E OFICIAL: VILA ALBATROS, SEDIUL CENTRULUI CULTURAL “ALEXANDRU MARGHILOMAN”

În mai puțin de un an, Vila Albatros din municipiul Buzău va găzdui funcționarea Centrului Cultural “Alexandru Marghiloman”, instituție publică de cultură și educație ce va fi trecută în subordinea Consiliului Local.buzau-vila-albatros-1

O data cu intrarea în reabilitare a Vilei Albatros, fostă reședință a ministrului Alexandru Marghiloman din parcul cu același nume, mulți buzoieni au fost curioși să afle care va fi destinația acestui imobil.  Gurile rele spuneau că aici va funcționa ba un restaurant, ba o discotecă, ba o instituție de învățământ.

Municipalitatea a făcut lumină în acest caz, anunțând că impunătoarea clădire va găzdui funcționarea unui Centru Cultural, la care să aibă acces toți buzoienii. El va purta denumirea lui Alexandru Marghiloman și va fi un veritabil mijloc de informare și educare.

„Ca destinaţie, clădirea va găzdui un centru cultural, se vor putea organiza expoziţii, prezentări de carte, pictură, o bibliotecă scrisă şi o videobibliotecă”, a declarat Sebastian Radu, viceprimarul municipiului Buzău.

 

Înființarea Centrului Cultural Alexandru Marghiloman, votată în ultima ședință de consiliu de pe 2013.

“Având în vedere preconizata finalizare  lucrărilor de reabilitare a Vilei Albatros prin proiectul de finanțare, ne-am asumat înființarea acestui centru, pentru că trebuie să dăm funcționalitate acestui spațiu. Dificultăţi au fost, clădirea a 56599288fost consolidată în anii 1997 – 1998, s-a făcut într-un mod mai bine sau mai rău, ne-am lovit de tot felul de probleme la consolidare, însă în  rest, lucrurile au mers bine”, ne-a mai spus viceprimarul Radu.

Finanțat din venituri proprii și de la bugetul local.

Potrivit proiectului de hotărâre aprobat în ședința de consiliu a lunii decembrie, activitatea C.C “Alexandru Marghiloman” va fi finanțată din venituri proprii și din subvenții de la Consiliul Local.

“În bugetul pe anul viitor, se vor aloca bani pentru dotarea și mobilarea partial a centrului, urmând ca ulterior să elaborăm organigrama și Regulamentul de organizare și funcționare a Centrului”,  a mai precizat Sebastian Radu.

Centrul își va atrage o parte de finanțare din vânzarea de bilete la recitaluri, gale, expoziții, proiecții de filme și alte activități de acest gen.

La conducerea instituției va fi instalat un director-manager, numit în Consiliul Local după o selecție prealabilă. Întreg personalul va fi angajat cu contract individual de muncă, pe bază de concurs sau examen, în condițiile legii.ipp

Ultimele retușuri înainte de inaugurare.

Ca mai toate lucrurile de pe lume, fosta reședință a politicianului Marghiloman s-a supus și ea patinei timpului, vremea și lipsa unei reabilitări generale punându-și serios amprenta pe vechea vilă.

Aflată în pragul prăbușirii, opera ilustrului architect francez Paul Gottereau, a intrat în atenția autorităților locale, care au găsit soluția pentru salvarea clădirii.

Printr-un proiect de finanțare europeană, Primăria a reușit să restaureze imobilul, costurile ridicându-se la valoarea de 27 de milioane de lei.

Astăzi, muncitorii fac ultimele retușuri pentru ca, în anul ce vine, vila să fie mobilată și amenajată la interior.

Vila Albatros, Perla peisajului urban.

Pe timp de noapte, vila va fi luminată, dezvăluindu-și farmecul misterios. Constructorii au avut grijă ca, luminile ambientale montate atât în parc, cât și pe clădire, să pună în valoare măreția case de odinioară.

Printre alei de piatră și fâșii de verdeață, își va țese drum aleea hipică, cea care odinioară gemea su galopul cailor lui Marghiloman.imaginivechi_5202_13

Întreg ansamblul conacului va fi restaurant în acord cu vechiul stil architectural al arhitectului francez.

„Am păstrat tot ce înseamnă parte de lemn, s-au reabilitat complet gemurile, tencuielile, finisaje, s-au reabilitat interioarele, o să intrăm imediat să vedem. Tot ce înseamnă partea de teren din jurul vilei, 3.000 de mp unde o să avem spaţii verzi, un foişor foarte frumos. S-a iluminat complet parcul, aleile parcului, s-au amenajat spaţii verzi, trandafiri, se va reface aleea hipică”, a mai spus viceprimarul Sebastian Radu.

 

loading...

Despre Cosmin ȘONTICĂ

Cosmin scrie la Reporter Buzoian din 2015, anul înființării publicației. Vine în presa online din Educație, unde activează ca profesor de limba și literatura română.

Spune-ți părerea!

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Required fields are marked *

*