Știrile zilei

Mihăilești, o rană încă deschisă.. | 14 ani de la tragedia care a zguduit România (VIDEO)

I.S.U. Buzău își plânge morții. A fost cea mai mare tragedie produsă vreodată pe șoselele de la noi. Joi, 24 mai 2018, la 14 ani de la tragedia care a zguduit România, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Neron Lupascu” Buzău îi va omagia pe pompierii ce au pierit în deflagrația care a ucis optsprezece oameni.

  • FILMUL EVENIMENTULUI.

24 mai 2004. Luni dimineață, ora 05:30. Mijește de ziuă. Un camion încărcat cu 20 de tone de azotat de amoniu se răstoarnă pe DN2, în curba de la intrarea în localitatea Mihăilești.

De la Buzău, două autospeciale ale pompierilor pornesc spre locul accidentului. Militari în termen de până în 25 de ani, treziți din somn de alarma de pe strada Bistriței, se îmbracă în grabă în cabinele mașinilor cu girofar și așteaptă să ajungă la locul accidentului.

  • La scurt timp, de la Buzău pleacă spre Mihăilești și doi jurnaliști: reporterul Elena Popescu și cameramanul Ionuț Barbu, angajați ai Antenei 1.

Aglomerația creată de traficul blocat face ca zeci de localnici curioși să se adune în jurul camionului răsturnat pe partea dreapta a drumului.

La 05:49, în timp ce pompierii izolează zona, încărcătura TIR-ului se aprinde, generând o explozie violentă. Optsprezece oameni sunt sfârtecați de suflul deflagrației, printre care se numără pompieri, localnici și jurnaliști.

Părți din trupurile morților se amestecă cu pământul reavăn scos la suprafață de explozia care a format un crater de 6 metri adâncime și 21 de metri circumferință. Bucăți din caroseriile mașinilor umlute cu apă și spumă sunt proiectate la sute de metri distanță, spărgând acoperișurile caselor din zonă.

Pe la 06.00, la faţa locului apar echipaje ale poliţiei buzoiene, urmate de specialişti de la Protecţia Civilă. Sunt șocați de ceea ce văd. Zeci de jandarmi strâng rămășițele trupești ale oamenilor pulverizați de explozie.  Colegul lor, șef de post la Mihăilești, se zbate între viață și moarte, cu răni pe tot corpul. A avut zile. După o comă profundă, reușește să-și revină și este supus unor operații chinuitoare care îl vor schimba pe vecie.

La doar cinci ore de la producerea exploziei, ancheta de la faţa locului se închide, iar buldozerele şi excavatoarele încep astuparea craterului şi repararea şoselei.

Pe 24 mai 2004, la 32 de kilometri de Buzău, 18 oameni își pierdeau viața în cel mai cumplit accident petrecut vreodată pe șoselele din România. Vinovații de producerea tragediei, cei trei reprezentanți ai firmelor care au asigurat transportul și livrarea azotatului de amoniu, au fost condamnați la câte patru ani de închisoare.

La 14 ani de la tragedie, peste curba morții din Mihăilești s-a așternut tăcerea. Doar monumentul de marmură și denivelările create de asfaltul proaspăt turnat peste crater mai dau semn că aici, într-o dimineață ploioasă de mai, a avut loc cel mai mare dezastru produs pe drumurile de la noi.

  • „Au trecut 14 ani de când vă așteptăm să reveniți din ultima voastră misiune…”

 „An de an, ziua de 24 mai ne aduce în minte una din cele mai triste pagini din istoria pompierilor buzoieni, pagină scrisă de destin cu sânge, zi în care şapte eroi au făcut dovada curajului şi devotamentului suprem.

      În semn de cinstire şi preţuire a memoriei celor şapte eroi pompieri, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Neron Lupaşcu” al judeţului Buzău va organiza în data de 24.05.2018, începând cu ora 10:00, o manifestare comemorativă la monumentul închinat acestora din localitatea Mihăileşti.”

Totodată, pe platourile fiecărei subunităţi de pompieri din județ va fi ţinut un moment de reculegere, timp în care semnalele luminoase şi sirenele autospecialelor de intervenţie vor da onorul  aducând un omagiu celor care au fost: maior post mortem – Mihalache Doru-Mihai, sublocotenent post mortem – Necula Romeo, sublocotenent post mortem – Manta Valentin Cezar, sublocotenent post mortem – Jianu Nicolae, sublocotenent post mortem – Stan Silviu, sublocotenent post mortem – Medeleanu Georgian, sublocotenent post mortem – Oprea Florentin Valentin.”, a transmis ISU Buzău.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp.

Știrile zilei

Vrei un venit suplimentar?

Știrile zilei

Autobuze electrice pentru Buzău | Guvernul a lansat procedura de achiziție

Politică Știrile zilei

Comunicat de presă al deputatului PSD Sebastian Radu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.