Cultură

Profesorul Horia Pătrașcu lansează „Terapia prin Cioran”, joi, la Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman”

Centrul Cultural ”Alexandru Marghiloman” îi invită pe buzoieni joi, 11 februarie 2016, începând cu ora 11:00, la lansarea cărții „Terapia prin 2638_4b01f5f8Cioran” a profesorului doctor Horia Pătrașcu, director adjunct al Colegiului Național Bilingv ”George Coșbuc” din București.
[pull_quote_center]
Horia Pătrașcu (n. 1976) este o figură distinctă a culturii române contemporane. Prin cărțile și articolele sale, el scoate exercițiul filosofic din spațiul aseptic și indiferent al bibliotecii și amfiteatrului și îl reintroduce, cu îndrăzneală și naturalețe, în lumea vie a societății actuale.
Sine retractatione, romanul de debut din 2001, de factură existențială, sondează adâncimile sufletului uman rupt între Eros și Thanatos, între ficțiune și realitate, între iluzie și adevăr. Despre urât și alți demoni. Reflecții și exclamații (2005) este un adevărat jurnal metafizic în care conceptele devin trăiri intime, iar ideile evenimente personale. În Singur printre români (2009) întâlnim o adevărată „patologie socială” așezată în „categorii comprehensive” (Vintilă Mihăilescu). Sentimentul metafizic al tristeții (2011) este o fascinantă incursiune în istoria pattern-urilor afective ale întâlnirilor cu ființa și neființa, autorul delimitând patru forme ale tristeții și deopotrivă patru epoci ale metafizicii: melancolia, acedia, nostalgia și angoasa. Terapia prin Cioran. Forța gândirii negative (2014) este o reinterpretare revoluționară și sistematică a marelui filosoful român din perspectiva rolului central pe care-l are extazul și funcția gnoseologică în gândirea acestuia – ca modalitate de a depăși „eul” și „blestemul” individuației.
Horia Pătrașcu este de asemenea o voce bine conturată și foarte apreciată în spațiul publicistic cultural și științific. Cronicile sale de carte sau articolele de opinie ori culturale au avut o largă audiență și, unele dintre ele, au produs vii dezbateri.
Horia Pătrașcu a fost Redactor Șef la revista ”Cultura”, este Doctor în Filosofie, Profesor asociat la Departamentul de Filosofie și Științe Social-Politice din cadrul Universității Al. I. Cuza din Iași,Lector universitar doctor în cadrul Facultății de Psihologie – Pedagogie a Universității Spiru Haret din Brașov,lector, catedra de filosofie din cadrul facultăţii de Relaţii Internaţionale, Istorie şi Filosofie, Ştiinte politice si Studii culturale, Universitatea Spiru Haret, Bucureşti,Cercetător postdoctoral la Departamentul de Filosofie si Stiinte Social – Politice, Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi și Referent la Biroul de Presă Ministerul Finanţelor.
[/pull_quote_center]

 

 

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

One Comment

  1. Metodologia lui Horia Pătrașcu este de un impresionism superficial. Gândește maniheist. Este adept al unor idei fascizante, pentru că se ocupă de Cioran care a avut simpatii fasciste declarate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!