Procesiunea de Bobotează a fost ANULATĂ

UPDATE: PROCESIUNEA A FOST ANULATĂ DIN CAUZA VREMII.

Conform tradiţiei, Biserica „Sfântul Sava” va organiza, pe 6 ianuarie, de Bobotează, o procesiune religioasă la apa Buzăului pentru sfinţirea apelor râului.

Plecarea din faţa bisericii este stabilită pentru ora 11:45. Buzoienii care vin direct la apa Buzăului sunt aşteptaţi la ora 12.30, pentru a participa împreună la ceremonialul religios de sfinţire a apei. Sfinţirea apei Buzăului aminteşte de Botezul Domnului în apa Iordanului, sărbătoare numită şi Epifania sau Teofania, una dintre cele mai mari sărbători ale creştinătăţii, deoarece nimeni nu poate deveni creştin fără Botez.

proces
La malul apei Buzăului, unde a fost martirizat, cu peste 1600 de ani în urmă, Sfântul Sava Gotul, unul dintre primii martiri creştini ai neamului, se va oficia mai întâi o slujbă religioasă de sfinţire a râului şi a apei din cisternele Armatei, cu Aghiasmă Mare, după care, conform tradiţiei, Sfânta Cruce va fi aruncată în apa Buzăului pentru a fi scoasă de tinerii temerari. Aghiasma Mare va fi împărţită, după slujbă, celor care participă la procesiune.

„Pentru noi, buzoienii, procesiunea şi sfinţirea apei este legătura de suflet cu Sfântul Sava, întrucât el s-a născut în anul 334, pe meleagurile Buzăului, şi a fost martirizat în apele râului Buzău. Prin naştere şi martirizare, aici, pe meleagurile Buzăului, a devenit de-al nostru, şi, acolo, în ceruri, unde se află acum cu sufletul, ne reprezintă pe noi, buzoienii. Vă aşteptăm cu drag pe toţi pentru a lua agheasmă mare – apă sfinţită cu multe daruri de la bunul Dumnezeu!”, a transmis pr. prof. dr. Mihail Milea.
 
Ca şi în anii precedenţi, pe traseul către râul Buzău, alături de credincioși, se vor afla echipaje ale Poliţiei şi Jandarmeriei pentru bunul mers al procesiunii religioase.

Despre Cosmin ȘONTICĂ

Cosmin scrie la Reporter Buzoian din 2015, anul înființării publicației. Vine în presa online din zona educației, unde activează ca profesor de limba și literatura română.

Spune-ți părerea!

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Required fields are marked *

*