„Domnului Învățător, cu dragoste”

În jurnalul activității didactice a unei școli, anumite pagini strălucesc mai tare și mai frumos. Sunt scrise cu cerneala dăruirii și a unei vieți trăite pentru copii, pentru părinți, pentru comunitate. O asemenea pagină de neuitat s-a scris, în ultimii 42 de ani, la Școala Gimnazială Cilibia, acolo unde corpul profesoral devine, începând de vineri, mai sărac, după pensionarea domnului învățător Nicolae Anton.

Domnul învățător Nicolae Anton s-a născut la Mânzu, Cilibia, într-o familie de oameni simpli, mama fiind casnică, iar tata, cojocar. Formația didactică s-a impus în familia respectatului dascăl. Fratele său a terminat Facultatea de Matematică. Soția a fost învățătoare o viață întreagă, iar unicul fiu, Cezar, a absolvit Liceul Pedagogic și Facultatea de Teologie, fiind, în prezent, învățător în București.

I-au trecut prin mână nenumărate generații și mii de învățăcei, astăzi oameni mari, care își scot pălăria în fața stimatului dascăl. A fost premiat în nenumărate rânduri pentru reușitele sale profesionale, a obținut gradația de merit, însă ceea ce a contat pentru domnul Anton au fost mai degrabă reușitele elevilor săi.

Învățătorul Nicolae Anton a pus umărul şi sufletul pentru ca şcoala să fie aşa cum a dorit. Ţinta sa a fost crearea unui învăţământ legat de realitate, de îmbunătăţirea calităţii sale şi de care să beneficieze toţi elevii. A dorit să aibă elevi cu capacităţi clare de adaptare la schimbări, cu educaţie aleasă în societate şi familie.
„E o bucurie amestecată cu tristețe. Suntem fericiți că am avut șansa de a cunoaște personalitatea deosebită a domnului învățător Anton, însă nu putem să nu fim triști pentru că școala buzoiană rămâne fără un om de o asemenea valoare. Sănătate și viață lungă, tinere pensionar!”, au transmis colegii de la Școala Gimnazială Cilibia.

Despre Cosmin ȘONTICĂ

Cosmin scrie la Reporter Buzoian din 2015, anul înființării publicației. Vine în presa online din Educație, unde activează ca profesor de limba și literatura română.

Spune-ți părerea!

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Required fields are marked *

*