Administrație

IPJ Buzău declară război alcoolului la volan! Iată ce și-au propus polițiștii

Polițiștii pun fiola până pe 30 noiembrie! Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău organizează o acţiune pentru prevenirea accidentelor rutiere produse pe fondul consumului de alcool. Oamenii legii vor acţiona atât în plan combativ, cât şi în plan preventiv, pentru informarea şi conştientizarea tuturor participanţilor la trafic asupra importanţei adoptării unei conduite responsabile în trafic.baut-la-volan
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău iniţiază o nouă acţiune pe linia reducerii numărului accidentelor de circulaţie şi a consecinţelor acestora, pe fondul consumului de băuturi alcoolice de către participanţii la trafic (conducători auto, pietoni, biciclişti, căruţaşi).
Acţiunea se desfăşoară până la data de 30 noiembrie, având drept obiectiv şi conştientizarea cetăţenilor cu privire la consecinţele nerespectării normelor rutiere.
În acest sens, vor fi desfăşurate atât activităţi de impunere a legii, cu implicarea poliţiştilor din sistemul de siguranţă publică, cât şi activităţi preventive, de informare cu privire la riscurile asumate de cei care conduc autovehicule sub influenţa băuturilor alcoolice.
 Redăm, mai jos, mesajul polițiștilor rutieri cu privire la producerea de accidente pe fondul consumului de băuturi alcoolice:
  • Şansele de a fi implicat într-un accident rutier cresc în mod semnificativ în cazul în care s-au consumat băuturi alcoolice.
  • Conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice are efecte deosebit de periculoase, întrucât alcoolul încetineşte timpii de reacţie, creează dificultăţi în aprecierea vitezei şi a distanţelor, îngreunează mişcările şi scade capacitatea de concentrare.
  • De cele mai multe ori, cei care conduc autovehicule sub influenţa băuturilor alcoolice, comit frecvente încălcări ale regulilor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri riscante sau execută, în mod periculos, virajele, punând în pericol siguranţa traficului rutier.alcool-la-volan
  • Este bine de ştiut faptul că alcoolul consumat până seara târziu persistă în organism chiar şi în dimineaţa următoare, peste limite legale.
  • Întrucât pericolul conducerii unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice este foarte mare, această faptă a fost incriminată de lege, fiind prevăzută cu cea mai aspră sancţiune contravenţională (amenda maximă prevăzută pentru persoane fizice şi reţinerea permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile).
  • Totodată, fapta de a conduce pe drumurile publice un autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea şi anularea permisului de conducere.
  • În mod similar se pedepseşte refuzul sau sustragerea conducătorului unui vehicul de la prelevarea de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!