Politică Știrile zilei

POLITICĂ | Anul 2017 la Buzău. Cine pierde și cine câștigă

Anul Marii Reconcilieri. Așa ar putea fi descris 2017 în politica buzoiană, după ce apele s-au liniștit în principalul partid de guvernământ, iar actorii politici care decid soarta județului au înțeles miza prezenței lor în funcțiile cheie ale aparatului de stat.

Spre deosebire de anul precedent, 2017 a adus mai multă liniște la Buzău. Fapt explicabil, dacă este să luăm în calcul că la finele lui 2016, electorii au mers la urne să își aleagă parlamentarii pentru următorii patru ani. Începutul de an a fost marcat de eterna dispută dintre Primărie și Compania de Apă. Comitetul Excutiv al PSD din februarie a tranșat însă lucrurile, iar activitatea instituțională și-a urmat apoi cursul firesc. Tensiunile, violențele verbale și ceea ce opinia publică a numit „criza partinică fără precendent din PSD Buzău” a luat astfel sfârșit. Oponenții politici au devenit mai puțin „suculenți”, iar semantica gesturilor a dispărut și ea.

Cu un primar fără valențe de stânga, dar în fruntea unei Primării social-democrate din ce în ce mai puternice, cu un președinte de Consiliu Județean ancorat în realitățile și problemele Buzăului, liderul partidului, Marcel Ciolacu, a devenit vicepremierul României și unul dintre puținii decizionali la vârf ai PSD.

După decembrie 2016, Opoziția buzoiană și-a trimis reprezentanții în Casa Poporului, acolo unde au început să beneficieze de multă liniște. Parlamentul și-a dovedit încă o dată funcția terapeutică, unii dintre aleși simțindu-se bine acolo și fiind văzuți tot mai rar pe la Buzău. Mișcările de stradă organizate în București și în marile orașe pe fondul celebrei Ordonanțe 13 nu au găsit același ecou și în orașul nostru. „Vrem o resetare a clasei politice, dar s-o facă alții.”, par să fi spus cei mai mulți dintre concetățeni, care nu au găsit resortul interior de a ieși în stradă.

La Buzău, PSD a devenit un fel de partid unic, cu peste 80% dintre primării câștigate. În consecință, galeria liderilor politici buzoieni rămâne cam aceeași, cu mici creșteri și descreșteri și cu mențiunea că opoziția buzoiană nu reușește să producă un lider vocal și puternic.

MARCEL CIOLACU: „Răbdare și pedagogie” pare să fi fost deviza după care s-a ghidat în cariera politică președintele PSD Buzău. Ajuns în cea de-a doua funcție din Executiv, liderul PSD are, în primul rând, meritul de a direcționa către Buzău bani guvernamentali vitali pentru dezvoltarea județului. De asemenea, este artizanul promovării multor buzoieni – miniștri, secretari de stat, înalți funcționari publici – în eșalonul cel mai înalt din Guvern și ministere.

Liderul social-democrat a deținut, pentru o scurtă vreme, funcția de ministru al Apărării. Însoțit de ministrul Justiției, a efectuat o vizită la Unguriu, dându-și acordul de principiu pentru construirea în comuna buzoiană a unui penitenciar care să respecte normele europene și drepturile omului.

CRISTINEL ROMANESCU: Lider absolut al PNL Buzău, deputatul Romanescu s-a văzut tot mai puțin în viața județului, mai ales după ce a fost reales în funcția de președinte al Federației Române de Tenis de Masă. Sportiv cu o carieră impresionantă, deputatul Romanescu nu a reușit să transleze performanțele și în viața politică. Gurile rele spun că ar fi instaurat în PNL Buzău un fel de Führerprinzip, care ar fi stat și la baza mazilirii medicului Adrian Zoican.

Speranțele electoratului liberal buzoian sunt direct legate de activitatea deputatului Cristinel Romanescu. O atitudine laxă a liderului liberal se va vedea în mod cert în rezultatele la următoarele alegeri, așa încât n-ar fi rău ca organizația buzoiană să conteze mai mult în viața județului.

PETRE EMANOIL NEAGU: Lider important în PSD Buzău, președintele Consiliului Județean a concentrat în jurul său o serie de oameni importanți. Zeci de milioane de euro ajung la Buzău și sunt injectați în dezvoltarea infrastructurii, grație unei strategii de atragere a fondurilor europene care funcționează ceas.

Miniștri, secretari de stat, directori de deconcentrate și înalți funcționari publici sunt prezenți tot mai des la Buzău, pentru a semna contracte de finanțare, ia rezultatele încep să se vadă. Prioritatea CJ Buzău, asigurarea utilităților în toate localitățile din județ: Asfalt, apă și canalizare înainte de orice.

Se mai remarcă în politica dusă de Consiliul Județean tendința de valorizare a tinerilor talentați, cu rezultate deosebite la întrecerile naționale și internaționale. Aici nu e vorba despre populism, ci de recunoașterea meritelor unor elevi care vor face ca România de mâine să meargă mai bine. Componenta de asistență socială este și ea o partea a activității a șefului CJ, ceea ce atrage și mai mulți oameni în jurul său.

CONSTANTIN TOMA: Primarul municipiului a găsit soluția scoaterii Buzăului din zodia disperării. Sătui de promisiuni, după 25 de ani în care au primit doar vorbe, buzoienii au cerut proba tactilă. Ca răspuns, edilul șef a demarat o amplă campanie de asfaltare la nivelul municipiului Buzău și a revigorat activitatea instituției, instaurând un nou stil de lucru în Primărie. Modernizarea orașului nu a însemnat doar asfalt, ci și dezvoltarea societăților cu capital de stat, care erau adevărate căpușe pentru bugetul public.

Meritul de a asfalta străzile bombardate ale orașului îl plasează în galeria primarilor care au scos Buzăul dintr-o stare deplorabilă. „Cine va asfalta Buzăul va intra în istorie.”, a spus un amic străin de fenomenul politic și administrativ. Și n-a greșit deloc.

ADRIAN ZOICAN: Fără spiritul de frondă, șeful Urgențelor din Spitalul Județean n-ar mai fi fost la fel, însă tot acesta este și cel care l-a costat funcția. Mesajul tranșant și curajul de a-și înfrunta șeful de partid l-a plasat în directă opoziție cu superiorul său, deputatul Cristinel Romanescu. Odată atacat „Primatul Conducătorului”, după ce Zoican a candidat pentru șefia organizației mari, a început debarcarea medicului. Câteva zeci de liberali l-au mazilit pe Zoican, cu ferocitate fratricidă, după ce tot ei l-au ales democratic, în urmă cu doar câteva luni, întru disconfortul interior al taberei Romanescu de atunci.

Medicul Adrian Zoican reprezenta o voce puternică în PNL. Mesajul prea dur și poate lipsa de diplomație l-au costat funcția de șef al PNL Municipiu. Liberali vechi i-ar fi reproșat o atitudine necolegială, însă șeful Urgențelor a arătat că știe să câștige cu modestie și să piardă cu demnitate. Trăgând linie, debarcarea lui Zoican este o pierdere pentru PNL Buzău.

SEBASTIAN RADU: Fostul viceprimar al municipiului Buzău în adminstrația Boșcodeală a devenit deputat în Parlamentul României, postură din care poate influența pozitiv viața buzoienilor. Una dintre inițiativele legislative se referă la simplificarea procedurii de înscriere a unei mașini, în condițiile în care vizita la RAR este azi o adevărată corvoadă. De asemenea, obținerea permisului auto în România ar putea fi schimbată grație unei legi la care lucrează deputatul Sebastian Radu. Ea ar duce la înăsprirea condițiilor de obținere a categoriei B și, implicit, la reducerea numărului de accidente.

Există o artă a nepotismului, iar unii sunt adevărați Michelangelo ai genului. Oameni care „s-au vopsit” la prima strigare, oportuniști care au acceptat să fie o simplă piesă dintr-un mozaic în schimbul unui pumni de arginți, politicieni care au dispărut de pe scenă înainte să apară. Politica face parte din viața noastră și are specificul ei. Moralitatea poate fi o slăbiciune, iar loialitatea, o nerozie.

Viața politică a anului 2017 la Buzău n-a fost tocmai liniară. Colonelul Ion Marin a părăsit viața publică  și s-a retras din Consiliul Local Municipal, după ce Adrian Mocanu i-a cerut să plece din PMP. Independentul Constantin Ionescu a revenit în PNL, fiind șanse mari să devină președintele Organizației Municipale.

Evenimentele politice de anul acesta ne-au demonstrat încă o dată că indiferent de ce vom face noi, „Cei mari vor deveni și mai mari, cei mici vor dispărea”, așa cum afirma, acum o jumătate de veac, fondatorul Revlon. Românii vor rămâne în continuare toleranți, însă nu vor uita niciodată că actuala clasă politică se află încă pe nota de plată a sutelor de morți căzuți la Revoluție pentru un ideal de care noi astăzi ne cam batem joc.

loading...

Cosmin ȘONTICĂ

Cosmin scrie la Reporter Buzoian din 2015, anul înființării publicației. Vine în presa online din Educație, unde activează ca profesor de limba și literatura română.

Știrile zilei

Buzoian, la un pas de moarte! | „I-a perforat caroseria”

Știrile zilei

ULTIMA ORĂ: Tragedie! | Un mort și șase răniți

Știrile zilei

Moarte înfiorătoare! | O scândură i-a străpuns abdomenul

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *