Educaţie

GALERIE FOTO: 60 de elevi buzoieni din Tabăra Meseriașilor au recondiționat și donat biciclete unor copii din case de tip familial

Șaizeci de elevi din Buzău de la şcoli profesionale din domeniul mecanicii au participat în perioada 6 – 12 august în Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei, proiectul OMV Petrom pentru susținerea învățământului profesional în România. Cei mai buni zece elevi vor primi o bursă oferită de OMV Petrom, de 500 de lei lunar.

Elevii l-au avut ca mentor pe pilotul Gabriel Onofrei, Fondator al Federației Române de Drift, iar proiectul lor de absolvire a fost recondiţionarea a 27 de biciclete strânse în campania #BicicletaMeseriasa şi donarea lor către copii din centrele de plasament din Tărlungeni, județul Brașov.

Brașov, 21 august 2017 – A treia săptămână din Tabăra Meseriașilor s-a încheiat pentru 60 de elevi din Buzău care se pregătesc să devină mecanici. Proiectul final al elevilor a constat în recondiționarea și donarea a 27 de biciclete colectate prin campania #BicicletaMeseriasa.

În săptămâna petrecută în Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei, viitorii mecanici, care studiază în școlile profesionale și liceele tehnologice din Buzău au trecut printr-o serie de ateliere de dezvoltare personală –învățând noțiuni de bază despre comunicare, lucru în echipă, spirit antreprenorial, pregătirea în fața angajatorului și responsabilitate civică – urmate de atelierele de pregătire practică.

Proiectul lor de absolvire a constat în recondiţionarea şi donarea bicicletelor colectate prin campania #BicicletaMeseriasa către copii din centrele de plasament din cadrul Complexului Tărlungeni din județul Brașov (din casele de tip familial Lizuca, Patrole și Buburuza). În cadrul campaniei de colectare #BicicletaMeseriasa au fost strânse 100 de biciclete, ce urmează să fie recondiționate și donate în continuare copiilor aflați în situații sociale dezavantajate.

“Tabăra Meseriașilor este acel loc în care elevii descoperă cu adevărat meseria pe care și-au ales-o și înțeleg că se poate să ai un viitor dacă investești muncă, pasiune și răbdare. Este acel loc în care se descoperă pe ei, dar și pe ceilalți. Anul acesta, elevii de la mecanică au învățat meserie de la Gabriel Onofrei și au recondiționat alături de el o parte din bicicletele donate. Mai mult, au descoperit bucuria de a da mai departe la rândul lor. Astfel că au muncit cu pasiune timp de 3 zile pentru a repara bicicletele, pe care le-au dăruit copiilor mai puțin norocoși, unii chiar de aceeași vârstă cu ei. Le mulțumim celor care au contribuit cu biciclete și i-au ajutat pe elevi să își pună cunoștințele în practică și să îndeplinească visul altor copii, de a avea propria bicicletă – chiar prima, pentru mulți dintre ei”, precizează Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom.

Atelierele practice au fost coordonate de Gabriel Onofrei, Fondator al Federației Române de Drift. Cu peste 20 de ani de experiență în automobile, drift și tuning, el i-a îndrumat pe elevi în procesul de recondiționare al bicicletelor: demontare, reparare, vopsire, reasamblare, accesorizare cu lumini și claxoane și personalizare.

Evenimentul în cadrul căruia bicicletele au ajuns la noii proprietari a fost emoționant atât pentru cei 60 de elevi din Seria Mecanicilor, cât și pentru copiii din cele trei case de tip familial. Odată ajunși în tabără, tinerii musafiri s-au bucurat de momentele speciale, precum drifturile lui Gabriel Onofrei și show-ul bikerului Orban Barra Gabor, unul dintre cei mai cunoscuți profesioniști din bike trial din România, cu peste 10 ani de experiență și numeroase premii la campionatele naționale de profil.

“Până la meserie, este nevoie de seriozitate și de ambiție. În mecanică, la fel ca în orice profesie, trebuie să-ți placă ce faci – de aici începi să-ți construiești drumul în viață. Copiii sunt norocoși pentru că li s-a oferit șansa de a vedea cum este viața de zi cu zi a unui mecanic și care este realitatea din spatele avantajelor de a fi recunoscut pentru profesia ta. I-am sfătuit încă de la început să-și urmeze visul și să nu renunțe la lupta lor.”, spune Gabriel Onofrei, mentorul Seriei Mecancilor din Tabăra Meseriașilor.

La finalul taberei, 10 dintre cei mai buni meseriași au fost premiați cu o bursă oferită de OMV Petrom, în valoare de 500 de lei. Aceasta va fi acordată lunar, timp de un an școlar.

Alături de viitorii meseriași, au fost prezenți în Tabăra Meseriașilor și 12 profesori din școlile selectate din Buzău. Aceștia au participat la cursuri de comunicare și negociere a conflictului în managmentul educațional, în urma căruia au primit 15 puncte de credit.

În total, în Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei, ediția 2017, vor fi pregătiți anul aceste 300 de elevi din școlile profesionale și liceele tehnologice din Buzău. Domeniile vizate în acest an sunt: petrolier, ospitalier, mecanic, textil și electric. Până acum, prin tabără au trecut 180 de elevi, din specializările țiței și gaze, turism și alimentație, respectiv mecanică. Urmează alți 120 de elevi, provenind din alte meserii căutate în județul Buzău:

  • Textile-pielărie, în perioada 20 – 26 august. Mentorul acestei serii este designer-ul român Ioana Ciolacu, clasată în top 10 designeri de către Forbes România
  • Electric, în perioada 27 august – 2 septembrie. Mentorii lor vor fi inițiatorii proiectului EFdeN: Claudiu Butacu și Mihai Toader- Pasti, alături de companiile de distribuţie din grupul ENEL

 

OMV Petrom – Resourcefulness

Din 2012, OMV Petrom a adoptat conceptul grupului OMV pentru un business responsabil – Resourcefulness. Ne propunem să dezvoltăm relaţii bazate pe câştig reciproc între societate, mediu şi companie prin soluţii inovatoare. Ne concentrăm pe managementul apei şi al CO2, inovație si energii noi și educaţie pentru dezvoltarea oamenilor.

OMV Petrom este semnatar al UN Global Compact. Standardele de etică şi codul de conduită reglementează toate relaţiile de afaceri, iar dialogul şi implicarea părţilor interesate sunt parte integrantă a practicii comune de business.

„Ţara lui Andrei” este principala platformă de implicare în comunitate. Din 2007 până în prezent am alocat peste 49 milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button