PROMOVĂM BUZĂUL: Icoana sfântului cu față de lup, o raritate în zona Buzăului / „Era atât de frumos, încât tulbura minţile femeilor”

Sfântul Mucenic Hristofor este unul dintre cei mai uimitori sfinți ai Bisericii, fiind prăznuit pe 9 mai. El este înfățișat în iconografie având cap 12650409_1266128463404115_1894879786_nde lup. Nu multi dintre noi cunosc existenta sfinților cu cap de câine sau de lup (chinocefali), cu toate că, de multe ori, rămânem surprinsi văzând această siluetă pe peretii vechilor mănăstiri sau ai bisericilor creștine. Legenda spune că Hristofor era un tânăr atât de frumos, încât tulbura sufletele şi minţile celor care îl vedeau.
O astfel de icoană înfățișându-l pe „Sfântul Lup” se află în biserica „Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Nicolae” din localitatea buzoiană Topliceni (foto dreapta). În lucrarea sa, „Județul Buzău – tradiții, obiceiuri, datini, mituri, arhitectură, turism, credințele țăranului român despre cer și stele”, scriitorul Gheorghe Petcu vorbește despre legenda acestui sfânt, a cărui icoană este o raritate printre bisericile muntenești din zonă:
[quote_box_center]
„Dacă vreți să ajungeți în rai, trebuie să semănați cu Sfântul Lup.
Legenda: Un tânăr foarte atrăgător, care dorea să ajungă în Rai, s-a rugat la Dumnezeu să îl urâțească, pentru a nu fi ispitit de femei. Ascultându-i ruga, Dumnezeu i-a făcut față de lup. Schimonosit în acest fel, nu a mai păcătuit și a ajuns în Rai”, scrie, în lucrarea sa, sociologul Gheorghe Petcu.
[/quote_box_center]

 

Despre chinocefali, omenirea are date încă din cele mia vechi timpuri. Tzetzis, un comentator istoric bizantin, se refera la aceștia ca la niște sfantul-hristofor-cainelocuitori ai Indiei, în zona actualului Pakistan. În varianta grecească a vieții Sfântului Hristofor, se spune că au venit în lumea romană trecând prin desertul Persiei, iar Marco Polo îi mentioneaza pe aceștia drept locuitori ai insulelor din Oceanul Indian. Se poate ca aceștia să fie vietuitorii acelorasi triburi pe care le-a întâlnit și Alexandru cel Mare, în drumul său spre țărmul mării de lângă deșertul Gedrosian (actualul Makran, în Pakistan).
Icoana Sfântului Hristofor de la Topliceni – Draghești rămâne una dintre puținele aflate într-o bicerică muntenească din această zonă. Trecerea nemiloasă a timpului pune în pericol existența acesto icoane vechi, a căror restaurare necesită o atenție deosebită.

loading...

Despre Cosmin ȘONTICĂ

Cosmin scrie la Reporter Buzoian din 2015, anul înființării publicației. Vine în presa online din Educație, unde activează ca profesor de limba și literatura română.

3 comments

  1. Da!Am vazut si eu icoana acestui sfant in PRAHOVA si un preot mi-a explicat ca acesta a fost iubitor de animale si ca asa si-a dorit el sa fie pictat.Eu ma gandeam la tot felul de teorii conspirative 😀

  2. In loc sa va supuneti curiozitatea unor explicatii ce dau un sens/logica, mai bine ati pune mana pe Google si ati cauta mai multe date despre chinocefali. Sunt mentionati in multe lucrari istorice pe parcursul a mii de ani, fiind considerati adesea o alta specie de om sau bestii de catre crestini si alte culturi religioase. Istoria din scoli, cea „officiala”, se rezuma la doar cateva specii de Homo (erectus, neanderthal, sapiens, etc), iar din anumite interese ne sunt ascunse date despre alte specii ce probabil are genera cosmaruri terifiante pentru majoritatea oamenilor (apropo de demonii mitici).

Spune-ți părerea!

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Required fields are marked *

*