Știrile zilei

PESTĂ PORCINĂ: Cât timp mai stau buzoienii cu sabia deasupra capului

Virusul pestei porcine africane care afectează, în momentul de față, zece județe din România, a devenit subiect de primă pagină și pentru mass-media buzoiană la sfârșitul săptămânii trecute, atunci când două focare au fost confirmate în zona de munte a județului. Întors pe toate fețele de către presă, autorități și societatea civilă, subiectul a stârnit dezbateri aprinse, însă, de multe ori, crescătorii de animale nu au știut cum să reacționeze în fața acestei amenințări.

La Buzău, spun voci avizate din rândul autorităților, amenințările nu sunt atât de mari precum s-au fixat în percepția publică. Cele două focare sunt, de fapt, două gospodării individuale în care au fost descoperite animalele bolnave. Autoritățile sanitare s-au achitat rapid de sarcinile impuse în astfel de cazuri: zonele au fost izolate și dezinfectate, pe drumurile comunale au fost instituite filtre de dezinfecție, iar în zonele adiacente au fost impuse restricții de manipulare a cărnii și animalelor.

  • Când se sting focarele?

O altă întrebare aflată, zilele acestea, pe buzele tuturor este cea referitoare la perioada care trebuie să treacă până la închiderea focarelor și ridicarea stării de carantină.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Instituției Prefectului județului Buzău, Gabriel Cozma, manualul operațional al DSVSA impune o perioadă de 40 de zile de la confirmarea focarului de pestă porcină. După expirarea acestui termen -dacă nu apar alte probleme -, focarele sunt închise, iar starea de pericol este îndepărtată.

  • Apel către crescători.

Autoritățile reiterează rugămintea către deținătorii de suine să nu se manipuleze carne crudă sau congelată în zonele vizate de răspăndirea virusului pestei porcine. De asemenea, crescătorii de porci sunt sfătuiți să nu își sacrifice animalele, deoarece o astfel de măsură nu se impune în acest moment.

De notat că, în situația în care porcul tăiat este bolnav, iar carnea va fi păstrată la congelator, riscurile nu dispar. Virusul pestei porcine rezistă luni în șir la temperaturi de până la minus 20 de grade, ceea ce înseamnă că boala ar putea fi reactivată în momentul decongelării cărnii.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button