Educaţie

În cadrul programului ERASMUS + / Elevi de la Liceul de Arte „Margareta Sterian”, schimb de tineri cu liceeni din Olsztyn, Polonia

Programul „Erasmus +” deschide tinerilor din întreaga Europă noi orizonturi de cunoaștere, prin programele variate pe care le oferă. * Școlile din Buzău valorifică la maximum oportunitățile programului, beneficiind de contexte noi de învățare și relaționare cu elevi din alte state membre UE. * Ultimul schimb de tineri aparține elevilor de la Liceul de Arte. *
În perioada 23-30 septembrie 2015, în cadrul programului Erasmus+, Schimb de tineri, paisprezece elevi de la Liceul de Arte „Margareta TineriSterian” Buzău au lucrat împreună cu alti 14 tineri de aceeasi vârstă (17-18 ani), tot dintr-un liceu de arte, dar de această dată din Olsztyn, Polonia. Tema proiectului a fost: „Stories enchanted in the walls”. În cadrul acestuia, elevii au avut de prezentat clădiri vechi din tară sau zona în care locuiesc si, de asemenea, au învățat noi tehnici privind realizarea lucrarilor de artă, mai exact cliche verre și monotype. Elevul Vlad Mădălin a fost liderul grupului din Romania.
„Pe durata proiectului, am luat parte la activităţi menite să ne exploateze creativitatea si abilitatile lingvistice si sociale pentru a impartasi si invata cate ceva din cultura fiecaruia, respectiv poloneză şi/sau românească. In acest schimb de experientă am reusit să învătăm atat despre Olsztyn si Polonia în general – arhitectură, istorie, etc.-, cat si despre oamenii locului, care, mie cel putin, mi s-au părut foarte interesanti si cumsecade, dar si să împărtăsim propriile idei si preferinte.”, a precizat Vlad Mădălin.
Surprinderea cea mare a fost că nu doar românii au fost uimiţi de cealaltă echipă, nu doar pentru felul diferit in care erau instruiţi să facă lucrurile, ci şi ca persoane, pentru că, deşi erau la mii de kilometri distanţă unii de ceilalți, personalitatea era asemănătoare:
„Acest proiect ne-a deschis uşi, ne-am descoperit pe noi, calităţile şi limitele noastre, am descoperit ce avem in comun cu alte culturi, dar mai mult decât toate am comunicat in limba engleză si ne-am împrietenit cu elevii din Polonia încă din prima zi” , a declarat Valentin Neagu, un alt elev din grupul-țintă.
“Am realizat că implicarea personală poate deschide multe drumuri si eşti perceput total diferit dacă te implici si comunici, totul într-un sens foarte bun. Defectele personale nu trebuie făcute vizibile si nu trebuie să fim complexaţi de ele, pentru că cel din faţa noastră îţi apreciază călităţile mai ales dacă ştii să ţi le valorifici. Mai mult, dacă tu îţi accepţi defectele de personalitate si anume timiditate, interiorizare, teama de nou, si cel din faţa ta le va accepta cu foarte mare usurintă.”, a conchis Diana Pipeaua, și ea elevă a Liceului de Arte „Margareta Sterian” din Buzău.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!