Din Buzău

Mielul de Paști, în atenția DSV. Vezi aici măsurile inspectorilor pentru siguranța alimentelor

Având în vedere că în perioada Sărbătorilor Pascale se înregistrază o creștere semnificativă a consumului de carne, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Buzău a dispus o serie sorin-minea-bulgarii-cumpara-miei-din-romania-pe-care-ii-taie-si-ii-revand-la-noi-18447215de măsuri specifice pentru intensificarea controalelor sanitare veterinare.

În acest sens în perioada 07.04.2014 – 19.04.2014 inspectorii din cadrul DSVSA Buzău dar și medicii veterinari din cadrul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (CSVSA) și ai Circumscripțiilor Sanitare Veterinare Zonale (CSVZ) vor întreprinde o serie de controale în târgurile de animale, piețele agro-alimentare, abatoarele și eventualele centre de sacrificare temporară a mieilor, unitățile de tranșare,, unitățile de depozitare, unitățile de alimentație public și unitățile de comercializare a alimentelor.

 

  • Inspectorii vor verifica și dacă  în spațiile amenajate destinate????????????? sacrificării și păstrării produselor din carne sunt respectate condițiile generale și specific de igienă, sănătatea și bunăstarea animalelor, gestionarea subproduselor nedestinate consumului uman și eliminare a deșeurilor stabilite de legislația sanitară veterinară.

Aplicarea mărcii de sănătate pe carcasele de miel se va face numai după efectuarea examinării post-mortem de către medicul veterinar care asigură supravegherea sanitară-veterinară a locului amenajat pentru sacrificarea mieilor.

Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spațiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor se obține numai la cererea directă a consumatorilor și va fi comercializată direct consumatorului final, imediat după sacrificare, examinare şi marcare. Marcarea cărnii de miel obținută în spațiile de sacrificare amenajate temporar se face cu o marcă de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul ?????????????județului urmat de codul numeric acordat de DSVSA. Este interzis transportul cărnii în alte locuri în scopul comercializării, precum şi expunerea pentru o perioadă prelungită de timp la temperatura mediului ambiant.

Este interzisă organizarea și amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse restricții din motive de sănătate a animalelor.

 Sacrificarea mieilor și comerciaizarea cărnii obținute în alte locuri și condiții decât cele avizate/aprobate de D.S.V.S.A Buzau este interzisă și se consideră ca fiind un act de comercializare a cărnii de miel fară expertiză sanitară veterinară, persoanele vinovate riscând a fi sancționate conform HG 984/2005 cu modificarile ulterioare, art 4, litera c, punctul 13, cu amendă de la 20.000 la 40.000 lei.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!