Administrație

Liber la capturat urși, lupi și pisici sălbatice, de dragul siguranței buzoienilor

Luna trecută, ministerul de resort a aprobat derogările pentru speciile de urs, lup şi pisică sălbatică.
În luna septembrie, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice a emis Ordinul nr. 1575/2014 pentru aprobarea derogărilor în cazul speciilor urs, lup şi pisică sălbatică. Ordinul a intrat în vigoare de la data de 17.09.2014 şi reglementează atât recoltarea sau capturarea exemplarelor din speciile urs, lup şi pisică sălbatică, aflate în mediul natural, în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic, cât şi recoltarea sau capturarea în scopul relocării, deţinerea, transportul, schimburile în scopul repopulării sau reintroducerii exemplarelor acestor specii recoltate/capturate din natură, în oricare din stadiile ciclului lor biologic, precum şi comerţul cu produse obţinute din exemplare de urs recoltate conform prezentului ordin.
Ordinul reglementează atât recoltarea sau capturarea exemplarelor din speciile urs, lup şi pisică sălbatică cât şi perioadele de derogare şi metodele pentru capturare/recoltare.ursul
Prin excepţie, exemplarele din speciile urs, lup şi pisică sălbatică care pun în pericol sănătatea şi securitatea publică, dar şi cele aflate în intravilanul localităţilor, cele care frecventează locurile special amenajate pentru adăpostirea animalelor domestice, punând în pericol siguranţa acestora şi/sau a personalului de deservire, precum şi cele prezente la cadavrul animalului domestic ucis de acestea, aflat în afara habitatului natural al speciilor de faună sălbatică, pot fi recoltate sau pot fi capturate şi în afara perioadelor stabilite pentru derogare.
Agnția Pentru Protecția Mediului Buzău are obligaţia de a se asigura că numărul maxim de intervenţie alocat gestionarilor este utilizat în primul rând pentru situaţiile de mai sus. Această obligaţie se va îndeplini printr-o comunicare continuă cu autorităţile locale din judeţ, astfel încât acestea să înţeleagă că prioritatea o reprezintă siguranţa cetăţenilor.
În zilele următoare , reprezentanții APM vor informa fiecare autoritate publică care se confruntă cu o situaţie în care siguranţa cetăţenilor este pusă în pericol, astfel încât acestea să cunoască exact cărui gestionar de fond cinegetic trebuie să i se adreseze în vederea capturării sau recoltării exemplarului periculos.
De asemenea, conform solicitării transmise de Ministrul Attila KORODI, instituția condusă de Ionuț Apostu va redacta o adresă comună, împreună cu Insţituţia Prefectului Buzău, prin care va informa fiecare primar cu privire la aplicarea acestui ordin.
Referitor la noul ordin aprobat, directorul APM Buzău, Ionuţ Sorin Apostu, a precizat: „ În anul 2014 A.P.M. Buzău a primit peste 33 de solicitări pentru a participa la comisiile de constatare şi evaluare a pagubelor produse comunităţilor rurale din judeţ de speciile urs şi lup. Pagubele pe care le produc aceste animale sălbatice ce provin din specii protejate de lege fac necesară şi oportună intervenţia în vederea soluţionării rapide acestor probleme cu care se confruntă comunităţile locale. Aşa cum ne-a transmis şi domnul Ministrul Attila KORODI prin adresa care a ajuns la A.P.M. Buzău, avem convingerea că implicarea noastră în procesul de informare a autorităţilor responsabile va întări colaborarea acestora cu gestionarii fondurilor cingetice şi va diminua numărul cazurilor în care animalele-problemă pun în pericol siguranţa cetăţenilor din teritoriul judeţului Buzău.”

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button