Orașul tău

Fascinanta poveste a lui Nelu Cornovac, omul care a construit la Buzău un imperiu dulce

Viața buzoianului Nelu Cornovac este, înainte de toate, un exemplu al reușitei antreprenoriale. Gustul prăjiturilor cofetăriei „La Cornovac” este cunoscut multor buzoieni și nu numai, însă povestea din spatele unuia dintre cele mai populare branduri locale nu a fost spusă prea des.

Totul a început în urma cu mai bine de 11 ani, atunci când, împreună cu sotia și cu fiica sa, Nelu Cornovac a pus bazele unui mic laborator de cofetărie , împlinindu-se astfel un vis vechi de aproape 53 de ani.

  • COFETĂRIA: Între ambitie si destin.

Cum a ajuns să lucreze Nelu Cornovac în lumea dulciurilor este o poveste încântătoare, ca multe dintre cele pe care le are de împărtășit maestrul cofetar. Cu drag își aminteste că, prin anul 1964, când a mers să susțină examenul de admitere la Hasdeu, în comisie se afla un cadru didactic cu care avusese un diferend din cauza unui geam spart din greșeală. A refuzat să sustină proba orală și a părăsit sala. A fost momentul care i-a decis viitorul.

  • Rudele n-au vrut să conceapă că Nelu nu își va continua studiile.

Trăgându-se dintr-o familie de comercianti, domnul Nelu și-a ajutat de mic mama, care vindea înghețată în centru. A avut astfel ocazia sa meargă prin cofetării si să cunoască din tainele acestei meserii, începându-și cariera de cofetar la 14-15 ani, la Crinul Alb, unde a fost primit după ce a demonstrat că este talentat.

„Cofetăria este o artă, nu se învață, ea se fură.”, marturiseste cu credință Nelu Cornovac care – oricât de ciudat ar părea – s-a calificat la locul de muncă, fără să detină o diplomă de absolvire a unei școli profesionale.

Unchii și mătușile – toți înalți funcționari în aparatul de stat – nici n-au vrut să conceapă că Nelu nu își va continua studiile. Nici tânărul nu știa ce avea să-i rezerve viitorul, însă a crezut în șansa lui: „Omul are atât cât își dorește. Eșuezi doar dacă nu îți dorești suficient.”, mai spune maestrul cofetar.

Nelu Cornovac a făcut în continuare ce a știut mai bine. A lucrat la cofetăria Crinul Alb până cand a plecat în armată, unde a activat tot în domeniu, ca bucătar. Când s-a întors, mai bine de 5 ani a lucrat pe litoral, în statiunea Olimp.

  • Chemat să lucreze pentru Neckermann.

Aflat la lucru pe litoral, viata îl aduce față în față cu directorul renumitei firme Neckermann, pe care il încantă cu prăjituri exceptionale, făcute cu multă dragoste, cu ingrediente atent alese si după retete bine păstrate. Incântat de dăruirea cu care își făcea meseria tânărul cofetar, reprezentantul firmei Neckermann îi propune sa meargă să lucreze în Germania. Destinul își spune din nou cuvântul. Maestrul cofetar refuză șansa oferita si alege sa rămână printre ciocolata de casă, bomboanele fondante, torturile sofisticate și tartele cu fructe care le încântă si astazi papilele gustative tuturor celor care îi trec pragul.

  • Prăjituri sau business?

Nelu Cornovac nu și-a vorbit niciodată de rău concurența. Știe însă că unii fac astăzi prăjituri cu ingrediente de proastă calitate, singurul principiu care îi mână fiind câștigul imediat:

„Prăjiturile mai trebuie făcute și de cofetar. (Râde). Oricine își poate deschide astăzi o coferărie. De pildă, sunt mecanici auto care vor să își deschidă un laborator, însă timpul și clientela le demonstrează că nu oricine este făcut pentru acest domeniu. (…) Calitatea a scăzut mult în ultima perioadă. Am găsit în en-gross-uri prăjituri de import cu termen de valabilitate de 6 luni. Ce prăjitură mai e aia?”, se întreabă cu amărăciune domnul Cornovac.

  • Cunoscut și peste hotare.

La 67 de ani, Nelu Cornovac poate spune că este un om împlinit. Are o soție care îl înțelege și alături de care conduce un adevărat „imperiu dulce” al Buzăului. Fiica lor -studentă în anul VI la Stomatologie – este însă adevărata comoară a casei, iar sănătatea este tot ceea ce își mai dorește astăzi domnul Cornovac.

Cofetăria are astăzi aproape 30 de angajați. Din mâinile lor ies cantități impresionante de prăjituri delicioase, care ajung și în Anglia, Italia sau chiar Dubai:

„E mică de tot lumea noastră. M-am întâlnit cu români care locuiesc în diferite țări din Europa și care auziseră de noi. Nu le-a venit să creadă că stau de vorbă cu Nelu Cronovac, <cel cu prăjiturile alea bune>.”, a mai spus managerul.

Cofetăria de pe Colonel Buzoianu, nr. 80 vinde buzoienilor peste 20 de sortimente de dulciuri, „regina” din vitrină fiind Sumegi-ul care te face să-ți dorești să revii mereu la Cornovac. Laboratorul produce și torturi și candy-baruri pentru evenimente, cererea fiind în continuă creștere.

loading...

Cosmin ȘONTICĂ

Cosmin scrie la Reporter Buzoian din 2015, anul înființării publicației. Vine în presa online din Educație, unde activează ca profesor de limba și literatura română.

Știrile zilei

BUZĂU: Record de cununii în Parcul Marghiloman!

Știrile zilei

Accident pe E85. Două victime

Știrile zilei

Alex Necula, veste GROAZNICĂ | „N-am vrut să-i provoc un șoc..”

7 comentarii

  1. Pingback: Nelu Cornovac: „Cofetăria este o artă, nu se învață, ea se fură” - Sabina Cornovac Blog

Lasă un răspuns la Anonim Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *