Știrile zilei

Prin dinamitare sau cu buldozerul. Se va întâmpla la începutul lunii viitoare

Mii de buzoience au devenit aici mame și tot atâția bebeluși au văzut lumina zilei. Acum, locul e o paragină, clădirea stă să cadă, iar autoritățile vor să demoleze imobilul pentru a construi o altă unitate de utilitate publică.

Se va întâmpla la începutul lunii viitoare, atunci când clădirea construită acum o jumătate de veac va fi culcată la pământ: „Cu buldozerele sau prin dinamitare. Încă nu știm care va fi metoda. Noi încă așteptăm ca Primăria să emită autorizația de demolare și suntem siguri că o va face într-un termen rezonabil. Ceea ce pot eu să vă asigur este că terenul nu va rămâne gol, aici urmând să construim o altă clădire de utilitate publică, după consultări prealabile cu cetățenii județului Buzău.”, a declarat, ieri, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.

Totul a început cu o expertiză tehnică a clădirii, comandată de reprezentanții Consiliului Județean. Analiza a scos la iveală faptul că imobilul se află în stare avansată de degradare, iar o eventuală consolidare a corpurilor de clădire este costisitoare și s-ar ridica la suma de 800.000 de euro.

  • Operațiunea de demolare va costa aproximativ 200.000 de euro.

Autoritățile județene luaseră în calcul și o eventuală reabilitare a clădirii, lucru zădărnicit de faptul că imobilul are o vechime mai mare de 30 de ani și, de aceea, nu se pot atrage fonduri în acest sens.

Autoritățile județului încă nu pot preciza ce se va construi pe terenul de aproximativ 3.000 de metri pătrați rămas după demolare. Reprezentanții CJ Buzău vor supune proiectul unei dezbateri publice, buzoienii având posibilitatea de a veni cu idei legate de ce s-ar putea amenaja pe spațiul respectiv.

Clădirea în care a funcţionat maternitatea din Buzău este construită în anul 1960, iar destinaţia iniţială a fost cea de închisoare. Din 1970 şi până în ziua în care a întrat în conservare, după deschiderea noii Maternități, a funcţionat neîncetat fără reparaţii capitale.

loading...

Cosmin ȘONTICĂ

Cosmin scrie la Reporter Buzoian din 2015, anul înființării publicației. Vine în presa online din Educație, unde activează ca profesor de limba și literatura română.

Știrile zilei

ULTIMA ORĂ: Drum inundat! | Politiștii sunt în teren

Știrile zilei

Accident rutier pe E85 | Trafic îngreunat

Știrile zilei

BUZĂU: O apă curgătoare va traversa orașul | Vor apărea terase, galerii comerciale și mori miniaturale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *