Din BuzăuEducaţieȘtirile zilei

INTERVIU cu Mircea Bejan, hasdeianul care pleacă la Oxford pentru cercetare în domeniul fizicii: „Dacă ne-am întoarce toți, am face o țară mai bună”

Are 18 ani, este buzoian, a absolvit Hasdeul, iar destinul care i se așterne înainte sună grozav de bine. Pentru că nu concepe altceva decât să facă cercetare în domeniul fizicii, Mircea Bejan va urma cursurile la Universitatea Oxford, acolo unde simte că se poate realiza cu adevărat.

Reporter Buzoian a stat de vorbă cu tânărul care și-a reprezentat liceul cu cinste în cei patru ani de școală și care este convins că românii pot fi o forță, dacă se vor întoarce să lucreze pentru țara lor.

Reporter: La ce profil ai studiat în liceu?

Mircea Bejan: La mate-info intensiv engleză.

R: Presupun că ai participat și la olimpiade.

M.B: Într-adevăr, de-a lungul celor patru ani de studiu, am participat la mai multe olimpiade. La fizică am participat din clasa a X-a până în clasa a XII-a. Anul acesta, la etapa națională am obținut locul 5. Am avut șansa participării la Olimpiada Internațională de Fizică, dar, pentru că eram în an terminal, nu am mai prins lotul lărgit. Nu am vânat niciodată nota sau rezultatul. Mă mai durea uneori dacă luam o notă mică la mate sau la fizică, dar cred că asta mă motiva și mai mult.

R: De unde pasiunea pentru fizică?

M.B.: Încă de mic, mă „jucam” cu chestiile tehnice, eram pasionat de lucrurile din jur și mai ales de modul în care funcționează ele. În gimnaziul absolvit la „Eminescu”, doamnele profesoare au lucrat mult cu mine. La liceu însă, doamna profesoară Mariana Dragomir a trezit acel interes care a rămas același până astăzi. M-a motivat mult și m-a făcut să găsesc mereu în fizică un domeniu interesant.

R: Când ai realizat că vrei să faci cercetare?

M.B.: Mi-a plăcut dintotdeauna fizica, dar, prin clasa a XI-a, mi-am dat seama că eu asta vreau să fac cu adevărat. Am discutat și cu colegii mai mari, am văzut că unii dintre ei pleacă la studii în străinătate și mi-am zis: „De ce nu?”. Anglia mi s-a părut cea mai bună universitate pentru că are facultățile cele mai prestigioase, cel puțin pe fizică. Apoi, cercetarea în domeniul fizicii se bucură de o bună susținere în Regatul Unit, ceea ce m-a determinat să aleg Oxford.

La festivitatea de absolvire, alături de doamna profesoară de fizică Mariana Dragomir.

R: Apropo de Oxford. Cât de greu este pentru un licean să ajungă acolo?

M.B.: Accederea la Universitatea Oxford presupune o serie de teste în domeniul pentru care aplici. Personal, am început să mă interesez de admitere acum aproape un an de zile. Inițial, am trimis o scrisoare în care să motivez opțiunea mea pentru studierea fizicii la Oxford, după care am avut nevoie de o scrisoare de recomandare. După ce toate documentele au fost trimise la universitate, am parcurs testele la matematică și la fizică. Nu mi s-au părut foarte grele, însă trebuie să ai o viteză foarte bună de rezolvare, deoarece timpul este cam scurt.

În fine, după aceste teste, am fost chemați în Anglia, concurența fiind cam de 2.5 candidați pe loc. Acolo am susținut interviurile prin care ei urmăreau nu atât bagajul de  cunoștințe, cât modul în care alegem să rezolvăm o problemă de fizică, soluțiile pe care suntem capabili să le formulăm.

R: Ce îți propui să faci după finalizarea studiilor?

M.B.: În mod clar, opțiunea mea este pentru cercetare, ceea ce presupune ca, după anii de facultate și de masterat, să contiunui studiile în cadrul unui doctorat. Din fizică poti să faci doar cercetare, dar fizicienii sunt ceruți oriunde e nevoie de o minite analitică, oricunde e nevoie de cineva care să își dea seama de cum funcționează lucrurile.

Asta nu înseamnă însă că întorc spatele total României. Anul trecut, am fost într-o tabără cu tineri cercetători români care au studiat în străinătate, dar care au ales să se întoarcă acasă. Cred că dacă ne-am întoarce toți în România, am face o țară mai bună.

R: Spune-mi, te rog, unde greșește România la ora actuală așa încât îi pleacă din ce în ce mai mulți tineri valoroși?

M.B.: Cred că România nu acordă interesul cuvenit unor domenii vitale. Unul dintre ele este, fără îndoială, Educația. Apoi, mai sunt aceste hibe de care noi nu mai reușim să scăpăm, corupția și nepotismul, care au afectat, din păcate, și domeniile precum Educația, Cercetarea, poate chiar și Sănătatea.

R: Să revenim la Hasdeu. Care este cel mai important lucru pe care l-ai învățat acolo?

M.B.: Cred că secretul Hasdeului e acela de a te învăța câte puțin din toate. Pentru unii ar putea părea obositor, dar pe mine m-a ajutat această dezvoltare multilaterală. Apoi, dacă vrei cu adevărat să faci ceva, ai susținerea școlii, cel puțin din punct de vedere academic.

R: Olimpiade, concursuri, teme, pregătire pentru Oxford. Mai ai timp și de distracție?

M.B.: Să faci performanță nu înseamnă să nu te mai distrezi. Mi-am găsit dintotdeauna timp și pentru mine. Fac sport, ies cu bicicleta, stau pe Youtube. Am reușit să le împac pe toate și să depun un efort intelectual foarte mare fără să obosesc sau să mă deranjeze.

Mircea va începe studiile la Oxford pe 1 octombrie 2017. Între timp, se pregătește pentru examenul de bacalaureat, pe care trebuie să îl finalizeze cu peste 9.00. 

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button