Diverse Știrile zilei

Până când moartea ne va despărți

Mi-a luat 32 de ani să-mi dau seama că oricât m-aș zbate și oricât de tare m-aș supăra pe el, eu n-o să pot să trăiesc niciodată în altă parte decât la Buzău. M-am săturat să-mi denigrez țara și orașul. Nu, eu nu vreau o țară ca afară. Eu o vreau fix pe asta care e și fix aici, la Buzău, cu mențiunea că e datoria noastră să îndreptăm lucrurile care merg prost. 

Cred că l-am iubit dintotdeauna, dar n-am știut niciodată să-mi arăt atașamentul față de el. E în firea lucrurilor ca oamenii să iubească locurile în care s-au născut. „Orice loc natal constituie o geografie sacră”, spunea Mircea Eliade. Mai există și așa ceva pe lume – atașament.

Revelația s-a produs aseară, la concertul susținut de Johann Strauss Ensemble și la care – din păcate – nu toți buzoienii au avut acces. Atunci mi-am dat seama că Buzăul poate mai mult decât credeam. Câteva mii de oameni s-au simțit cu adevărat liberi și s-au îndrăgostit iremediabil de această față a Buzăului, necunoscută până acum.

Florina Arghir Popescu:
„Cred că niciodată buzoienii nu s-au simțit mai liberi, mai demni și încrezători.”

De ce ar iubi cineva Buzăul cu shaormeriile lui, cu semințele din parcuri, cu manelele date tare la semafor și cu nesfârșitele lui moravuri pe care n-o să le înșir aici? Nu e tocmai Sibiul lui Iohannis sau Timișoara lui Grindeanu. De ce arată orașul așa?  Habar n-am, însă pot să bănuiesc. Nu mi-am propus să vorbesc aici despre politicieni, fiindcă nu e treaba mea să judec faptele lor. Va fi timp destul pentru istorici să analizeze lucrurile după consumarea deplină a lor.

Pot doar să spun, fără pioasă ipocrizie, că Buzăul a intrat în zodia schimbării, iar cei care nu înțeleg noul mers al lucrurilor riscă să fie lăsați în urmă de istorie, puși la colțul rușinii și arătați cu degetul pe stradă. Buzoienii nu se mai tem de nimic. Ei n-au trăit toată viața la Disneyland, ca să vină cineva acum și să-i amenințe că o să le meargă prost.

Poate că încă n-am metabolizat esența democrației. Da, poate că factorul cultural nu a fost atât de prezent la Buzău până acum. Însă noi vrem un destin mare și suntem gata să îl avem aici, în orașul nostru cu gropi, maidanezi și grătare pe trotuar.

Buzăul are astăzi toate premisele unei dezvoltări durabile. Nu știu câți mai suntem cei care încă sperăm, însă nicio cauză nu e pierdută câtă vreme mai există măcar un nebun care crede în ea. Iar evenimentele precum cel de aseară, coroborate cu faptul că nimeni nu ne va putea lua NICIODATĂ libertatea de a vorbi, ne fac să fim uniți și puternici.

loading...

Cosmin ȘONTICĂ

Cosmin scrie la Reporter Buzoian din 2015, anul înființării publicației. Vine în presa online din Educație, unde activează ca profesor de limba și literatura română.

Știrile zilei

GHINION teribil pentru un șofer buzoian (foto)

Știrile zilei

UPDATE: Accident pe Bulevard | Șofer băut (foto)

Anunțuri Știrile zilei

Curs la Buzău | ULTIMELE LOCURI

3 comentarii

  1. Buoineiii.ro at 13:44

    Sontica, nu te mai forta cu subiecte pe care nici dracul nu le intelege, tata.. Buzaul e de nivelul lui Tereca, asa ca ce plm mai vrei de la ei? Esti un tip de treaba, te urmaresc si te consider unul dintre noi.. Aseara ai fost la Jabar, ai vazut cultura? Eu zic sa stai la locul tau si sa faci ce stii inc ontinuare. N o să schimbe Toma Buzaul..e la fel ca EI..Iar noi suntem NOI si vom ramane asa mereu!

  2. Bibi at 7:22

    Este greu sa schimbi ceva pe aici. Si intrucat prin selectie naturala nu se poate, o transformare in bine, ar fi aceia a stramutarii unora in Bug. Poate atunci s-ar face ceva, dar este incert, vidul ramas va fi ocupat imediat de intrusi de prin Candesti, Vadu-Soresti, sau Cislau. Ca si cainii abandonati, chiar de primarul face un genocid sii ucide pe toti, vin altii miediat ocupandu-le locul celor dusi. Deocamdata asta-i treaba si trebuie sa ne suportam. De ce nu castig eu ceva la loto si sa vezi atunci dragoste de acest loc, ca as pleca „invartindu-ma” si nicidecum nu mi-ar fi dor. Bunicul avea o vorba; „Neamurile proaste” si nu se referea doar la cei saraci ci la toata categoria de indivizi care nu trebuia sa ai deaface cu ei. Multe neamuri proaste sunt prin acest judet, pripasite aici la intersectie de drumuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *