Diverse Știrile zilei

Nu, noi NU suntem alături de polițiștii noștri!

Am fi putut afla din presă despre un infractor de 23 de ani care a atacat un polițist cu cuțitul și a sfârșit prin a fi împușcat mortal de către acesta. O situație nedorită, dar, cumva, justă. Dar nu, noi preferăm să vorbim despre un om al legii ucis cu brutalitate cu 40 de lovituri de cuțit de un scelerat care avea boală pe uniforme. Da, fix așa. De un polițist despre care se presupune că ar fi trebuit să facă față unui atacator brutal, dar care se plimbă noaptea într-o cămășuță de 0.5 mm grosime, cu un spray paralizant la brâu. 

Îmi pare rău, dar noi nu suntem alături de polițiștii noștri. Ne doare când îi conducem la groapă și când le vedem familiile îndoliate, dar atât. Alături de ei suntem doar atunci când e deja prea târziu. Atunci când contează cu adevărat, băgăm capul în nisip și ne facem că ei nu există sau că sunt acolo doar ca să ne facă nouă zile fripte și să ne dea amenzi pe care nu știu să le scrie corect gramatical.

Alături de polițiști am fi dacă le-am da și noi ceea ce au colegii lor de peste Ocean și ceea ce face din aceștia cei mai de temut oameni pe care îi poți întâlni pe stradă: legislație, finanțare și respect.

Un politist american îl împușcă mortal pe un refugiat care îl atacase cu un steag.

În felul acesta, nu am mai asista neputincioși la scene în care cetățeni de rând umilesc polițiștii în videoclipuri devenite virale pe Internet, de parcă autoritatea și prestanța omului legii nici n-ar mai exista. Nu l-am mai expune în fața tuturor nenorociților care se cred mai presus de lege și pentru care noi, ăștia mulți, suntem niște proști. Nu l-am mai trimite cu spray-ul paralizant la brâu în lupta cu infractorii, de parcă s-ar duce la o ceartă cu niște puști de 15 ani puși pe scandal după ce au băut două beri la disco.

Le-am da veste antiînjunghiere și echipament anitglonț, prieteni, armament pe care eventual să îl și folosească împotriva atacatorilor, dar asta fără ca apoi să dea cu subsemnatul toată viața, așa cum a făcut polițistul Nelu Florea, cel care l-a împușcat pe Fane Spoitoru în ’92, de n-a mai avut omul liniște vreo zece ani din cauza anchetei interne.

Le-am mai da o legislație care să nu îi mai facă vulnerabili în fața oricărui instabil psihic și care să le dea posibilitatea să te pună la pâmânt în două secunde dacă te crezi șmecher și îl înjuri sau îl ataci.

În fine, le-am asigura o salarizare care să nu-i mai facă pe unii dintre ei – puțini, ce-i drept, – să devină niște șpăgari fără scrupule. Să nu-i mai facă se simtă niște amărâți de funcționărași cu salariul cât nota de plată la club a unui șmecher de România întors din afară cu aere de interlop.

Moartea polițistului Sorin Vezeteu ar trebui să fie – dincolo de drama imensă a unei familii – o lecție pentru noi toți, dar mai ales pentru responsabilii din aparatul central. Salariile compensatorii și avansarea în grad post-mortem nu ne satisfac, nu sunt suficiente și nici reparatorii! Avem nevoie de mai mult decât atât. Până atunci, prieteni, nu suntem în niciun fel alături de polițiștii noștri. Ba chiar ne situăm pe partea opusă.

loading...

Cosmin ȘONTICĂ

Cosmin scrie la Reporter Buzoian din 2015, anul înființării publicației. Vine în presa online din Educație, unde activează ca profesor de limba și literatura română.

Știrile zilei

GHINION teribil pentru un șofer buzoian (foto)

Știrile zilei

UPDATE: Accident pe Bulevard | Șofer băut (foto)

Anunțuri Știrile zilei

Curs la Buzău | ULTIMELE LOCURI

13 comentarii

 1. ion at 16:35

  Frumoase vorbe, le-am auzit de nenumarate ori intr-o viata de politist, dar din pacate nu sa facut nici o data nimic. Drepturi au doar infractorii, iar structurile asa zis pentru protectie interna si-au inteles gresit menirea si intotdeauna au luptat impotriva politistilor avind o mentalitate gresita, ca si structurile de comanda din MAI, sa aiba cat mai multe constatari, astfel protejandu-si functiile caldute, ca de … e mai usor sa lupti impotriva politistilor decat a infractorilor.

 2. Georgiana at 18:06

  Frumos articol! Totusi in anul 2017 am ajuns sa ne fie frica sa iesim pe strada. Spun asta pentru ca din pacate, persoanele de etnie rroma au ajuns sa faca legea, sa imparta pumni in stanga si in dreapta cand un tata incearca sa isi apere fata zicandu-le sa o lase in pace.

 3. costel at 8:43

  Problemele sunt FOARTE vechi si intetionat se tin NErezolvate.La mine in familie am traditie in meseria armelor.Tatal meu Dumnezeu sa-l ierte, a murit la doar 5 ani dupa pensie de un cancer care l-a terminat doar in doua luni de zile.Cand a iesit la pensie l-am intrebat din curiozitate de ce nu a mai stat in activitate.Mi-a zis asa, dragul meu, am muncit 35 de ani la stat, imi ajunge, vreau sa-mi mai caut si de sanatate pentru ca viata si munca de politist in sine nu e deloc usoara, cu timpul vei vedea si intelege si tu cate sacrificii ai facut. Totusi………am simtit ca nu era numai asta motivul pensionarii, asa ca am insistat, de ce ai iesit tata la pensie? Oftand din greu a spus cu tristete pe fata: dragule, in tara romaneasca legile nu mai apara polititstii, ci golanii. Golanii se plimba liberi si lejeri pe toate strazile, in timp ce noi, politistii, facem pande nopti la rand sa-i prindem, mergem pana la capatul tarii sa-i aducem in fata legii, stam zile intregi pe tren cu catusa pe o mana de a noastra si cu una pe cea a infractorului, iar cand ajugem sa-l inchidem pentru faptele sale grave, procurorul de caz il elibereaza pe motiv ca nu prezinta pericol social.Apoi acel NEOM, aflat in libertate, mai face o nenorocire, un viol, sau chiar o crima! Desigur ca dupa ce-i da drumul, te intalnesti tu ca politits fata in fata cu el, pe strada, iti rade flegmatic si chiar primesti multe ,,felicitari” Nu poti sa-i faci absolut nimic!Haina, munca, numele, iti sunt murdarite cu acceptul tacit al legiuitorului.
  Las ce bun sa mai stai daca nu poti sa-ti faci meseria ca la carte?

 4. Bucuresteanul at 9:01

  Perfect deacord cu articolul acesta, dar nu este complet… Daca si garcea ar avea voie sa te impuste ca i se pare lui ca te-ai uitat urat cand te-a oprit in trafic sau ca l-ai intrebat de ce te-a oprit fara motiv iar nu ar fi bine

 5. Un cetatean at 11:28

  Sa fim seriosi ce avem noi nu se poate numi politie… Fara suparare dar politia la noi cauta sa se ia de oricine altcineva decat de cei care incalca cu adevarat legea, babe care vand urzici la colt, tineri care trec strada pe nush. unde etc. , oameni despre care stiu ca nu vor riposta si vor plati amenzile. Legea se aplica doar in fata celor slabi si celor care intorc obrazul, cei fata de care au curajul sa para viteji si aroganti. Nu de mitraliere pe strada avem nevoie ci de un personal bine pregatit din punct de vedere fizic, intelectual si care sa puna la respect adevaratii infractori, nu de burtosi peste care au trecut 50 de primaveri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *