Economic

După tragedia din Colectiv, au fost închise peste 40 de cluburi si baruri. Ce norme de siguranta trebuie sa respecte localurile pentru a functiona legal?

A trecut mai bine de un an de la incendiul din Colectiv. Intamplarea dezastruoasa din data de 30 octombrie 2015 a determinat autoritatile sa reevalueze conditiile in care cluburile si barurile din Capitala, dar si din alte orase ale tarii, isi desfasoara activitatea.

Ca o consecinta naturala, in Romania au fost inchise peste 40 de astfel de locatii, destinate petrecerii timpului liber si divertismentului. Chiar si asa, in ziua de azi exista o sumedenie de localuri care functioneaza ilegal.

Iata ce norme de siguranta trebuie sa respecte patronii de baruri si cluburi pentru ca afacerea lor sa functioneze in regim legal:

  • Instalarea unui sistem anti-incendiu in incinta locatiei este obligatorie pentru spatiile cu arii intre 200mp si 600 mp, care pot acomoda minimum 200 de persoane.

  • Managerii de cluburi si baruri sunt obligati sa monteze detectori de fum, precum si alte instalatii de semnalizare a incendiului, in locatii. Aceste produse pot fi achizitionate de pe SECFIRE.ro, la preturi avantajoase. Tot aici, persoanele interesate pot gasi si centrale pentru detectia incendiului, senzori pentru temperatura, sirene de alarma si alte accesorii anti-incendiu. Dupa ce a avut loc incendiul din Colectiv, cluburile si barurile care nu indeplinesc aceasta norma de siguranta obligatorie nu functioneaza in regim legal si pot primi amenzi usturatoare, care se vor solda cu inchiderea localurilor.

  • Existenta mai multor cai de evacuare de urgenta. O alta masura anti-incendiu de maxima importanta de care trebuie sa tina cont toti managerii de spatii publice este existenta mai multor iesiri de urgenta in cadrul incintei. In functie de numarul fluxurilor de evacuare, se va stabili numarul iesirilor de urgenta, dar si dimensiunile usilor. Spre exemplu, un spatiu cu o capacitate de 500 de persoane va trebui sa aiba doua cai de evacuare, iar dimensiunea usilor sa fie de 2,40 m latime, sau patru usi a cate 1,20 m latime. Astfel, in cazul izbucnirii unui incendiu, persoanele aflate in acel moment in incinta au posibilitatea de a evacua cladirea in timp util, evitand aglomeratia.
  • Avize si autorizatii. Fiecare patron de locatie trebuie sa detina, conform legii, o autorizatie de securitate la incendiu, o identificare si evaluare de risc de incendiu, un plan de interventie in caz de incendiu, precum si un plan de evacuare.

  • Controale de la ISU. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta demareaza anual, minimum doua controale in institutii publice. Cu toate ca un club sau un bar este posibil sa nu se afle in evidenta ISU, daca apar reclamatii cu privire la conditiile in care acestea isi desfasoara activitatea, se pot face controale inopinate. In cazul in care pompierii identifica nereguli si incalcari ale normelor de securitate la incendiu, acestia pot aplica amenzi usturatoare.
  • Respectarea anumitor reglementari. In localuri precum baruri, discoteci, restaurante si cluburi, sunt strict interzise folosirea efectelor pirotehnice, a focului deschis si fumatul. Mai mult decat atat, in incinta unui astfel de local nu trebuie sa se regaseasca materiale inflamabile si materiale care, prin ardere, emana gaze toxice. De asemenea, patronul trebuie sa se asigure ca localul dispune de modalitati de evacuare a fumului si a gazelor firebinti, pentru ca, in cazul izbucnirii unui incendiu, sa poata fi evitate cazurile de moarte prin intoxicare. Localurile care nu respecta aceste reglementari vor fi inchise pe o perioada nedeterminata.

Tragedia din Colectiv a fost un semnal de alarma la adresa modului de functionare a barurilor si cluburilor din Romania.

Patronii trebuie sa intelegea ca nerespectarea reglementarilor legislative in ceea ce priveste luarea masurilor de preventie impotriva incendiilor poate atrage dupa sine numeroase amenzi, inchiderea afacerii, dar si o serie de consecinte dezastruoase care pot afecta mii de persoane nevinovate.

 

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!