Politică

INTERVIU cu dr. Karmencita Pricop, candidat pe listele PSD Buzău: „Împreună vreau să rupem cercul vicios din sănătatea buzoiană”

Medicul primar de medicina interna Karmencita Pricop se încadrează în categoria  personalităţilor reprezentative ale judeţului. Ca medic, este apreciată unanim de către cei care au beneficiat de serviciile profesioniste, iar ca manager se situează în grupa restrânsă a femeilor de succes.  Dr PricopEste alături de politicieni la punerea în practică a programelor legate de probleme  sociale şi de sănătate.  Ştie ce înseamnă să fii consilier şi are suficiente forţe pentru un mandat în „guvernul” judeţean alături de echipa condusă de Petre Emanuel Neagu.
REPORTER:  Se ştie că în judeţ este o lipsa acută de medici. Ce credeţi că ar putea să-i atragă pe tinerii medici la Buzău ?
Cel puţin, la debut de carieră, entuziasmul acela de început şi dorinţa de a face meserie alaturi de colegii cu experienta. Asadar, pentru ca entuziasmul sa fie de lunga durata, trebuie creata o atmosfera adecvata. Sigur ca să trăieşti ai nevoie şi de  nişte bani, dar înainte de orice cred că cel mai mult contează condiţiile în care îţi desfăşori activitatea. Pentru că un doctor trebuie să se simtă doctor şi nu cârpăci, nu trebuie să stai şi să alergi că nu ai să lipeşti un leucoplast, un fir sau să-ţi doreşti să faci o investigaţie şi să stai să aştepţi nu ştiu câtă vreme pentru că nu ai aparatură, nu mai vorbesc de fonduri care este un alt aspect al problemei. Un alt lucru pe care bănuiesc că-l doresc colegii mei este respectul din partea populaţiei, respect care de foarte  multe ori nu există. Un medic pentru a-şi face datoria trebuie să fie relaxat din punct de vedere al poziţiei sociale, să poată să simtă că este cineva în societate. Din păcate noi lucrăm cu viaţa omului, nu cu fiare sau obiecte de toată ziua.
R: Medicii mai au timp şi de familie ?
Am văzut întâmplător un documentar făcut la un spital dintr-un alt judeţ. În documentar era vorba despre un tânăr care lucrase în străinătate şi care a venit înapoi în ţară cu gândul că este mai aproape de familie. Nu s-a întâmplat ce a sperat tânărul medic. Spunea că dimpotrivă, acum stă mult mai puţin în familie, este mult mai obosit pentru că omeneşte, după nişte ore de efort intelectual poţi dormi cât o persoană care a făcut un efort fizic, dar nu te poţi relaxa, nu te poţi recupera atât de bine.
R: Ce va propuneţi să realizaţi alături de echipa condusă de preşedintele Petre Emanuel Neagu ?Pricop
Sunt foarte multe de făcut atât  în sistemul medical românesc, cât şi în cel judeţean pe care-l cunosc foarte, foarte bine. Trebuie să ne gândim ce facem pentru medici. Nu se poate ca un medic să stea singur într-o garda şi să vadă peste 100 de pacienţi.  Odată rezolvată problema medicilor, în mod direct se rezolva şi problema aşteptării din partea pacienţilor şi, de ce nu, a actului medical în sine.
R: Cum se poate imbunatati comunicarea din sistemul de sanatate ?
Se tot vorbeşte despre lipsa de comunicare dintre medici şi pacienţi, medici şi aparţinători, medici şi restul lumii. Când să mai şi comunici în condiţiile în care un medic este aproape sufocat, nu are timp nici să respire. Toate se învârt într-un cerc vicios. Cercul vicios se poate rupe numai dacă sunt mai multe cadre medicale, mai mulţi medici, mai multe asistente. Apoi putem vorbi despre mediul de la urgenţe şi de dotările medicale care trebuie să existe între medici şi pacienţi. Toate aceste elemente, componente ale cercului vicios din sănătate, sper să eliminăm împreună cu colegii mei consilieri judeţeni din echipa domnului preşedinte Petre Neagu.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button