Cultură

Numele Buzăului, scris în filele nemuritoare ale istoriei. Prin ce farmecă pitorescul județ

Pentru că se bucură de o varietate a formelor de relief, dispuse într-o armonie încântătoare, Buzăul a atras, de-a lungul ion-andreescu-poteca-in-paduretimpului, atenția artiștilor. Peisajul buzoian reprezintă o atracție nu doar pentru turiști, ci și pentru importanți pictori. Ei au găsit la Buzău inspirația pentru frumos, deosebitul nostru oraș fiindu-le muză.

Ion Andreescu, pictorul ale cărui creații sunt admirate astăzi în marele muzee și galerii de artă, are amintiri frumoase cu Buzăul, amintiri ce s-au concretizat în impresionante lucrări de artă. „În pădurea Buzăului”, „Târg în preajma Buzăului”, „Bâlci în România”, „Iarna în Crâng”, „Peisaj din Valea Buzăului”, „Stejarul” sunt tablouri realizate la Buzău. Printre creațiile care îi aduc faima în lumea picturii, se află și lucrarea „Stejarul”, fiind una dintre capodoperele sale.Tabloul surprinde „întraga emoție, patosul reținut, temperat și de melancolie al artistului”. „Stejarul lui Andreescu”, cum mai este cunoscut, a rezistat trecerii anilor, el găsindu-se și astăzi în Crâng; se află în partea stângă cum se merge spre obelisc dinspre poarta Crângului. Aceste picturi nu reprezintă singura legătură a artistului cu Buzăul, în 1872 el devine profesor de desen și caligrafie la Seminarul episcopal, iar apoi se mută la gimnaziul „Tudor Vladimirescu”. Buzoienii nu l-au uitat și îi apreciază valoarea, cu prilejul a 100 de ani de la moartea lui, ridicându-i o statuie, ce se află în fața Casei de cultură a sindicatelor. Scriitorul Corneliu Ștefan spune despre pictor că „dacă noi, astăzi, prin absurd, am fi lipsiți de km0zestrea ulterioară de lucrări, tot am putea spune că, prin ceea ce a pictat și a desenat la Buzău, Andreescu rămâne unul dintre cei mai mari pictori ai românilor.”

Pictorul Gheorghe Tattarescu și-a început cariera ca zugrav de biserici, studiind la „Școala de zugravi” de la Buzău, condusă de unchiul său, Nicolae Teodorescu, unul dintre cei mai mari pictori bisericești. Și-a dedicat o mare parte din activitate artei religioase, pictând peste 50 de biserici. Printre bisericile pictate de Tăttărescu, se numără și biserica mănăstirii Ciolanu. El realizează aici trei icoane, „care te urmăresc cu privirea din orice unghi le-ai privi”: Iisus Hristos, Maica Domnului și Sfântul Ioan Botezătorul. Și pictura Bisericii Banu este o lucrare de referință a pictorului.

Nicolae Teodorescu, „unul dintre cele mai mari talente în zugrăvirea bisericilor”, a pictat numeroase biserici din București, Vrancea și Buzău. La îndemnul episcopului Chesarie de la Buzău, a pictat Biserica „Sfinții Apostoli” de la pajiste-insorita1357467373Mănăstirea Ciolanu. De asemenea, în CV-ul său artistic sunt înregistrate și picturile de la Catedrala Episcopală din Buzău, Biserica Mănăstirii Rătești, Bisericile Pîrscov, Vintilă Vodă, Berca, Găvănești, „Sfinții Îngeri” Buzău. Dintre lucrările sale amintim „O festivitate la Mănăstirea Rătești”, „Roata lumii”. Cea din urmă lucrare se află expusă la Muzeul Episcopiei și reprezintă o alegorie asupra vieții omului.

Un alt pictor renumit, impresionat de plaiuri buzoiene, este Nicolae Grigorescu. Inspirat de frumusețea comunei Bisoca, pictorul a relizat tablouri ca: „În pajiște”; „În vârful munților Bisoca”; „Țărani călări”. Toate aceste lucrări se află la Casa Memorială a pictorului din Câmpina. O lucrare a lui Grigorescu, intitulată sugestiv „Bisoceanca”, o reprezintă pe iubita prietenului său, boierul Menelaș Chircu.

Toți acești mari pictori, care au surprins în lucrările lor aspecte importante ale județului nostru, contribuie, în mod categoric, la păstrarea renumelui Buzăului în filele nemuritoare ale istoriei.

 

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!