Mielul de Paști, în atenția DSV. Vezi aici măsurile inspectorilor pentru siguranța alimentelor
Având în vedere că în perioada Sărbătorilor Pascale se înregistrază o creștere semnificativă a consumului de carne, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Buzău a dispus o serie de măsuri specifice pentru intensificarea controalelor sanitare veterinare.
În acest sens în perioada 07.04.2014 – 19.04.2014 inspectorii din cadrul DSVSA Buzău dar și medicii veterinari din cadrul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (CSVSA) și ai Circumscripțiilor Sanitare Veterinare Zonale (CSVZ) vor întreprinde o serie de controale în târgurile de animale, piețele agro-alimentare, abatoarele și eventualele centre de sacrificare temporară a mieilor, unitățile de tranșare,, unitățile de depozitare, unitățile de alimentație public și unitățile de comercializare a alimentelor.
- Inspectorii vor verifica și dacă în spațiile amenajate destinate sacrificării și păstrării produselor din carne sunt respectate condițiile generale și specific de igienă, sănătatea și bunăstarea animalelor, gestionarea subproduselor nedestinate consumului uman și eliminare a deșeurilor stabilite de legislația sanitară veterinară.
Aplicarea mărcii de sănătate pe carcasele de miel se va face numai după efectuarea examinării post-mortem de către medicul veterinar care asigură supravegherea sanitară-veterinară a locului amenajat pentru sacrificarea mieilor.
Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spațiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor se obține numai la cererea directă a consumatorilor și va fi comercializată direct consumatorului final, imediat după sacrificare, examinare şi marcare. Marcarea cărnii de miel obținută în spațiile de sacrificare amenajate temporar se face cu o marcă de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul județului urmat de codul numeric acordat de DSVSA. Este interzis transportul cărnii în alte locuri în scopul comercializării, precum şi expunerea pentru o perioadă prelungită de timp la temperatura mediului ambiant.
Este interzisă organizarea și amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse restricții din motive de sănătate a animalelor.