Știrile zilei

Gata cu aglomerația la UPU Buzău

Clădirea noii Unități de Primiri Urgențe a SJU Buzău a fost finalizată, urmând a fi deschisă după încheierea tuturor procedurilor și obținerea avizelor.

Povestea Spitalului Județean de Urgență Buzău și a noii UPU poate fi aflată din materialul de mai jos.

Acum o jumătate de secol, trustul de construcții „Carpați” din România începea construcția unui mare spital la Buzău, pe un teren din marginea Crângului, ca parte a strategiei naționale ce prevedea ca fiecare județ să aibă un spital județean. Avea să se numească „Spitalul Județean Buzău”, pentru ca, patru decenii mai târziu, să devină „Spitalul Județean de Urgență Buzău.”.

Astăzi, reprezentanții Consiliului Județean și ai Spitalului Județean de Urgență Buzău se pregătesc să marcheze un frumos moment aniversar. Este vorba despre celebrarea a 50 de ani de activitate, un moment remarcabil în istoria comunității medicale și a întregului județ Buzău. Aici, de-a lungul zecilor de ani, și-au recăpătat sănătatea numeroși pacienți, iar lista medicilor care au salvat, operând sau tratând, este impresionantă.

Era luna februarie a anului 1973, când Institutul de Proiectări și Trustul de Construcții „Carpați” demarau lucrările de construire a clădirii Spitalului Județean Buzău. Era nevoie de un spital ca de aer, căci populația orașului creștea de la un an la altul, iar asta se datora procesului de industrializare care mutase mii de familii de la țară la oraș.

Se lucra în condiții grele, dar medicii salvau vieți / Sala de operaţie improvizată –  Dr. Țapov și Dr. Micipsa Popovici

Așadar, vechile spitale orășenești – Brătianu și Gârlași – deveniseră neîncăpătoare, capacitatea lor fiind extrem de redusă în raport cu populația orașului.

Preocupările pentru construirea unui spital care să răspundă nevoilor celor aproape 500.000 de locuitori, atât cât avea județul Buzău la acea vreme, au început în anul 1971, atunci când primăria defrișează o bucată din Crâng și îi cedează terenul Ministerului Sănătății. Pe această parcelă, în 1973, va începe construcția marelui spital.

Lucrările încep în februarie 1973, șef de proiect fiind dr. arhitect Mihai Enescu, iar șef de șantier – Ion Ionescu. Coordonator al lucrărilor de la acea vreme era reputatul medic ginecolog Gheorghe Podeanu, care, ulterior, avea să devină directorul spitalului.

Un an mai târziu, clădirea spitalului era gata. În 14 luni, Trustul de construcții  „Carpați” București reușea să predea beneficiarilor un spital județean cu 714 paturi.

De atunci până astăzi, spitalul a evoluat de la an la an, prin diversificarea specializărilor medicale, prin aciziționarea de aparatură medicală și prin creșterea numărului de paturi, ajungând astăzi la peste o mie. Între timp, vechile spitale  „Gârlași” și „I.C. Brătianu” – au devenit secţii exterioare.

Acum, Spitalul Județean Buzău va celebrara a 50 de ani de activitate a Spitalului Județean de Urgență Buzău, un moment remarcabil în istoria comunității medicale și a întregului județ Buzău.

Evenimentul este  intitulat „Zilele Spitalului Județean de Urgență Buzău – 50 de ani de Medicină și Dăruire” și  va avea loc în perioada 30-31 Mai, în Sala Mare a Consiliului Județean Buzău.

Evenimentul este organizat de către Consiliul Județean Buzău și Spitalul Județean de Urgență Buzău și va cuprinde o serie de activități și prezentări, menite să evidențieze evoluția domeniului medical în ultimii 50 de ani, precum și perspectivele pentru anii următori.

Tot în această perioadă va fi dată în folosință și noua Unitate de Primiri Urgențe a spitalului buzoian. Costrucția este finalizată în proporție de sută la sută, iar aparatura și mobilierul au fost deja achiziționate, în prezent fiind făcute ultimele demersuri pentru obținerea avizelor necesare funcționării Unității de Primiri Urgențe în noul corp de clădire.

Lucrările la Extinderea Unităţii de Primiri Urgențe au început în octombrie 2020 și au presupus construirea unui corp de clădire, subsol şi parter, paralel cu actualul imobil cu care va comunica printr-un culoar de legătură şi care va extinde suprafaţa totală la peste o mie de metri pătraţi.

De asemenea, încă o mie de metri pătraţi vor fi disponibili la subsol, unde va fi amenajată şi o parcare.

În viitorul sediu al UPU Buzău va funcționa și Unitatea de Primiri Urgențe – Pediatrie.

Valoarea totală a investiției depășește 25 de milioane lei, bani europeni, Consiliul Județean Buzău contribuind, la rândul său, cu fonduri din gugetul propriu.

După inaugurare, va fi cea mai modernă Unitate de Primiri Urgențe din această parte a țării, spune constructorul.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

12 Comments

  1. Speram ca odată cu deschiderea și inaugurarea cu mare,,FAST”, chiar înainte de alegerile Locale sa nu fie doar pe hârtie. Sa fie încadrat și cu personalul necesar pentru a scuta așteptarea….și de asemenea sa existe ,,Dotarea cu aparatura medicala „!!

  2. Mai Sontinca,pe afara am vazut o,este o cladire si atat cu ce i dotata si cine profeseaza ne intereseaza.Spital de urgenta fara medici cardiologi ani de zile numai in tara asta exista.

  3. speram sa aibă și medicii necesari și să trateze și pe cei săraci nu sa se uite care le baga mai mult în buzunare sa își dea interesul de pacient indiferent de situația financiară a lor,În România ești tratat bn dacă ești atent ce le bagi în buzunare și dacă ai pile ni contează dacă ești adult sau copil sistemul e același,o spun din propria experienta de ce mi sa întâmplat în așa zisul SPITALUL JUDEȚEAN BUZĂU

  4. Dacă vei aștepta pe hol cum se așteaptă acum … mai bine nu se făcea!!!! Ar trebui instalate tot felul de camere să fie monitorizați atât personalul medical cat și pacienții!!!! Medici ar trebui să și presteze meseria nu să aștepte șpagă!!!! Personalul auxiliar ar trebui să intervină imediat să salveze viețile pacienților, dar în loc de asta completează formulare peste formulare și te lasă uitat pe un scaun !!!!!

  5. cel mai bun comentariu, serios ! dar nu cred ca are cineva cv de bine de zis din păcate ! eu as avea multe de spus ȘI NU DE BINE !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button