Cultură

EXCLUSIV: Patru case din Buzău, primele pe lista obiectivelor turistice vizitate de străini

Buzau, oras cu o sclipitoare istorie, ne uimeste din toate punctele de vedere. Daca la inceput suntem atrasi in mod deosebit de obiectivele naturale, nici monumentele antropice nu fac exceptie de la regula. Buzaul se mandreste cu astfel de monumente, care reprezinta marturii ale trecutului si mentin aprinsa flacara agitata a istoriei buzoiene.
Aceste monumente au o valoare incontestabila in timp, fiind conservate, chiar si la 250 de ani de la construire. Ele nu sunt apreciate doar de buzoieni, ci reprezinta un punct de atractie si pentru numerosi straini, care pun in capul listei aceste obiective turistice. Remarcabile prin arhitectura, peisajul care le completeaza frumusetea, personalitatile care s-au nascut aici sau care au contribuit la ridicarea lor, casele precum cele din Chiojdu, Parscov, Siriu reprezinta cu onoare Judetul Buzau.
In acest sens, de remarcat este Casa „Codescu” din Chiojdu, un monument istoric clasificat drept monument de arhitectură de interes național. „Casa cu blazoane”, asa cum mai este denumita, este o clădire ce dateaza inca din secolul al XVIII-lea, fiind ridicata în 1760 și restaurată o singură dată de-a lungul existenței ei. Din punct de vedere arhitectural, casa cu acoperişul în rodica-grigorescu-10-RONpatru, este înălţată pe o temelie impunătoare, zidită din piatră de râu. Casa are trei camere şi prispă cu foişor. Tinda face legătura cu celelalte două camere: camera de oaspeţi şi cea de locuit. Interiorul este impodobit cu ornamente precum stergare de bumbac sau covoare din lana, toate fiind impodobite cu ample compozitii decortive. Exista si o expoziţie cu obiecte specifice vieţii pastorale ca buciumele legate în coajă de cireş (instrumente de semnalizare ale păstorilor), recipiente necesare prelucrării laptelui, furci de tors lucrate cu maiestrie . Interesant la aceasta casa este faptul ca ea decoreaza inca din 2001 o bancnota romaneasca, cea de 100.000 lei vechi, adica actula bancnota de 10 lei (emisa in 2005). Pe banconota de 10 lei “se intalnesc cel mai mare pictor roman, Nicolae Grigorescu, impreuna cu cea mai frumoasa casa din tara.” (Ghoerghe Petcu). Casa a intrat în 2013 în proprietatea Uniunii Arhitecților din România, de la acea dată urmând să intre într-un proiect de restaurare cu fonduri europene.
  • Dupa casa din Chiojdu s-a realizat o copie la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din Bucuresti, in 1936.
                De asemenea, cand spunem case celebre ale Buzaului, nu putem omite Casa memoriala „Vasile Voiculescu” din Parscov. Acum 130 de ani, pe meleagurile din zona Subcarpatilor de Curbura, lua nastere unul dintre cei mai de seama scriitori interbelici ai Buzaului. Amintim ca a avut o viata tumultoasa, fiind detinut politic in inchisorile comuniste, la varsta de 74 de ani, din cauza convingerilor sale democratice. În închisoare s-a îmbolnăvit de cancer și a murit doborât de boală în locuința sa din București. Imobilul care adăposteşte Casa Memoriala „Vasile Voiculescu” – aparţinând de Muzeul Judeţean Buzau – a fost reconstruit prin eforturile locuitorilor comunei Pârscov, în primul rând, păstrându-se pe cât posibil destinaţia iniţială a încăperilor. Actuala Casă Memorială este chiar locul în care s-a născut scriitorul şi unde a locuit primii şase ani de viaţă. Casa este formată din patru camere pe hol, plus beci, pod şi o prisacă. Documentele, fotografiile, cărțile, icoanele pe lemn și pe sticlă, mobilierul reconstituie atmosfera și etape ale vieții și creației scriitorului Vasile Voiculescu. În hol pot fi admirate numeroase picturi, printre care și portretul scriitorului. Într-o încăpere sunt expuse certificatul de naștere, poze de familii, precum și o vitrină cu ediții de volume și traduceri. O altă vitrină adăpostește obiecte de uz personal și manuscrise de versuri și povestiri, iar în cealaltă, obiecte de artă decorativă și reviste la care a colaborat autorul. In 1973, este comandat un bust de bronz al scriitorului, fiind asezat un an mai tarziu in fata casei parintesti de la Parscov.
                O alta rememorabila casa este cea de la Amaru-Campeni, Casa „Gogu Milea”, unde s-a nascut preotul prof. Dr. Mihail Milea, ctitor al Catedralei „Sf. Sava” si al Bisericutei Copiilor din municipiul Buzau. Parintele s-a născut în zi de mare sărbătoare, când este pomenit Sfântul mare Mucenic Gheorghe, fiind al cincilea între cei doisprezece copii ai familiei Gogu şi Veronica Milea. Este binecunoscut harul parintelui, „care nu l-a aşteptat pe Dumnezeu, ci a mers să-L caute, urmând studii poza-5583_1teologice până la nivelul cel mai înalt, acela de doctorat, pentru a-L sluji mai apoi cu propensiune în Catedrala municipală, în bisericile şi paraclisele din aşezămintele pe care le patronează Fundaţia „Sfântul Sava” . Aici se gaseste manuscrisul „Jurnalul fericirii” si, tot aici, preotul Mihail Milea a purtat lungi discutii cu mentorul sau Nicolae Steinhardt, care a poposit in aceasta casa de mai multe ori, in mare secret. „In onoarea acestuia, parintele Milea a comandat un bust si o placa comemorativa, ce ocupa un loc distinct la Casa memoriala” (Gheorghe Petcu)
                Trebuie sa evocam si casa cunoscutului interpret de muzica populara, Benone Sinulescu. Este consacrat drept cel mai mare interpret de muzica populara de pe meleagurile buzoiene si unul dintre cei mai indragiti solisti din tara. Desi locuieste de cativa ani la Arad, artistul nu si-a uitat plaiurile natale, astfel ca a inceput renovarea casei parintesti de la Siriu, pe care vrea sa o transforme in casa memoriala. “Am inceput sa renovam casa de la Siriu, iar lucrarile sunt aproape de final, mai avem doar cateva detalii de pus la punct in jurul casei. Initial ma gandeam sa vand aceasta casa, insa pana la urma m-am hotarat sa fac din ea casa memoriala. Oricum, Siriul este o zona vizitata de turisti, un motiv in plus sa ramana ceva acolo dupa moartea mea”, a declarat Benone Sinulescu.
Casele din judetul nostru reprezinta un motiv in plus sa fim mandri ca suntem buzoieni si sa impartasim cu mult curaj bogata istorie a judetului asezat strategic din punct de vedere geografic.
Celebrul sociolog buzoian, Gheorghe Petcu, afirma faptul ca „O fotografie cu un palat, o vila, un conac sau o casa taraneasca face cat o mie de cuvinte, si se mai spune ca, mai presus de cuvinte, fotografia are avantajul de a nu minti, daca nu este trucata.”

Articol scris de Bianca COTORCEANU

 

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

One Comment

  1. voi nu sunteti sanatosi????
    casa memoriala preot milea e obiectiv turistic vizitat de straini???
    ca sa vada ce?
    casa unde s-a nascut un mincinos si hot care pacaleste batranii???
    cand i-a fost mentor par N Steinhardt??? sa fim seriosi. daca era asa, invata ceva de la el. mai spune par milea si alte minciuni, dar cine sta sa le demonteze?
    altceva mai interesant de vazut in Buzau nu exista? Casa Marghiloman sau alte obiective adevarate, nu de-astea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button