EducaţieȘtirile zilei

Proiect implementat cu succes la școala din Vintilă Vodă

In perioada 1 iunie 2016 – 30 noiembrie 2017,  Scoala Gimnazială « Tache si Ecaterina Tocilescu » din comuna Vintila Voda, judetul Buzau, a fost  beneficiarul proiectului de mobilitate scolara 2016-1-RO01-KA101-023143, cu tema  «Did@cTIC- Imbunatatirea activitatii didactice prin intermediul noilor tehnologii », finantat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene.

„Prin acest proiect am dorit sa transformam nevoile institutiei noastre in puncte forte, deoarece schimbarile se produc intotdeauna de la profesori. Obiectivul general al proiectului a avut in vedere formarea si dezvoltarea competentelor de integrare a instrumentelor TIC in procesul educational, pentru cele  zece cadre didactice participante. Obiectivul general a atins toate tintele strategice  din Planul de Dezvoltare Institutionala, fiind realizat printr-o serie de obiective specifice, care au evidentiat, in acelasi timp si beneficiile aduse grupului tinta: imbunatatirea activitatii profesionale a participantilor, imbunatatirea activitatii la clasa, ca urmare a utilizarii competentelor de integrare a TIC dobandite in stagiile de formare si realizarea unui spatiu european al invatarii, prin utilizarea TIC si stabilirea de contacte cu alte scoli din Europa.”, a transmis coordonatorul proiectului, prof. Roneta Matei.

Planul European de Dezvoltare a inclus patru activitati principale, constand in participarea la  cursuri de dezvoltare profesionala in spatiul european :

Activitatea 1: “Using E-learning in the classroom” (ITC International Praga, Cehia, 14-18 noiembrie 2016)

Activitatea  2: “ICT in Education” (IDEC S.A, Piraeus, Grecia, 6-10 martie 2017)

Activitatea 3: “ICT basics & creative applications” (ARVIS – AR Vocational and Investment Solutions, Coimbra, Portugalia, 10-14 iulie 2017)

Activitatea 4: « Technologies de l’information et de la communication pour l’enseignement – TICE: exploiter des outils innovants selon votre contexte » (CLA, Besançon, Franta, 14-25 august 2017).

Grupul tinta a fost format din  6 profesori pentru invatamantul gimnazial, 2 profesori pentru  invatamantul primar, un profesor pentru invatamantul prescolar si un bibliotecar. Participantii  au avut acces la  programe de formare continua moderne, interactive, integrand instrumente TIC inovatoare si aplicatii software dezvoltate, care au condus la dobandirea si dezvoltarea de competente, abilitati de integrare a instrumentelor TIC in activitatea didactica.

Rezultatele tangibile ale proiectului au cuprins : 10 portofolii cu materiale de invatare puse la dispozitie de catre furnizorii de formare si resurse educationale elaborate in timpul mobilitatilor , un ghid de implementare a instrumentelor TIC in demersul didactic elaborat de catre participanti,  o platforma e-learning pentru predare-invatare-evaluare, disponibila la adresa  https://scoalavintilavoda.reteauaedu.ro/ , un site al proiectului https://vvodaerasmusplus.weebly.com,  un stand cu materiale informative referitoare la cooperarea europeana cuprinzand pliante, brosuri, panoul informativ “Europa in scoala mea”, roll-up prezentare proiect. Rezultatele intangibile au vizat competentele digitale imbunatatite ale celor 10 participanti, certificate de furnizorii de formare  europeni prin Mobility Europass ; competente lingvistice,culturale, transversale imbunatatite; cresterea abilitatii de a integra competentele dobandite in activitatea didactica ; imbunatatirea interactiunii cu elevii,crearea un climat interactiv si de colaborare cu ajutorul instrumentelor electronice;   dezvoltarea la  elevi a competentelor si abilitatilor digitale necesare pe toata durata vietii ;  cresterea interesului pentru invatatura al elevilor ;cresterea increderii comunitatii in serviciile oferite de scoala; cresterea numarului de elevi motivati sa deruleze activitati in afara orelor de curs, sa participe la proiecte  de colaborare cu alte scoli utilizand instrumentele TIC ;

Impactul proiectului a constat in dezvoltarea profesionala si personala a cadrelor didactice, cresterea interesului elevilor pentru pregatirea scolara, precum si in cresterea dimensiunii europene a institutiei noastre. Beneficiile pe termen lung rezulta din transferul de cunostinte, competente, diseminarea bunelor practici, cu efect asupra profesorilor, elevilor, comunitatii locale, prin schimbarile produse de nou.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!