Diverse Educaţie Știrile zilei

Fetele de vârsta ei mai au și alte preocupări, dar ea ea și-a ales ACEST drum

Munca de voluntar nu este ușoară, dar poate aduce numeroase avantaje societății. Iar în situațiile în care această activitate contribuie la salvarea vieților aflate în pericol, ea devine extrem de utilă, acoperind deficitul de locuri de muncă de care dispune sistemul medical în România.

Bianca Mușat, o elevă în vârstă de 16 ani, din Berca, a decis că nu mai poate sta deoparte. Abia a așteptat să împlinească vârsta obligatorie pentru se a înrola în rândul voluntarilor SMURD. N-a fost niciodată constrânsă să facă asta, ba chiar a acceptat să renunțe la distracțiile de weekend și la ieșirile în club sau la terasă pentru a-și vedea visul împlinit.

Adolescenta devenită astfel cel mai tânăr voluntar de la ISU Buzău a fost de acord să vorbească despre activitatea pe care o desfășoară cu multă pasiune și devotament:

Reporter: Pentru început, te rugăm să ne spui câteva cuvinte despre tine.

Bianca: Numele meu este Mușat Bianca-Corina, am 16 ani, locuiesc în satul Joseni și sunt elevă în clasa a XI-a F (profil Științele naturii) la Colegiul Național “Mihai Eminescu”. Sunt o persoană care își păstrează calmul în orice situație, fapt care m-a ajutat în activitatea pe care o desfășor în prezent la ISU Buzău. Dar voluntariatul la ISU nu este singura mea pasiune, scrisul și cititul fiind pasiunile mele din copilărie. Până la un moment dat m-am îndreptat mai mult spre partea de uman, dar dorința de a ajunge să urmez Facultatea de Medicină a făcut ca literatura să rămână doar o pasiune.

R: Care au fost motivele care te-au determinat să devii voluntar SMURD?

B: În clasa a IX-a, când aveam doar 14 ani, am aplicat pentru cele 25 de burse Leadership Autentic, activitate care s-a desfășurat tot în Buzău. Am fost selectată în baza unui formular în care am vorbit despre cât de mult îmi doresc să ajung medic. La sfârșitul acestei activități, am susținut un test de carieră care a relevat că meseria de medic este cea potrivită pentru mine. Trainer-ul Leadership Autentic m-a sfătuit să încerc să mă implic într-o activitate de voluntariat și, dat fiind rezultatul testului, m-a îndrumat să încerc la ISU. Din păcate, având doar 14 ani, vârsta nu îmi permitea acest lucru. Am așteptat cu nerăbdare să împlinesc vârsta de 16 ani, iar la sfârșitul clasei a X-a m-am înscris în programul “Salvator din pasiune”.

R:  În ce constă activitatea de voluntariat la ISU Buzău?

B: Activitatea de voluntariat a început cu pregătirea, care presupune 2 weekend-uri în care sunt prezentate unitatea, tehnica și echipamentele, apoi urmând cursul de prim ajutor de bază care s-a desfășurat pe parcursul a 5 zile, la sfârșitul căruia am susținut un examen, pe care l-am promovat. Acest lucru mi-a permis să continui activitatea cu cele 240 de ore de voluntariat în cadrul unității, doar așa având dreptul să merg la intervenții cu un echipaj profesionist format din 3 paramedici. Așa cum este și deviza IGSU, activitatea de voluntariat SMURD presupune curaj și devotament.

R:  Salvatorii SMURD sunt adesea martorii unor situații limită, dar văd și multă suferință. Cum se împacă asta cu firea sensibilă a unei fete?

B: Atât timp cât există pasiune în ceea ce fac, nici suferința și nici situațiile limită nu mă vor putea face să spun “STOP” pentru că sunt conștientă că ceea ce fac nu e pentru a îi face rău pacientului, ci pentru a îl ajuta cât este omenește posibil. Merită să lupți pentru a salva vieți și trebuie să te agăți și de ultima speranță că “Poate o să fie bine”.

R: Ce ai învățat, până acum, din această experiență?

B: Pe lângă tehnicile de prim ajutor, am învățat să prețuiesc viața la adevărata ei valoare deoarece nu știi niciodată ce ți se poate întâmpla.

[divider]

Voluntarii SMURD nu văd doar pisici coborâte din copaci. Unele misiuni presupun mult curaj.

[divider]

R: Care a fost cea mai dificilă misiune la care ai participat?

B: Sunt două intervenții pe care le cataloghez ca fiind cele mai dificile. Una dintre acestea este prima mea intervenție, când a trebuit să acordăm primul ajutor unui copil de 7 ani cu probleme respiratorii. În mod normal, ar fi trebui să îi administrăm oxigen, dar, pe lângă probleme respiratorii, copilul respectiv suferea și de paralizie cerebrală și nu accepta nici un fel de mască de oxigen. Practic, tot ce am putut face a fost să îl transportăm la spital cât mai repede posibil, ceea ce m-a făcut să mă simt neputincioasă. Cealaltă intervenție pe care o consider a fi dificilă este accidentul de la Racovițeni care s-a soldat cu victime multiple. Intervenția în sine nu a fost atât de dificilă pe cât au fost momentele de dinainte, când nu știam ce vom găsi acolo.

R: Întrebare grea: Cum vezi tu sistemul de sănătate din România?

B: Personal, am avut tangențe doar cu sistemul de sănătate din județul Buzău, pentru care am doar cuvinte de laudă. Chiar eu am fost de câteva ori în situația de a ajunge la UPU ca și pacient și am întâlnit doar medici și asistenți devotați.

R: Iei în calcul să urmezi o carieră în domeniul medicinei?

B: O carieră în domeniul medicinei este visul meu încă din gimnaziu, până anul trecut dorindu-mi să ajung neurochirurg. Dar, voluntariatul mă face să mă gândesc serios la medicina de urgență, care mi se pare mult mai solicitantă, într-un mod frumos, și în care trebuiesc luate decizii la secundă.

R: Pune-ți o dorință și spune-ne-o!

Pe lângă sănătate atât pentru mine, cât și pentru cei dragi mie, îmi doresc să îi fac mândri pe părinții mei, care m-au susținut, mă susțin și mă vor susține în tot ceea ce fac!

Programul de voluntariat la ISU Buzău a început acum doi ani, sub denumirea de „Salvator din pasiune”. În prezent, la ISU Buzău activează 29 de voluntari. Patru dintre aceștia participă activ la intervenții, restul fiind în curs de formare. Programul este în vigoare, tinerii având în continuare posibilitatea de a se înscrie. Mai multe informații pot fi obținute accesând site-ul ISU Buzău.

loading...

Cosmin ȘONTICĂ

Cosmin scrie la Reporter Buzoian din 2015, anul înființării publicației. Vine în presa online din Educație, unde activează ca profesor de limba și literatura română.

Știrile zilei

Tânăr din Buzău, prins DROGAT la volan!

Orașul tău Știrile zilei

De ce e riscant să parchezi AICI

Știrile zilei

Deznodământ TRAGIC! | Unde a fost găsit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *