CulturăȘtirile zilei

DOLIU în lumea muzicii buzoiene. A ÎNCETAT DIN VIAȚĂ azi-noapte

Profesorul Valerică Stan, personalitate marcantă a culturii buzoiene, a trecut la cele veșnice azi-noapte. Maestrul a suferea valerica_stande inimă și fusese operat pe cord, în urmă cum mai mult timp.
Profesorul de flaut şi muzică de cameră Valerică Stan s-a născut, la 29 iulie 1950, în satul Gomoeşti, comuna Costeşti, judeţul Buzău. Este absolvent al Liceului de Muzică din Braşov (1969) şi al Conservatorului „Gh. Dima” din Cluj-Napoca, secţia Solistică instrumentală (1973). Încă din timpul studenţiei, participă la diferite festivaluri, unde obţine mai multe premii şi titluri de laureat. În anul 1972, a reprezentat România la festivităţile ocazionate de împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea Conservatorului de Muzică „Frantz Liszt” din Weimar, susţinând recitaluri la Eisenach, Erfurt, Dresda.
În anul universitar 1973-1974, a fost asistent la Conservatorul de Muzică „Gh. Dima” din Cluj. În anul 1974 a participat la Festivalul „Primăvara pragheză” (1974), iar în perioada 1974-1984, a funcţionat ca profesor de muzică la Şcoala Populară de Artă Buzău. În acest timp, a reprezentat oraşul Buzău într-o emisiune la TVR, realizată de Tudor Vornicu. Împreună cu Grupul cameral din municipiul Buzău, a efectuat turnee în R. Cehă şi Slovacia.
Între 1990-1992, a fost director al Centrului Judeţean Buzău de Conservare a Tradiţiei Populare. Începând cu anul 1992, a funcţionat, ca profesor de flaut şi muzică de cameră, la Liceul de Artă din Buzău. În 1995, înfiinţează orchestra de cameră „Ars Magna”, cu care susţine numeroase concerte în Buzău (Muzeul de Istorie, Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu”, Casa de Cultură a Sindicatelor, Galeriile de Artă „Ion Andreescu”) şi în ţară (Ploieşti, Râmnicu Sărat, Constanţa etc.).
Din anul 2004, extinde activitatea orchestrei „Ars Magna”, cu concerte, lunare, organizate la Teatrul „G. Ciprian” din Buzău. Din 2005, a deschis manifestările artistice, dedicate Zilelor Oraşului Buzău (Hronic Buzoian), Capul de… regizor, 110 ani de Bibliotecă publică la Buzău etc. A fost distins cu numeroase premii, printre care:valerica_stan2
  • Laureat, la ediţia I, a Festivivalului Naţional al Studenţilor, din Institutul de Artă (1971);
  • Premiul III (1971) şi Premiul I (1972), la Festivalul „Primăvara studenţească”, de la Cluj;
  • Premiul „Orfeu”, pentru cel mai bun instrumentist din cadrul Conservatorului(1973).
Pedagog de excepţie, obţine, cu elevii pregătiţi, premii importante la festivalurile şi olimpiadele de profil: Locul I şi Premiul special al juriului, cu eleva Irina Păduraru (2002, Botoşani) şi „Summa cum laudae” (2003, Ploieşti); „Summa cum laudae”, cu elevul Ştefan Munteanu (2003, Braşov). (Viorel Frîncu, Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău)

Salariaţii Bibliotecii Judeţene „V. Voiculescu” sunt alături de colegii lor, Angela-Mihaela şi Dragoş Stan, în aceste clipe grele, la trecerea la cele veşnice a distinsului prof. Valerică Stan, personalitate marcantă a culturii buzoiene, ilustru muzician şi pedagog.

            Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

One Comment

  1. Un deosebit om de cultura dedicat harului sau si un prieten statornic si de nadejde! Dumnezeu sa-i ierte pacatele si sa-l odihneasca in pace! Condoleante familiei!

  2. un om minunat, un profesor minunat, asa va ramane mereu in sufletul meu domnul profesor de muzica de camera care m-a indrumat pe calea muzicii. condoleante familiei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!