Economic

ROMANIA a fost trimisa in fata Curtii de Justitie a U.E. – MOTIVUL?

In ciuda avertizarilor constante ale Comisiei Europene, autoritatile din Romania nu reusesc sa ia masurile corespunzatoare privind depozitele ilegale de deseuri care continua sa reprezinte o amenintare grava atat pentru sanatatea umana, cat si pentru mediul inconjurator. De aceea, in data de 15 februarie 2017, s-a decis trimiterea Romaniei in fata Curtii de Justitie a UE.

Din cauza situatiei precare care se regaseste la nivelul intregii tari, speranta medie de viata scade de la an la an. Avand in vedere acest aspect, absolut toti cetatenii sunt incurajati sa ia masuri individuale de protejare a mediului. Numai asa, speranta de viata poate creste, iar efectele negative care ne afecteaza incet, dar sigur sanatatea pot fi eliminate.

Ce masuri poate lua fiecare dintre noi?

Intrucat poluarea este de mai multe tipuri si fiecare dintre noi, chiar daca nu constientizam, ne aducem aportul negativ zi de zi asupra mediului, trebuie sa ne dam seama ce masuri am putea lua.

·         Gestionarea eficienta a deseurilor periculoase.

Din cauza faptului ca ele sunt mult mai nocive decat alte tipuri de deseuri, avand in componenta substante toxice, se impune colectarea lor de catre persoane calificate, care sa stie exact ce pasi trebuie urmati. De asemenea, pentru ca acestea sa fie transportate, dar mai ales tratate in conformitate cu legea in vigoare, este necesar ajutorul unor firme de colectare a deseurilor periculoase precum  Pentru un mediu curat si sanatos, Green Global incearca sa eficientizeze colectarea tuturor tipurilor de deseuri in marile orase ale tarii.

·         Gasirea unor solutii inteligente de incalzire.

Solutiile inovatoare pe care le avem la dispozitie consuma mult mai putina energie si se adapteaza mult mai bine in mediul inconjurator. Desi sunt putini aceia care au apelat la ele, toti ar trebui sa le urmam exemplul. In aceasta categorie intra atat incalzirea si degivrarea pardoselii precum cea de la CarbonHeat.ro ,  cat si instalarea unor panouri fotovoltaice care sa le sustina pe acestea, dar si iluminatul si apa calda. O casa independenta energetic, casa viitorului este o casa eco.

·         Economisirea energiei in bucatarie

Intrucat foarte multi dintre noi nu stiu cum pot adopta un comportament potrivit in bucatarie, astfel incat sa nu afecteze si mai mult starea mediului se impune propunerea a cateva masuri. Toate electrocasnicele invechite trebuie sa fie inlocuite, deoarece consuma extrem de mult. De asemenea, frigiderele si congelatoarele consuma excesiv cand sunt pline de gheata si, de aceea, ele trebuie dezghetate frecvent. O alta greseala pe care o facem si care polueaza mult mediul inconjurator o reprezinta aruncarea uleiului in chiuveta. Cel mai bine este sa il depozitam si sa il aruncam la gunoi.

·         Evitarea aruncarii gunoaielor pe strada

Chiar daca este deja un cliseu sa spunem ca nu e bine sa aruncam gunoaie pe strada, inca sunt foarte multe persoane in tara noastra care nu respecta aceasta regula. Amenzile exista, dar nimeni nu le aplica. Extrem de multi oameni nu au reusit sa isi dezvolte un simt ecologic si lasa in urma lor o multime de gunoaie atunci cand merg sa-si petreaca timpul liber in natura.

·         Diminuarea deplasarilor cu masina.

Cantitatea de dioxid de carbon se raspandeste larg prin intermediul mijloacelor de transport de care le folosim. Cu toate ca se iau masuri la nivel global pentru diminuarea noxelor excedentare, nimeni nu este dispus sa renunte la confortul pe care o masina i-l ofera. Insa nivelul scazut de trai ii impiedica pe romani sa isi cumpere masini noi care sa protejeze mediul inconjurator. Mai mult, conform unui sondaj recent expus de echipa RAO Auto se pare ca au crescut cautarile pentru piesele auto, in special marca Audi, aceasta reprezentand cea mai la indemana solutie pentru romanul de rand, care nu isi permite schimbarea masinii. Insa ceea ce putem face cu totii este sa diminuam deplasarile cu masina si sa luam adesea autobuzul, sa mergem pe jos sau cu bicicleta, intr-un cuvant sa avem un comportament eco.

·         Folosirea unor becuri economice

Iluminarea cu becurile obisnuite este mare consumatoare de energie. De aceea, se impune o atitudine ecologica si in aceasta privinta. Led-urile eco au devenit din ce in ce mai accesibile, din punctul de vedere al pretului, consumand cu pana la 80% mai putin decat cele normale. Pana si primariile au ales pentru iluminat leduri stradale speciale, iar consumul de energie a cunoscut o scadere considerabila. Magazinul online led-zone.ro ne pune la dispozitie sisteme de iluminat fiabile si economice, care nu obosesc sub nicio forma vederea.

Evident, combaterea poluarii incepe cu pasi mici, dar importanti. Depinde de fiecare dintre noi cum ne dorim sa arate viitorul urmasilor nostri si ce facem  pentru ca lor sa le fie cat mai bine. Din pacate, oamenii nu stiu decat sa profite de natura si de tot ce le ofera mediul inconjurator, iar asta ne va aduce, usor-usor, efecte dezastruoase din punct de vedere climatic.

Bineinteles, in fiecare tara autoritatile trebuie sa isi faca treaba, astfel incat sanatatea oamenilor si mediul inconjurator sa nu fie periclitate. Situatia Romaniei in momentul de fata nu este foarte buna, insa daca fiecare dintre noi vom lua masuri putem creste speranta medie de viata!

 

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!