Orașul tău

EVENIMENT | Președintele Iohannis, premierul Tudose și Patriarhul Daniel vin la Buzău

Anul 2018 înseamnă pentru România momentul împlinirii a o sută de ani de la Marea Unire. Anul Centenar va fi marcat în întreaga țară prin diferite evenimente, fiecărui județ fiindu-i lăsată libertatea de a propune un set de activități. Buzăul se va remarca prin trei mari momente, însă unul dintre acestea va fi cu adevărat de anvergură.

Potrivit primarului Constantin Toma, pe 17 mai 2018, de Ziua Înălțării și a Eroilor, la Buzău va fi organizat un eveniment național comemorativ cu participarea Președintelui Klaus Iohannis, a premierului Mihai Tudose, a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a mai multor ambasadori. În centrul activităților se află comemorarea celor peste 10.000 de eroi îngropați în Cimitirul Eroilor din municipiul Buzău, aflat astăzi în proces de restaurare:

„Am avut o întâlnire cu domnul general Nicolae Ciucă, șeful Statului Major General, în urma căreia am stabilit să semnăm un protocol de colaborare cu Armata pentru a asigura organizarea acestui eveniment deosebit. Am ajuns și la domnul ministru al Apărării Naționale, Mihai Fifor, și am încrederea că vom crea un eveniment pe măsura momentului istoric deosebit de important pentru noi. Cimitirul Eroilor este cel mai mare din România și al doilea din Europa și oglindește sacrificiul miilor de români care și-au dat viața pentru libertatea și demnitatea neamului românesc.”, a spus primarul Constantin Toma, un pasionat de istorie.

De asemenea, edilul șef a mai precizat, pentru „Reporter Buzoian”, că la comemorare vor fi invitați și ambasadorii statelor care au eroi îngropați în cimitirul de la Buzău. Va fi invitat și ambasadorul Statelor Unite, chiar dacă în Cimitirul Eroilor nu sunt înhumați americani.

Domul Central din Cimitirul Eroilor, reabilitat în cadrul proiectului

În mai, zona Cimitirului Eroilor va arăta cu totul altfel decât acum. Angajații Urbis desfășoară lucrări de amenajare peisagistică, iar complexul Eroilor trece și el printr-un proces de transformare. Grație unor sume virate de Ministerul Culturii, Biserica Eroilor, Domul Central și mai multe sectoare ale cimitirului sunt renovate, urmând să își recapete înfățișarea cea dintâi.

Anul Centenar va fi marcat la Buzău prin mai multe activități culturale și religioase, pentru cele mai multe dintre ele obținându-se fonduri de la Ministerul Culturii. Primarul Constantin Toma ține neapărat să editeze și o carte despre Cimitirul Eroilor, care să fie un adevărat instrument culturalizator pentru mase.

Ministrul Culturii, buzoianul Lucian Romașcanu

loading...

Cosmin ȘONTICĂ

Cosmin scrie la Reporter Buzoian din 2015, anul înființării publicației. Vine în presa online din Educație, unde activează ca profesor de limba și literatura română.

Știrile zilei

Cum au trăit buzoienii cutremurul pe Facebook și de ce n-am primit mesaje de la RO-ALERT

Știrile zilei

ULTIMA ORĂ: A fost cutremur! | L-ați simțit?

Știrile zilei

ULTIMA ORĂ! Bucureștiul confirmă: Încă un caz de îmbolnăvire la Buzău!

1 comentariu

  1. solca dumitru at 18:59

    foarte frumos dom primar!
    da cu morții ăia de rînd lîngă eroi ce facem?
    în sensul acesta vă propun ca distinșii oaspeți să treacă un tur prin toate cimitirele din oraș.
    Nu este posibil așa ceva ar trebui destinați si mutați într-un cimitir normal ca șmecheri si eroi parca nu prea merge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *