista de cultura „Ateneu”, pe care o conduce, ca redactor-șef pana in 1972, dată la care devine secretar al Uniunii Scriitorilor din Romania. Din 1978 pana in 1990 a condus sectia de literatură și artă a săptămânalului „Contemporanul”. A debutat cu poezie în 1950 în revista „Tânărul scriitor”.

Lucrările sale sunt răs­plătite cu numeroase premii, inclusiv al Academiei Române. Se remarcă în peisajul literar românesc ca un deosebit sonetist. Legat de traduceri este de remarcat faptul că în anul 1969 publică prima ediţie a volumului „Jertfe negre” a lui Léopold Sédar Senghor, preşe­dintele Senegalului, o mare personalitate politică şi culturală a lumii. În anul 1975 Senghor face o vizită neoficială în România şi a ţinut să-l cunoască, prilej de a-l invita în Senegal. De altfel, Radu Cârneci va participa la nenu­mărate festivaluri, simpozioane şi acţiuni literare din multe ţări ale lumii: Belgia, Franţa, Portugalia, Italia, Ungaria, URSS, RDG, Senegal, Iugoslavia, Etiopia, Israel, Spania, Uzbekistan, Malaezia, dar şi la Chişinău şi Cernăuţi.

Câteva dintre volumele publicate: „Iarba verde, acasă” (1968), „Centaur îndrăgostit” (1969), „Cântarea cântărilor” (1973), „Temerile lui Orfeu” (1978), „Un spaţiu de dor” (1980), „Sonete” (1983) şi multe altele. Versurile prezentate sunt selectate din antologia de autor „Scrieri”, vol. I (2004, Ed. Orion), în care Radu Enescu scrie o bogată şi interesantă prefaţă:

 „Încă din primele sale cărţi, poezia lui Radu Cârneci a evoluat în două direcţii fundamentale. Pe linia desăvârşirii formale şi spre o esenţializare, prin restrângere, prin renunţare, printr-un act de asceză artistică, a universului său poetic, a viziunii sale lirice (…) În ultimii cinci luştrii ai activităţii sale lirice, prodigioasă de altfel, dar fără uşurătăţi artificiale, el e tot mai atras de formele fixe, de rigoarea şi dificultatea lor”. Iar acad. Mihai Cimpoi scria: „Radu Cârneci rămâne unul dintre cei mai reprezentativi poeţi români, care, dincolo de unele accidentale note idilice cerute de timp, impune o viziune adâncă asupra exis­tenţei”.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button